Itt találja az egyes lapszámokban megjelent cikkek bővebb változatait és a felhasznált forrásokat

II. évfolyam | I. évfolyam

 

44. szám (II. évfolyam/21.) | 2018. május 22.

Az állam jár jól az üzemanyagár emelkedésével

Az üzemanyagért fizetett pénz több mint felét kapja az állam. Minden liter most eladott benzin után 120 forint a jövedéki adó, 27 százalék az áfa, 1 százalék pedig a Kőolaj Készletező Szövetségé. Vagyis a 388 forintos árból 228,6 forint kerül az államhoz.

Bár az árnövekedést természetesen a világpiaci folyamatok következménye, de azért, ha az állam akarna, tehetne valamit ellene. Mondjuk kicsit kevesebb bevételre tarthatna igényt.

A Mol az elmúlt hét közepén a 95-ös benzin literenkénti árát bruttó 7 forinttal, a gázolajé pedig 8 forinttal emelte, így a benzin 388, a gázolaj pedig 397 forintért kapható átlagosan.

A 2012-es csúcs még messze van – akkor egy liter benzin 451, a gázolaj pedig 449 forintba került –, de a négyszáz forintos üzemanyagárhoz már nagyon közel járunk. Az autósok pedig dönthetnek, hogy Donald Trumpot vagy a magyar kormányt szidják, amikor fizetnek a benzinért.

A magyar szabályozást úgy találták ki, hogy az állam egyszerűen nem tud rosszul járni. A képlet elvileg egyszerű: ha az olajár nő, a benzin adója csökken. Ám a részletszabályokat úgy alkották meg, hogy ez az adócsökkenés csak speciális feltételek mellett valósulna meg, ilyenek azonban szinte soha nincsenek. Egy éve még 349 forintért is lehetett egy liter benzint kapni. Abból 217,7 forint került literenként az államhoz, vagyis azóta a 39 forintos drágulásból 11 forint lett az államé, 28 pedig a kereskedőké, akiknek ebből kell kigazdálkodniuk az olajár emelkedését.

Forrás: www.hvg.hu

http://hvg.hu/gazdasag/20180516_Az_allam_szepen_keres_a_dragulo_benzinen_az_autosok_pedig_duhonghetnek


Messze a női egyenjogúságtól

Keményen bírálta Magyarországot az Európai Parlament nőjogi bizottsága, amiért hazánkban súlyosan sérül a nők egyenjogúsága. Sajnálatosnak nevezték, hogy nagyon kevés nő vesz részt a politikai döntéshozásban. A Parlamentben 199 képviselőből csupán 19 nő, amely 9,54 százalék. Ezzel az eredménnyel az afrikai Elefántcsontpart és Gambia szintjén állunk, messze az európai országoktól.

Az Unióban Magyarország 50,8 százalékkal az utolsó előtti helyen áll azon a listán, ahol a 100 százalék jelentené a nemek közötti egyenlőséget.

A jelentésben többek között leírták, hogy a férj által adott pofon is erőszaknak számít. A házasság intézménye nem védi meg a férfit a tettesként való elítéléstől.

Emlékséta a családon belüli erőszak ellen

Június 10-én a Szent István térről indul az Angyalhír nevet viselő séta, amelyet a Nőkért Egyesület támogat. A megemlékezése 14 órakor kezdődik a Bazilika előtt. A Hősök teréig tartó sétán sípokkal, csörgőkkel emlékeznek és emlékeztetnek mindenkit a családon belüli erőszakra és arra, hogy az áldozatok hiába fordulnak a hatóságokhoz, a legtöbbször nem kapnak megfelelő segítséget.

Forrás: www.hvg.hu

http://hvg.hu/itthon/20180518_Brusszeli_jelentestevo_Europa_neveben_szegyelltem_magam_Magyarorszagon


Évente ezrek halnak meg a légszennyezettség miatt

A „gonosz” Európai Unió rá akarja kényszeríteni Magyarországot, hogy törődjön polgárai egészségével. Európai Bíróság elé visznek hat tagállamot, köztük Magyarországot is, amiért még mindig túlságosan szennyezett a levegő az ország egyes részein.

Hazánkban évente 14 ezer ember hal meg, mert szennyezett a levegő és egymillióan betegednek meg emiatt – állítja az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2017-es jelentése. Bár a számok aggasztóak, mégsincsenek megfelelő intézkedések itthon, így az unió mostantól pénzbüntetést szabhat ki, ha nem történik változás.

Nemcsak az autók és az ipar a nagy szennyezők, hanem az is, ahogy télen fűtenek az emberek. Ha már nincs elég fa, elfogyott a segély, akkor sokan kerti hulladékot, szemetet, ruhát dobnak a kályhába. A hatóságok hiába ellenőrzik egyre szigorúbban a kályhákat és kazánokat, a magas bírságnak sincs visszatartó ereje, mert sok családban nincs más lehetőség a fűtésre.

Egy-két stadion árából annyi fűtési támogatást adhatnának a szegényeknek, ami megszüntethetné ezt a problémát.

Forrás: www.merce.hu

https://merce.hu/2018/05/17/beperli-magyarorszagot-az-europai-bizottsag-a-legszennyezettseg-miatt/


Elüldözik a Soros szervezeteket

A hosszú évek óta folytatott gyűlöletkampányok után sokan úgy gondolhatják, hogy ez jó Magyarországnak. Pedig nagyon nem. A Soros György által alapított CEU egyetem hazánk egyik legjobb felsőoktatási intézménye, míg alapítványa sok-sok milliárd forinttal támogat nehéz sorsú embereket és jó kezdeményezéseket.

A Nyílt Társadalom Alapítványok nemzetközi irodája beszünteti működését Budapesten – közölte a Soros György által alapított szervezet, amely egyébként 1984 óta működik hazánkban.

Az egyre nyomasztóbb magyar politikai és jogi környezet miatt helyezik át nemzetközi tevékenységüket Berlinbe. Ennek ellenére továbbra is támogatni fogják a civil szervezeteket Magyarországon az olyan fontos területeken, mint az emberi jogok, a kultúra, a sajtószabadság, valamint az oktatás és egészségügyi ellátás.

Jó egy évvel ezelőtt a szintén Soros által alapított Közép Európai Egyetembe (CEU) is belekötött a kormány. További működésének azt szabta feltételül, hogy legyen kihelyezett részlege Amerikában is. Az egyetem teljesítette ezt, a magyar kormány azonban ennek ellenére nem írja alá további működésükre vonatkozó szerződést. Ha ez így marad, akkor Bécsbe költözik az egyetem.

Forrás: www.index.hu www.hvg.hu


Százmilliárdnál is többet adományozott Magyarországnak Soros György 

Soros György a világ 29. leggazdagabb embere. A Magyarországon élő gazdagok legtöbbjétől annyiban különbözik, hogy ő a vagyonának jelentős részét jótékony célokra költi. Ebből nem csekély összeget éppen Magyarország megsegítésére. Az utóbbi évtizedekben 102 milliárd forinttal támogatta hazánkat. A magyar kormány viszont sok milliárdot arra költött, hogy bemocskolja a nevét. Hamarosan elkezdik tárgyalni azt a törvényt a parlamentben, amely a “Stop Soros” fantázianévre hallgat. Ennek egyik célja például az, hogy büntetőadóval sújtják azokat a civilszervezeteket, amelyek külföldről támogatásban részesülnek.

http://hvg.hu/itthon/20180515_Elhagyja_Budapestet_Soros_Gyorgy_alapitvanya

https://index.hu/belfold/2018/05/15/csak_orbanon_mulik_marad-e_a_ceu


El a kezekkel a független bíróságoktól!

Minden magyar embernek elemi érdeke, hogy a bíróságok szabadon, mindenféle befolyástól mentesen ítélkezhessenek. Ez az egyik alapja a demokráciának.
Petícióban tiltakoznak az utóbbi időben a bíróságokat ért kormányzati támadások miatt, és szólalnak fel a bírói függetlenség védelmében neves jogászok. A tiltakozáshoz lapzártánkig már 250-en csatlakoztak.

A kormánynak nem dolga, hogy konkrét bírói döntéseket kommentáljon – áll a petícióban. Még kevésbé, hogy minősítse a legfelsőbb bírói testület, a Kúria, választással kapcsolatos döntéseit. A bírák a hatályos jogszabályok alapján, illetve a saját belső meggyőződésük szerint mondják ki ítéleteiket – szögezik le. Ebben őket senki nem befolyásolhatja.

A petíció elérhető a www.nyomtassteis/fontoslinkek oldalunkon.

El a kezekkel a független bíróságoktól – Petíció a bírói függetlenség védelmében 

www.peticiok.com/el_a_kezekkel_a_fuggetlen_birosagoktol


Ön is beleszólhat, milyen legyen az Európai Unió

Internetes felmérést indított az Európai Bizottság, arról kérdezve a polgárokat, hogy szerintük milyen irányt vegyen a jövőben az Európai Unió.

Itt az ideje, hogy az európaiak hallassák hangjukat az őket érintő kérdésekben – fogalmazott Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Az online konzultáció elérhető a http://nyomtassteis.hu/cikkek-forrasai/ oldalunkon.

Az Európai Bizottság internetes véleménykérése (online konzultációja) az EU jövőjéről

https://ec.europa.eu/consultation/runner/Future-of-Europe?surveylanguage=hu


Így támogathatja a józsefvárosi független polgármester jelöltet

Kocsis Máté parlamentbe kerülésével időközi polgármester-választást tartanak a Józsefvárosban július 8-án, ahol egy független, civilek által támogatott jelölt mögé sorakozik fel a teljes demokratikus ellenzék. Aki szeretné segíteni Győri Péter kampányát, a kozosen@gyoripeter.hu e-mail címen jelentkezhet. Az adományokat a HU83-10102086-06022200-01005002 számlaszámon várják.

vissza a tetejére

43. szám (II. évfolyam/21.) | 2018. május 15.

Mészáros Lőrinc 304 ezer forintot keresett tavaly percenként

Orbán Viktor barátja, aki falusi gázszerelőből lett immár Magyarország második leggazdagabb embere. Csak tavaly 160 milliárd forinttal növelte vagyonát.

A volt felcsúti polgármester egy év alatt akkora összeggel növelte a vagyonát, amelyet bizony sokan megirigyelhetnek. Sőt, nagyjából bárki a világon. Ennek köszönhetően összesen már 280 milliárd forintra becsült vagyon felett rendelkezik, amellyel már csak Csányi Sándor OTP-vezér előzi meg a maga 320 milliárdos tulajdonával.

Hogy mekkora összeg az utóbbi egy év vagyonnövekménye, a 160 milliárd forint? Összehasonlításképpen: bár a budapesti 4-es metró megépítésének 450 milliárd forintos költségét még nem tudná egyedül megfinanszírozni Mészáros Lőrinc, de egy modernebb stadion 15 milliárdos költségét, a Nemzeti Színház 30 milliárdra becsült számláját, vagy éppen a Kőröshegyi völgyhíd 55 milliárdját simán ki tudta volna csengetni. Sőt a volt gázszerelő önmaga is meg tudna rendezni egy vizes vébét, amely végül annyiba került, mint amennyit a magyar nábob keresett az elmúlt egy évben.

Forrás: www.napi.hu

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/meszaros_lorinc_304_ezer_forintot_keres_percenkent.662034.html


Már 600 ezernél is több magyar hagyta el az országot

Tavaly már több mint 610 ezer magyar állampolgár élhetett az Európai Unió más tagállamaiban, ez a szám mintegy 25 ezerrel magasabb, mint 2016-ban. Ráadásul a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is a fiatal, munkaképes korú népesség megy el. 

Az Eurostat (az Unió statisztikai hivatala) 2017-es adatai és a Portfolio című lap friss becslései alapján Angliában már több mint 250 ezren, Németországban 200 ezren, És Ausztriában is közelíti a százezret az ott élő magyarok száma.

A korábbi években már megszokott volt, hogy elsősorban a fiatal, munkaképes korú és családot alapítani tervező korosztály vándorolt el Magyarországról, ebben nem történt komoly változás 2017-ben sem. Németországban a magyarok mintegy kétharmada férfi, az ottani több mint 200 ezres populáció átlagéletkora pedig 36,5 év volt.

Érdekesség, hogy tavaly nem a legfontosabb célországokba nőtt a legnagyobb mértékben a kivándorlási kedv. Csehországban például majdnem ezerrel több magyart regisztráltak, mint 2016-ban. Ez kiemelkedő, több mint harminc százalékos növekedést jelent.

Forrás: www.portfolio.hu

https://www.portfolio.hu/gazdasag/meg-mindig-tizezrevel-vandorolnak-el-a-fiatalok-magyarorszagrol.285136.html


Példaértékű ellenzéki összefogás Józsefvárosban

A nyolcadik kerületi időközi polgármester választáson az ellenzéki pártok közös jelöltje Győri Péter, független szakértő lesz. A helyi civilek mellett őt támogatja az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd, a Momentum, a Liberálisok és az Együtt helyi szervezete is.

A választásra azért van szükség, mert Kocsis Máté eddigi polgármester egyéni mandátumot szerzett az országgyűlési választásokon, és mivel a polgármesteri és az országgyűlési képviselői hely összeférhetetlen, ezért előbbiről lemondott.

A választásokat július 8-ra írták ki, és az ellenzék számára nem is esélytelen a helyzet. A Jobbikon kívüli ellenzéki pártok ugyanis a kerületben az áprilisi választáson, listán összesen 47, míg a Fidesz 39 százalékot kapott. Győri Péter maga kerületi lakos, a fővárosi közgyűlésben 1990 és 2002 között volt képviselő, majd a Budapesti Módszertani Szociális Központ, a budapesti hajléktalan ellátást vezető intézmény igazgatója lett.

Forrás: www.merce.hu

https://merce.hu/2018/05/14/gyori-peter-lesz-az-ellenzeki-partok-kozos-jeloltje-a-nyolcadik-keruletben/


Az európai szegénységi rangsor végén kullogunk

Néhány volt szocialista ország van már csak mögöttünk Európában. De sokkal kevesebb szegény él Csehországban, Lengyelországban, Horvátországban és még Szlovákiában is, mint nálunk.

2017-ben a magyarok 14,5 százaléka élt anyagi nélkülözésben – derült ki az Eurostat (az Unió statisztikai hivatala) jelentéséből.
Mélyszegénységben élőknek nevezzük azokat, akik az alább felsorolt dolgok közül legalább négyet nem engedhetnek meg maguknak: számlák kifizetése időben, az otthon melegen tartása, váratlanul felmerülő kiadások fedezése, hús és hal rendszeres fogyasztása, évente egy egyhetes nyaralás, tévé,mosógép, kocsi, telefon.

Forrás: www.hvg.hu

http://hvg.hu/gazdasag/20180426_Itt_a_legujabb_magyar_melyszegenysegi_adat


Százezreket fenyeget a hajléktalanság

Több százan tüntettek május 12-én a Bihari utcai kilakoltatások ellen Kőbányán. A megmozdulást A Város Mindenkiért (AVM) csoport hirdette meg, miután a helyi önkormányzat úgy bontana el egy életveszélyesnek ítélt lakóházat, hogy nem biztosít cserelakást az ott élőknek, így több család is utcára kerülhet.

A civil szervezet úgy tudja, hogy az épületben legalább hat olyan család lakik, akiket elhelyezés nélkül akarnak kilakoltatni. A kerület máig nem adott magyarázatot arra, pontosan miért kell lebontani a Bihari utcai épületet, noha a lakók kiköltöztetése évek óta tart.

A demonstráción mások mellett felszólalt Erdős Virág költőnő is, aki szerint „most már nem elég szomorúnak lenni, dühösnek kell lennünk”, hiszen százezreket fenyeget ma is a hajléktalanság, a nyomor.

A házat 7 éve 700 millió forint közpénzből újították fel. Az önkormányzat szerint az akkor elkövetett hiányosságok miatt lakhatatlan az épület.

Forrás: www.hirtv.hu

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/konyorgunk-ne-lakoltassak-ki-a-bihari-utcai-lakokat-2461070


A NER helyben korlátozható!

Megalakult a Szegedi Civil Háló

Az országos megmozdulások mellett kiálló, két szegedi támogató villámcsődület után a szervezők bejelentették: folytatják, de immáron nem az utcán – közösségszervezés indul, amely összegyűjti a városban aktív, változtatni akaró civileket. Május 11-én délután, a szegedi Zöld Teraszban meg is alakult a Szegedi Civil Háló, melynek célja, hogy helyben fontos ügyeket gyűjtsön össze, azokba beleálljon, és ezáltal helyben korlátozza az állampolgárok akarata szerint a kétharmad hatalmát, és tematizálja a közvéleményt – valóban fontos lokális ügyeket állítva szemben a propaganda egyen hazugságaival.

Üzlethelyiségek, nyilvános illemhelyek, nagybani piac, panelházak és történelmi emlékezet – csak néhány azokból a legfontosabb témacsoportokból, amelyek az alakuló ülésen előkerültek, és amelyekből majd az első elindított ügyek is ki fognak kerülni. A tagok demokratikusan döntenek, mik legyenek az első prioritások, ezek köré munkacsoport szerveződik, akik elkezdik kidolgozni a részleteket. Az ügyek jellegükből adódóan lehetnek olyanok, melyeket helyben mi magunk oldunk meg, amelyek megoldását egy petíció vagy helyi népszavazási kezdeményezés során a döntéshozóktól várjuk el, vagy olyan is, amely hosszabb távú gondolkodást, vitát szeretne elindítani egy-egy kérdésben. A későbbiekben a pártok helyi tagjait is szeretnénk bevonni az ügyek mentén, hogy ismerjük meg őket, ők pedig a helyiek számára fontos problémákat.

Tarnay Kristóf Ábel
Alapító


Bajban a Magyar Kétfarkú Kutya Párt

Mintegy 25 millió forintnyi kampánytámogatást kell visszafizetnie a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak (MKKP), mert az áprilisi választáson egyéni jelöltjeik 25 helyen nem érték el a szükséges 2-2 százalékot. Ez párt volt az egyetlen, amelyik egy pályázat keretében szétosztotta az állami kampánytámogatását.

A támogatásból részesült a Nyomtassteis mozgalom is.

Aki tud, segítsen nekik:

Az MKKP számlaszáma: 11600006-00000000-73776657

vissza a tetejére

42. szám (II. évfolyam/20.) | 2018. május 9.

Megalakult az új parlament, de nagy munka vár Orbán ellenfeleire is

Két-két és félmillió ember döbbent rá az utóbbi hetekben, hogy soha nem lesz változás, ha ő maga, személyesen nem tesz érte.

Valami elkezdődött és valami befejeződött május 8-án. Megalakult az új parlament, végül az ellenzék is bement az országgyűlésbe. Nem sikerült bebizonyítani, hogy tömegesen csaltak a választásokon. Ezt már megtették a szavazás előtt éveken át, amikor elfoglalták a közmédiát, felvásárolták a vidéki sajtót, és hazug, gyűlöletkeltő plakátokkal borították be az országot közpénzen. Becsapták és megfélemlítették a szegényeket és kiszolgáltatottakat. Az ellenzéki szavazók az elmúlt hetekben több tüntetésen is kifejezték ezzel kapcsolatos becsapottságukat és haragjukat. Két-két és félmillió ember döbbent rá, hogy soha nem lesz változás, ha ő maga személyesen nem tesz érte valamit.  Most kezdődik el az, hogy ezt az érzést tettekre kell váltani. Nem szabad tovább hátrálni. Meg kell mutatnunk a hétköznapokban is, hogy már nem félünk. De ehhez szolidárisnak kell lenni a bátrakkal. Meg kell találnunk azokat, akik hasonlóan gondolkodnak és tenni is akarnak.  

Forrás: www.nyomtassteis.hu


A tudósok szerint is katasztrofális a magyar oktatás helyzete

A Magyar Tudományos Akadémia rendszerint tartózkodik a kormányzat kritizálásától, ám ezen a területen olyan súlyosnak ítélték meg a helyzetet, hogy határozatban kérik a kormányt, fordítson több pénzt az oktatásra, és indítson reformokat a felzárkózás érdekében.

Túl kevés pénzt fordít Magyarország az oktatásra, jóval kevesebbet, mint az Európai Unió átlaga. Ez akkor sem lenne bölcs dolog, ha kimagaslóan eredményes lenne a magyar oktatás, de erről sajnos nincs szó, így egyre nő a lemaradásunk. Ha nem történik változás, az az egész oktatási rendszer működőképességét fenyegeti, mindenekelőtt a négy-öt éven belül várható rendkívül súlyos tanárhiány miatt.

Különösen nagy probléma az oktatás területén, hogy a családi háttér egyre jobban meghatározza a tanulók kilátásait. Magyarán: a szegény gyerekek egyre elenyészőbb arányban tanulnak tovább. A területi különbségek is mind riasztóbbak. Növekedtek továbbá az iskolák közötti különbségek: csak a gazdagok tudják jó iskolákba járatni a gyereküket.

További probléma, hogy növekszik a korai iskolaelhagyók aránya, hogy romlott a tankönyvek színvonala, és az EU-s átlaghoz képest továbbra is alacsonyak a tanári fizetések. Egyúttal a felsőfokú végzettséget szerzők aránya is csökken 2015 óta.

Forrás: 444.hu

https://444.hu/kereses?q=MTA&page=1


Tízezreket fenyeget újra a kilakoltatás

A választások után véget ért a meghosszabbított kilakoltatási moratórium, ezért újra családok ezreit fenyegeti az utcára kerülés. Közülük a legtöbben továbbra is azok az egykori devizahitelesek vannak, akiken nem segítettek az állami mentőövek. Ők még mindig több tízezren vannak.

Az Igazságügy Minisztérium tavaly úgy becsülte, hogy 30 ezer lakás vagy ház esetében fordulhat elő, hogy sikeres árverés után kiteszik a lakókat. Már ez is rettenetesen magas szám, de a valóság még rosszabb lehet, a késedelmes jelzáloghitelek száma ugyanis tavaly 120 ezer körül volt, és nincs okunk feltételezni, hogy érdemben változott volna a helyzet.

De nem csak bukott hitellel lehet utcára kerülni Magyarországon, hanem például úgy is, ha valaki önkormányzati lakásban lakik, amit lebontanak a feje fölül. Májustól pont ez fenyegeti a kőbányai Bihari utca szociális bérházának lakóit, akiknek nagy részével kapcsolatban még mindig nem világos, hova költöztetné át őket az önkormányzat.

Forrás: www.index.hu

https://index.hu/gazdasag/2018/05/06/lakashitelek_kilakoltatas_moratorum_vege_2018/


Ingyen utazhatnak magyar fiatalok Európában az Unió támogatásával

Az Európai Unió következő, hosszú távú költségvetésében 700 millió eurót (220 milliárd forint) különítenek el arra, hogy a következő hét évben a 18. életévüket betöltött fiatalok kihasználhassák az unió ingyenes InterRail programját – közölte Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos. 

Az Európát átszelő utazások legfeljebb harminc naposak lehetnek, egyéni utazásra és legfeljebb ötfős csoportos utazásra lehet pályázni.

A magyar uniós biztos elmondta: a pályázatok május végén jelennek meg, és a júniusi értékelés után már júliusban megkezdhetik a fiatalok Európát átszelő, legfeljebb harminc napos utazásaikat. Egyéni utazásra és legfeljebb ötfős csoportos utazásra lehet pályázni.

Ismertetése szerint a pályázatokban szerepeltetni kell az úti célokat is, ezek közül azok élveznek majd elsőbbséget, amelyek az uniós bizottság kulturális örökség évének kitüntetett városait vagy régióit jelölik meg.

Forrás: www.hvg.hu

http://hvg.hu/gazdasag/20180503_navracsics_majus_vegetol_palyazhatnak_a_fiatalok_az_ingyenes_unios_vonatberletre


Mostantól tényleg Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar

Mostantól hivatalosan is Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor barátja Magyarország leggazdagabb embere – számolta ki egy gazdasági szaklap. A polgármesteri posztjáról lemondó felcsúti polgármester Csányi Sándort, az OTP elnök-vezérigazgatóját is megelőzte. Az egykori gázszerelő vagyonát 278-298 milliárd forintra becsülik. Ráadásul ez csak a részvényekben lévő pénze. Ezen kívül még több tucatnyi magyar és külföldi vállalkozása van Mészárosnak, több tízmilliárdos értékben. Az oligarcha, akinek 2010-ben még „csak” százmilliós vagyona volt, a hozzátartozóival együtt nyolc év fideszes kormányzás alatt vált az ország leggazdagabb emberévé. Korábban viccből valaki kiszámolta, hogy 2024-re Mészáros Lőrinc lehet a világ leggazdagabb embere. Most pont annyi pénze van, amennyit idénre jósoltak neki. Az eddigi leggazdagabb magyar, Csányi Sándor vagyonát a Napi.hu című internetes lap 260, a Forbes nevű újság pedig 294 milliárd forintra becsülte tavaly.

Forrás: www.444.hu

https://444.hu/2018/05/05/mar-hivatalosan-is-meszaros-lorinc-es-csaladja-a-leggazdagabb-az-orszagban


Magyar Hang néven, hetilapként él tovább a bezárt Magyar Nemzet

A választások után Simicska Lajos, a Magyar Nemzet tulajdonosa, úgy döntött, nem finanszírozza tovább a lapot, és eladni sem volt hajlandó. Így a Népszabadság sorsára jutott ez a patinás napilap is. A szerkesztőség azonban nem adta fel, Magyar Hang néven hetilapként folytatják. Az új, 24 oldalas újságot továbbra is a Magyar Nemzet egykori munkatársai készítik. Egyelőre társadalmi munkában, fizetés nélkül dolgoznak. Jelenleg előfizetőket toboroznak. Aki szeretné támogatni a magyar sajtószabadságot, és megteheti, ne habozzon előfizetni rá. Ezen az email címen kell jelentkezni:  elofizetes@magyarhang.org

41. szám (II. évfolyam/18.) | 2018. május 02.

Tiltakozások kereszttüzében az új parlament

Tüntetésekkel, blokáddal készülnek az új parlament alakuló ülésére azok, akik szerint tisztességtelen kampánnyal jutott hatalomra a Fidesz. A tiltakozók közül sokan úgy gondolják, hogy az ellenzéknek nem is szabadna beülni az országgyűlésbe.

Bár nem sikerült bebizonyítani, hogy szervezetten tömeges csalások történtek a választás napján, azt nemzetközi megfigyelők is megerősítették: nem voltak egyenlők a feltételek a kormánypártok és az ellenzék számára. A Fidesz több éven át közpénz milliárdokból folytatott megfélemlítő kampányokat, hogy a megrettent vidéki szavazók bennük lássák az egyetlen erőt, amely megóvja az országot a „migránsoktól”, a menekültektől.

Ebben a helyzetben sokan úgy érezték, nem is szabadna bemenniük az ellenzékieknek a parlamentbe, mert ott csak báb-szerepet töltenének be. Diktatúrában az ellenzéknek az utcán a helye – hangoztatták. A pártok viszont azzal védekeznek, hogy arra a minimális forrásra is szükségük van, amit az államtól kapnak, illetve csak így gyakorolhatják az ellenőrző funkciójukat, ami a képviselőket megilleti.

A Mi vagyunk a többség csoport immár harmadszor hirdet tüntetést, május 8-án, az országgyűlés alakuló ülése alkalmából, 17 órára a Kossuth térre hívják az embereket. De több más civil csoport már aznap reggeltől kíván élőláncot vonni a Parlament köré.


Magyarország fogadta be tavaly a legtöbb menekültet a V4 országok közül

A visegrádi országok (V4), Csehország, Szlovákia és Lengyelország is jóval kevesebb menekültet fogadott be, mint Magyarország. Pedig a kormány reggeltől-estig a „migránsokkal” riogatott.

2017-ben összesen 538 ezer ember kapott valamilyen menekültjogi védelmet az EU tagállamaiban. 25 százalékkal kevesebben, mint 2016-ban!

Magyarország 1290 embert fogadott be, közülük 105 embernek adott menekült státust, 1110 főnek pedig oltalmazottit, és 75 főt egyéb humanitárius szempontok alapján fogadott be a magyar állam. 

Magyarországon 130 befogadott menekült jutott egymillió lakosra. Ezzel az aránnyal hazánk az EU keleti blokkjának második legengedékenyebb országa, csupán Lettország volt nagyvonalúbb, 140 fő / 1 millió lakos aránnyal. Az összes többi ex-kommunista ország közül még Litvánia jutott 100 fölé (105 / millió), az összes többi jóval ez alatt teljesített. A legrosszabb arányokat a többi V4-es ország érte el.  A legkevesebb embert arányosan Szlovákia, Lengyelország és Csehország fogadta be, ezekben az országokban 20-nál is kevesebb új menekült jut egymillió lakosra. Ez töredéke a 130-as magyar aránynak.

Forrás: www.444.hu

https://444.hu/2018/04/19/magyarorszag-fogadta-be-tavaly-messze-a-legtobb-menekultet-a-v4-ek-kozul


Olimpiát nem rendezünk, de 750 milliárdot már elköltöttünk rá

Mint a gomba, úgy nőnek ki a földből a fővárosban azok a sportkomplexumok, amelyek elengedhetetlenek egy budapesti olimpia megrendezéséhez. Ugyan a Momentum korábban meghátrálásra késztette Orbán Viktort, de a kormány úgy viselkedik, mintha mi sem történt volna.

Egy összegzés szerint a kormány összesen több mint 750 milliárd forint elköltéséről döntött az olimpiai tervekhez illeszkedve. Megjegyzik, egy 2015-ös megvalósíthatási tanulmány 3000 milliárd forint költséggel számolt a 2024-es olimpiai rendezés kapcsán. Vagyis már pont a negyedénél tartunk a pénzköltésnél, pedig nem is rendezünk olimpiát.

Forrás: www.hvg.hu

http://m.hvg.hu/itthon/20180423_Olimpiat_nem_rendezunk_de_750_milliardot_elkoltottek_mar_ra


Veszélyben az uniós források

Ha Ön figyelmesen körülnéz a saját településén, látni fogja, hogy az utóbbi években szinte csak európai uniós támogatással épült bármi is: út, csatorna, óvoda és iskola. Európának azonban kezd elege lenni a magyar kormány demokráciát leépítő politikájából, és ez könnyen súlyos pénzmegvonáshoz vezethet.

Nagyon fontos ügyről van szó. Nem intézhetjük el propaganda szólamokkal: miszerint azért bánt minket Brüsszel (az Európai Unió központja), mert nem akarunk bevándorló ország lenni. És ne higgyük el azt sem, amit a Fidesz mond majd, hogy nincs is szükségünk az uniótól kapott rengeteg pénzre, mert megállunk a saját lábunkon is. Nem, sajnos ez sem igaz. Még ezzel a rengeteg támogatással sem tudtuk felszámolni a tömeges szegénységet. Mi lenne e nélkül?

Az Európai Unió be akarja tartatni a tagjaival a demokrácia alapértékeit, mint például a sajtószabadság, a független bíróságok, a szervezkedés szabadsága (civil szervezetek). Ha azt tapasztalják, hogy Magyarország nem tiszteli ezeket az értékeket, akkor azt fogják mondani, hogy nem kötelező uniós tagnak lenni. Nem muszáj a határok nélküli Európához tartozni, ahol minden magyar utazhat, tanulhat, dolgozhat szabadon. Nem lehet ugyanis azt játszani, hogy a pénzt elfogadjuk, de a demokratikus értékeket pedig semmibe vesszük.

Május első napjaiban kezdik el Brüsszelben tárgyalni a következő, 2020 és 2027 közötti pénzügyi időszak költségvetését, amelyben az is eldől, hogy Magyarország mennyi pénzt kap. Egyes információk szerint az Unió arra készül, hogy ha Lengyelország és Magyarország nem garantálja a független igazságszolgáltatást, vagyis nincsen garancia arra, hogy nem lopják el az uniós forrásokat, akkor befagyasztják a hazánknak juttatott forrásokat.

Ugyancsak május elején hívják Orbán Viktor miniszterelnököt is Brüsszelben, ahol arról érdeklődnek tőle, folytatni akarja-e a demokrácia leépítését, avagy lassan jobb belátásra tér.

Az állami tévéből, a Kossuth Rádióból, a kormány által felvásároltatott megyei lapokból nem fogja megtudni, hogy mekkora tétje van ezeknek a tárgyalásoknak. Lesznek-e fejlesztési forrásaink vagy nem? Maradhatunk-e az Európai Unió tagjai vagy sem? Oda kell figyelni ezekre mindenkinek, amíg még nem késő.


Így zavarták el az örmények a miniszterelnöküket

Április 23-án egy volt szovjet tagköztársaságban a nép elkergette az oroszokhoz dörgölőző, a demokráciát tíz év alatt fokozatosan leépítő, a független médiát felvásárló és a választási rendszert a saját képére formáló diktátort, Örményország miniszterelnökét.

Szargszjan 2008 óta vezette az országot. Ő töltötte be az elnöki pozíciót két ötéves cikluson keresztül. Ez idő alatt átalakította Örményország választási rendszerét, lecsökkentette a képviselők számát és megnehezítette az ellenzéki pártok bejutását a parlamentbe. Elnöki ciklusának lejárta után kormányfővé választatta magát.

Mivel világossá vált, hogy választásokon lehetetlenség leváltani a kormányt, hatalmas tömegdemonstrációk kezdődtek.

Március 31-én a Jerevántól 125 km-re levő Gümri városából gyalogos menet indult a fővárosba, amelyet az Állampolgári Szerződés nevű ellenzéki párt és más civil szervezetek kezdeményeztek. A tüntetők érintették Örményország olyan nagyobb városait, mint Szpitak, Vanadzor, Dilidzsan, Szevan, Hrazdan, Abovjan. Április 13-án érkeztek meg a fővárosba, ahol estétől folytatódott a demonstráció. Másnap, szombaton a tiltakozók behatoltak az Állami Rádió épületébe, ahol megszakadt az adás, de végül beolvasták az ellenzék követeléseit. A tüntetők barikádokat építettek Jereván legnagyobb terén. A tiltakozó tömeg hétfőre tízezresre duzzadt, a rendőrség könnygázt és füstgránátot vetett be a tüntetők ellen. Kedden az ellenzék blokád alá vette a főbb állami épületeket, a közlekedés megbénult a fővárosban. A rendőrség megkezdte a tüntetők elkülönítését a tömegből és több tucat embert őrizetbe vett. Közben az egyetemisták is bojkottálni kezdték az órákat, a polgári engedetlenség egyre szélesebb rétegekre terjedt ki.

Bár Szargszjant sokáig ellenállt, április 23-án a tüntetések nyomására mégis muszáj volt lemondania.

Forrás: www.index.hu

https://index.hu/kulfold/2018/04/23/ormenyorszag_tuntetes_ellenzek_szerzs_szargszjan/

vissza a tetejére

40. szám (II. évfolyam/17.) | 2018. április 24.

Megérezték a tüntetők a saját erejüket

Bár a Fidesz arra számított, hogy második alkalommal már kifullad a tiltakozás, de a Budapesten tartott április 21-ei tüntetésen ismét sok tízezer elszánt ember vonult utcára.

Eközben ugyanezen a hétvégén a vidékiek is megmutatták, hogy már ők sem félne. Debrecen, Kecskemét, Nyíregyháza és Székesfehérvár főterei is megteltek a tiltakozókkal.

Budapesten Márki-Zaj Péter mondott nagy hatású beszédet. Ebből idézünk.

Tudom, hogy nehéz elfogadni a választási eredményt, de akármilyen visszásságok történtek is, ebben a rendszerben ezt megváltoztatni már nem tudjuk. A Fidesz hiába nyerte meg a választást, hiába vezette félre a vidéki magyarság millióit, hiába riogatta őket a valóságban nem Soros, hanem éppen Orbán által betelepített migránsokkal, bennünket nem tudott megtörni. Itt vagyunk és itt is maradunk, harcolni fogunk az igazságért… A választáson a magyar nép leváltotta az ellenzéket. Be kell látnunk, hogy a magyar népnek igaza volt. Nem bízhatjuk hazánkat olyanokra, amelyek nemcsak a nemzet, de még saját érdekükben sem voltak képesek az összefogásra. Minden pártban vannak tisztességes és tehetséges emberek, de sajnos olyanok is, akikkel a jövőben sem lehet leváltani Orbán Viktor rendszerét.

Harcolni fogunk a médiatúlsúly és hazugsággyárak ellen! Nem hagyjuk magára a vidéki magyarságot, nem hagyjuk, hogy gyűlöletkampányok áldozatává essen. Össze kell fogni és támogatni a vidéki hírportálokat és a nyomtatott sajtót, eljuttatva az igazságot az ország minden szegletébe.

Harcolni fogunk a megfélemlítés ellen, kiállunk a megalázottakért és azokért, akik üldöztetést szenvednek az igazságért.

Harcolni fogunk egy egységes ellenzék megalakulásáért. Egy egységes, összetartó ellenzék ugyanis békés úton is le fogja váltani az önkényuralmat.”

Forrás: www.rendszervaltas2018.hu


Tüntetések söpörték el Örményország miniszterelnökét

Úgy tűnt, erővel kézben tartja a helyzetet, végül mégis lemondásra kényszerült Örményország kormányfője, Szerzs Szargszjan. A hétvégén a tüntetések alatt még 300 embert vett őrizetbe a rendőrség. Hétfőn azonban Jereván legnagyobb terén ismét 160 ezres tömeg gyűlt össze lemondást követelve. A fordulópontot az jelenthette, hogy a hadseregből is egyre többen támogatták a tiltakozókat.

Március vége óta tartanak Örményországban azok a tömegmegmozdulások, amelyeket az Állampolgári Szerződés nevű ellenzéki párt és más civil szervezetek kezdeményeztek Szerzs Szargszjan jelenlegi kormányfő lemondatásáért.

A tiltakozások hétfőre értek be: Szargszjan végül lemondott.

Forrás: www.index.hu

https://index.hu/kulfold/2018/04/23/ormenyorszag_tuntetes_ellenzek_szerzs_szargszjan/


Május elsején a Momentum hív utcára

„Harcra Magyar! Tüntetés a jövőnkért” címmel szervez demonstrációt a Momentum. A Szabadság téren 17 órakor kezdődik a rendezvény.
„Tudjuk, hogy a Fidesz kétharmadával szemben a parlamenti pártok tehetetlenek. Ennek a rendszernek a sorsa nem a Parlamentben fog eldőlni, hanem az utcán. Ezt a rendszert nem bársonyszékben ülő politikusok, hanem tenni akaró emberek tízezrei fogják megdönteni. – írják közleményükben.

Eljött az a pont, ahol nem várhatjuk másoktól a megoldást, nekünk kell tennünk a változásért. Harcolnunk kell a rendszer ellen, minden lehetséges eszközzel. Harcolni kell tüntetésekkel, szamizdatokkal, aláírásgyűjtő ívekkel. Ehhez a harchoz pedig mindenkire szükség van” – írják a közleményükben.


Katasztrofális az egészségügy helyzete

Hiába nő a magyar gazdaság, az egészségügyi mutatók katasztrofálisak – derül ki a The Lancet, a világ egyik legrégebbi és legnevesebb orvosi lapjának írásából. Nemzetközi kutatások igazolják, hogy a magyarok öt évvel kevesebbet élnek, mint az uniós átlag, az iskolázatlanok pedig kilenc évvel hamarabb halnak meg, mint a legjobban képzettek. Nem beszélve arról, hogy Magyarországon a dohányzók, elhízottak és alkoholisták aránya is magasabb, mint az EU-átlag – figyelmeztet az írás. A The Lancet szerint a magyar példa jól megmutatja, mire számíthat egy állam, ahol a kormány számára a populizmus fontosabb, mint az egészségügy. Bár a gazdaság növekszik, ez nem látszik az emberek egészségén: a magyarok mindössze 56 százaléka érzi magát egészségesnek – emelte ki a lap. A cikk írója úgy látja: meglenne a lehetősége a kormánynak arra, hogy javítsa az egészségügyet, de nem teszi.

Forrás: www.hvg.hu

http://hvg.hu/gazdasag/20180423_A_magyarok_az_egeszsegukkel_fizetnek__hires_orvosi_lap_kritizalja_az_Orbankormanyt


A gazdagabbak kapták a szegényeknek szánt állami tűzifát

Hévíz kapta 2016-ban a legmagasabb egy főre eső tűzifa-támogatást, ahol se romák, sem mélyszegénységben élők nincsenek. A keleti országrészben ezzel szemben, ahol a legnagyobb szükség lenne rá, az önkormányzatoknak gyakran annyi pénzük se volt, hogy elmenjenek a fáért, így az ott élők egyáltalán nem is részesültek belőle.

Magyarországon kizárólag fával fűtenek minden ötödik lakást, amelyekben a leginkább rászoruló családok élnek. 2011 óta a tűzifa és a szén ára közel 30 százalékkal emelkedett. Bár a kormány 2011-ben bevezette a tűzifa-támogatást, ez a fűtési költségeknek átlagosan csak a 10 százalékát fedezi – derül ki a Habitat for Humanity kutatásából. Így történhetett, hogy 2016-ban 238 ember halt meg kihűlésben, nagy részük saját, fűtetlen otthonában.

A tűzifa-támogatás mára az egyetlen kormányzati lakásfenntartási segély, mégis látványosan kevés pénzt fordítanak rá: a középosztály lakásügyeihez kapcsolódó CSOK-ra például 50-szer annyit költenek.

Forrás: www.444.hu

https://444.hu/2018/04/19/valahogy-az-orszag-gazdagabb-reszen-kotott-ki-a-szegenyeknek-szant-allami-tuzifa

vissza a tetejére

35. szám (II. évfolyam / 12.) | 2018. március 20.

Az ellenzéki szavazók összefogásával leváltható a Fidesz

Minden közvéleménykutatás azt mutatja, hogy az országban jóval többen vannak azok, akik változást akarnak, mint a Fidesz szavazói. Ha elég sokan megyünk el április 8-án, és a helyben legesélyesebb jelöltekre szavazunk, akkor le tudjuk váltani Orbán Viktort.

Alig 3 hét múlva 106 választókörzetben fogunk szavazni. Ahhoz, hogy kétharmadot szerezzen az ellenzék, 70-80 helyen kellene megverni a kormánypártok jelöltjét. De már 50-60 ellenzéki egyéni győzelemmel is elveszítené a választást a Fidesz. Vagyis nincs is szükség arra, hogy minden körzetben az ellenzék nyerjen.

Természetesen jó lenne, ha az ellenzéki pártok megegyeznének egymással, és legalább a körzetek felében visszaléptetnék a jelöltjeiket a legesélyesebb javára. Erre azonban, ahogyan fogy az idő, egyre kevesebb esély látszik.

Ezért a választópolgároknak kell okosan viselkedniük, ha véget akarunk vetni a Fidesz hatalmának. Egyéniben a legesélyesebbre kell szavaznunk, listán pedig arra a pártra, amelyik közel áll hozzánk, és esélye van legalább 5 százalékot szerezni, mert ennyi kell a parlamentbe jutáshoz.

De ki fogja megmondani, hogy hol ki a legesélyesebb ellenzéki jelölt? Egészen biztosan lesznek olyan körzetek, ahol ezt a pártok is eldöntik egymás között. De gőzerővel dolgoznak a közvéleménykutatók és civil szervezetek is, hogy készüljön egy olyan hiteles lista, amely legalább a körzetek többségében megjelöli, hogy melyik ellenzéki jelöltnek van a legnagyobb esélye arra, hogy megverje a Fideszt.

A Nyomtass te is arra készül, hogy az utolsó két hétben az ország valamennyi megyéjében tájékoztassa majd erről a listáról a választókat.

A Fidesz a hódmezővásárhelyi veresége után tényleg megrendült. Világossá vált, hogy már az egykori fellegváraikban sincsenek többségben. Ha most tudatosan viselkedünk, akkor három hét múlva már nem Orbán Viktornak fogják hívni Magyarország miniszterelnökét!

Szijjártót is Soros utaztatta fiatal korában

Egy most előkerült 1995-ös győri újságcikk arról szól, hogy Szijjártó Péter, a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium harmadikos tanulója kijutott Amerikába a Soros Alapítvány pályázatával.

Szorongás nélkül vágtam neki az útnak, úgy gondoltam, a Soros Alapítványban nyugodtan megbízhatok

– mondta Szijjártó, aki a repülőjegy, a biztosítás és az ösztöndíj mellé heti 75 dollár zsebpénzt is kapott attól a Soros Györgytől, akivel most a magyarokat riogatja.

Forrás: www.hir24.hu

https://24.hu/belfold/2018/03/18/soros-fel-evre-amerikaba-vitte-a-kis-szijjarto-petert/

Kilenc külföldi játszott Orbán kedvenc focicsapatában

Igazán különleges meccs volt az NBI-ben. A Puskás Akadémia NBI-es rekordot döntött, soha senki nem állt még fel kilenc külföldivel a kezdőben. Most ez is megtörtént, éppen egy elvileg utánpótlás nevelésre 16 milliárd közpénz kapó klubnál. 

Az ellenfél a Paks volt, ahol csak magyar játékosok vannak a keretben. A meccs 3-1 lett a Paksnak, a Puskás Akadémia játéka annyira reménytelen volt, hogy a köztévé riportere sem győzött hangot adni a csalódottságának, még azt is megpedzette, vajon melyik a jó irány, a légiós vagy a tisztán magyar csapat.

Így állt fel a Puskás: kapus (magyar) – jobbhátvéd (szlovén), középhátvéd (belga), középhátvéd (magyar), balhátvéd (szlovén) – középpályás (kameruni), középpályás (horvát) – támadó középpályás (horvát), támadó középpályás (horvát) – csatár (mali), csatár (nigériai). Csereként beállt egy albán is.

Forrás: www.444.hu

https://444.hu/2018/03/10/ennel-jobban-nem-is-lehetett-volna-megalazni-a-puskas-akademiat


Vigyázzunk a kamu-pártokkal!

Ezek a pártok csak arra jók, hogy összezavarják az ellenzéki szavazókat. Ha közülük ikszeli be valamelyiket, akkor egészen biztosan elvész a szavazata, mert az ilyen pártok nem fognak bejutni a parlamentbe.

Kamu-pártoknak nevezzük azokat a politikai szervezeteket, amelyek korábban nem működtek, nem végeztek semmiféle tevékenységet, senki nem hallott róluk. Vagy azért hozták létre őket, hogy megszerezzék a választásokra járó pénzügyi támogatást, vagy azért, hogy segítsenek a Fidesznek hatalmon maradni. Netán mindkettőért.

A Fidesz azért teremtette meg a többes ajánlás rendszerét, hogy segítsen minél több ilyen pártot létrehozni, amelyek megtéveszthetik a választókat.

Idén is két szavazólapot kapunk. Az egyiken egyéni jelöltekre, a másikon pártokra szavazhatunk

A pártszavazólapon április 8-án 23 pártnév fog szerepelni! Ezek között kell majd megtalálni azt a pártot, amelyik közel áll Önhöz, amelyikről feltételezni lehet, hogy legalább 5 százalékot elér.

A közvéleménykutatások szerint az MSZP-P, a DK, az LMP és a Jobbik állnak most 5 százalék fölött. De a Momentum, az Együtt és a Kétfarkú Kutyák is olyan pártok, amelyek nagyon aktívan tevékenykedtek az elmúlt négy évben, nekik is lehet esélyük a bejutásra.


Miniszterelnök-jelölti vitát követelnek

Társadalmi kezdeményezés indult, amely azt szeretné elérni, hogy még a választás előtt álljanak ki nyílt vitára a miniszterelnök-jelöltek.

Magyarországon a 2006-os országgyűlési választás óta, vagyis 12 éve (4550 napja) nem álltak ki egymással a miniszterelnök-jelöltek nyílt vitára. Pedig kötelességük lenne számot adni a vállalásaikról, beszámolni az eredményeikről.

A választások fő kérdése, hogy a pártok és az ország leendő vezetői milyennek képzelik el Magyarország jövőjét. A választás csak a jelöltek nyilvános vitájával együtt lehet tiszta és demokratikus. Az aHang kezdeményezéséhez azok csatlakozását várják, akik kiállnak a demokratikus értékek védelme, így a nyilvános vita hagyománya mellett is.

Március 25-ig gyűjtik a kérdéseket és szavazással választják majd ki azt a 12 kérdést, amelyekre valamennyi jelöltnek válaszolnia kellene.

Az aHang kezdeményezés célja, hogy egyre többen foglalkozzanak tudatosan közügyekkel és vegyenek részt az ország jövőjéről szóló döntésekben.

Forrás: www.ahang.hu
https://terjed.ahang.hu/campaigns/jeloltivita

A kétfarkúak szappant loptak be a kórházba

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt aktivistái kötött álarcban jelentek meg a Péterfy Sándor utcai kórházban, ahol szappant helyeztek el a kórház mosdóiban.

A párt aktivistái megjegyezték, hogy a következő alkalommal már komolyabb eszközökre is szükségük lehet, mert vannak mosdók, amiket kulcsra zárva találtak.

Forrás: www.24.hu

https://24.hu/belfold/2018/03/19/magyar-ketfarku-kutya-part-szappan-korhaz

Köszönetnyilvánítás:

Magyar Kétfarkú Kutya Párt a választásokra kapott pénzt nem plakátokra költi, hanem nyílt pályázatot írt ki rá Rózsa Sándor I. Népi Kampánypénz Tékozló Alap címmel. Magyarázatuk szerint mivel ők egy viccpárt, így megtehették, hogy értelmes dolgokra költsék az államtól kapott pénzt. A pályázaton több száz civil szervezet és magánszemély indult el. Vicces és komoly célokra egyaránt jutott pénz. Épül kétfarkú robotkutya, de játszótér, és gyerekközpont is. A Nyomtass te is-t kiadó eDemokrácia Műhely Egyesület arra kapott pénzt, hogy Magyarország összes megyéjébe több ezer példányban eljuttassa újságunkat. Köszönjük!

vissza a tetejére

34. szám (II. évfolyam / 11.) | 2018. március 13.

Legyőzhető a Fidesz, de sokan kellünk hozzá

Minden eddiginél többen kell szavaznunk az áprilisi választáson, de sokan kellünk ahhoz is, hogy elmagyarázzuk mindenkinek, mi az a taktikai szavazás, és megismertessük a legesélyesebb ellenzéki jelölteket.

Valamennyi közvéleménykutató megegyezik abban, hogy 60 százalékos választási részvétel fölött már minden százalék a Fidesz esélyeit rontja. Hiszen nekik van egy meghatározott számú szavazótáboruk, akiket el is visznek az urnákhoz, de ezt növelni már nem tudják. Tehát minden egyes ellenzéki szavazó, aki nem rájuk voksol, növeli a reményt, hogy el lehet zavarni őket.
Hódmezővásárhely óta világossá vált, hogy még egy eddig fideszesnek tartott városban is kisebbségben vannak. Vagyis a kormányváltást akarók alkotják az országban a többséget.
A Fidesz az utóbbi hetekben megijedt, szavazói elbizonytalanodtak. A békemenetre is csak azért volt szükségük, hogy a drága pénzen megszervezett és utaztatott tömeg mutogatásával visszanyerjék az önbizalmukat, és elbátortalanítsák az ellenzékieket.
Ne hagyjuk! De, ha tényleg változást akarunk, akkor a győzelemhez mindenkinek tenni kell valamit!

Meddig várjunk a pártokra?

Semeddig. Ők ugyanis egymagukban még akkor sem tudnák megdönteni Orbán Viktor rendszerét, ha a legtökéletesebb lenne közöttük az együttműködés. Erről pedig most még nem beszélhetünk. A pártoknak volt nyolc évük ahhoz, hogy kitalálják, hogyan lehetne az ördögien kialakított választási rendszerben is legyőzni a Fideszt. Ez eddig nem sikerült nekik. Laikusként azt gondolnánk, hogy világos volt Hódmezővásárhely üzenete: legalább 50-60 körzetben egyetlen ellenzéki jelöltnek kellene szemben állnia a Fidesszel. Egyelőre azonban még a részleges megegyezések is csak módjával alakulnak. Sőt van olyan párt, a Jobbik, amelyik kijelentette, ők sehol nem léptetnek vissza jelöltet.
Ez lenne az ellenzéki győzelem receptje? Nem hisszük. Úgy tűnik, hogy végül a civileknek, a társadalomnak is aktívabban kell bekapcsolódnia a kampányba. Persze együttműködve azokkal a pártokkal, amelyek országosan vagy helyben nyitottak erre. A legfontosabb mégis, hogy tömeges legyen a részvétel és egyetlen ellenzéki jelöltre szavazzanak. De honnan tudjuk, hogy ki a legesélyesebb? Van, ahol már a pártok között is született megállapodás erről, csak a jelöltjeiket nem vonták még vissza. Ezeket az egyezségeket, és az eddigi közvéleménykutatásokat is figyelembe véve, várhatóan március 20-áig elkészül egy olyan, civilek által összeállított lista, amely segíthet a döntésünkben. Ezt követően már minden erővel az esélyes jelöltek mellett kell kampányolnunk. Ehhez nyilván megnyerhető majd azoknak a pártoknak a támogatása is, amelyek embereiért korteskedünk.

Hogyan küzdhetünk a kamupártok ellen?

Kevesen gondolhatják véletlennek, hogy sokkal több kamupárt indult el az ellenzék számára esélyes körzetekben, mint a Fidesz által nyerhetőkben. Ezért egyrészt fel kell világosítani az embereket, hogy aki kamupártra vagy annak jelöltjére szavaz, az a Fidesz hatalmát hosszabbítja meg. Másrészt ellenőriztetni kell, hogy nem éltek-e vissza az aláírásunkkal.

Az országos lista állításához szükséges feltételeket 40 párt teljesítette idén, kétszer annyi, mint négy éve. Akkor csak 18 országos lista volt, de már akkor is követhetetlenül hosszú lett a szavazólap. Idén háromszor akkora lesz.

Nyilvánvaló, hogy a törvénymódosítás, amely szerint egy ember akárhány pártot ajánlhat, pontosan azért született, hogy megkönnyítse a kamupártok aláírásgyűjtését.

Sejthető volt, hogy a kamupártok indulása a Fidesz érdekeit szolgálja, de már bizonyíték is van rá. Lévai Katalin volt MSZP-s politikusról, aki pont Karácsony Gergely MSZP-PM-es miniszterelnök- jelölt választókerületében gondolta megmérettetni magát, kiderült, hogy úgy tudta leadni az ajánlásait, hogy a Fidesz jelöltjének íveiről is másoltak át a neveket. De a hamis aláírások mellett fideszesek is aláírtak Lévainak.

Nézze meg, hogy visszaéltek-e az Ön nevével!

Ön is megtudhatja, visszaéltek-e az aláírásával, adataival: a lakcíme szerint illetékes országgyűlési egyéni választókerületi választási irodától (jegyzőtől) személyesen vagy levélben érdeklődhet, hogy a leellenőrzött ajánlások között szerepelt-e olyan, amely az ön adatait tartalmazza. Ha esetleg olyan párt jelöltjének az ívén is megtalálták a nevét, amelyet ön nem ajánlott, büntető feljelentést tehet. Ez ugyanis bűncselekmény.

Forrás: www.index.hu

https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/03/07/barki_utanajarhat_a_helyi_valasztasi_irodanal_hany_jeloltet_ajanlott/
https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/03/10/1719_egyeni_jelolt_indulhat_a_valasztason/
https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/03/08/a_fidesz_iveirol_masoltak_at_az_alairasokat_a_volt_szocialista_levai_katalin_iveire_nem_lehet_jelolt/


Mi az a taktikai szavazás?

Fontos tudni, hogy az országgyűlési választáson két szavazatunk van. Listán a pártokra szavazunk, egyéniben a pártok helyi jelöltjeire.

Listán szavazz arra a pártra, amelyik a legszimpatikusabb! Ha nincs ilyen, akkor arra, amelyik szerinted a legkisebb rossz. De ha valóban változást akarsz, érdemes olyan pártra szavazni, amelyik feltételezhetően képes átlépni a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.

Egyéniben viszont a listás szavazatodtól függetlenül szavazz arra az ellenzéki jelöltre, aki helyben a Fidesz legesélyesebb kihívója! Ha esélytelen jelöltre szavazol, a szavazatod el fog veszni, és ezzel gyakorlatilag a Fideszt erősíti.

Ha te is a legesélyesebb ellenzéki kihívóra szavazol, azzal hozzájárulhatsz ahhoz, hogy helyben megverje a kormánypárti jelöltet, és eggyel csökkentse a Fidesz parlamenti helyeinek számát. Lehet, hogy pont a te szavazatodon múlik!

És hogy a te körzetedben ki az esélyes kihívó? Függetlenek és a kis pártok jelöltjei csak akkor lehetnek esélyesek, ha nagy pártok is beállnak mögéjük, és támogatják őket. Ahol ez nem történik meg, ott a nagy pártok jelöltjei közül érdemes választani.

Vagyis egyéniben arra érdemes szavazni, akire eleve sokan szavaznak, mert csak így lehet elég szavazata a győzelemhez.

Forrás: http://viszlatketharmad.blog.hu/


Tájékozódj!

A Közös Ország Mozgalom 20 választókörzetben mérte meg, hogy ki a legesélyesebb:
www.kozosorszagmozgalom.hu

Két olyan oldal, amelyik minden körzetre ajánlást tesz. (A kettőt érdemes összevetni.)
www.taktikaiszavazas.hu
www.kireszavazzunk.hu

Fekete könyv – Korrupció 2010 és 2018 között Magyarországon
www.transparency.hu

Felismerések és Javaslatok a Közjóról:
www.mkksz.org.hu

A pártprogramok összegyűjtve
https://szavazz.info.hu/

Minden, amit a választásról tudni érdemes:
www.cka.hu/szavazz/

vissza a tetejére

33. szám (II. évfolyam / 10.) | 2018. március 6.

Zuhan a Fidesz népszerűsége – Kamupártokkal próbálják összezavarni az embereket

Már a hódmezővásárhelyi Fidesz vereség előtti felmérések is azt mutatják, hogy kormánypárt népszerűsége folyamatosan esik. A Fidesz vezetői pánikban vannak, talán ezért történhetett meg, hogy olyan pártok, akikről még soha senki nem hallott tucatjával szedték össze a szükséges mennyiségű aláírásokat. Mindez jól szervezett csalás nélkül lehetetlen.

Mindenki láthatta a nagyobb ellenzéki pártok aktivistáit, akik az utóbbi hetekben az utcákon áztak-fáztak, hogy összegyűjtsék saját jelöltjeiknek a szükséges 500 aláírást. Ez egyáltalán nem volt könnyű. Ehhez képest döbbentett meg mindenkit, hogy vagy két tucat olyan pártnak is sikerült ez, akikről még soha nem hallott senki. Olyanoknak, akiknek nincsenek helyi szervezeteik, nincsen nagy létszámú tagságuk.

Ez csak úgy lehetséges, ha egy nagy párt felajánlotta nekik a segítségét. Egy olyan párt, amelyiknek érdeke, hogy a választók számára átláthatatlanná és komolytalanná váljon a voksolás a félméteres szavazólapokkal.

Mivel a Fidesz még az előző ciklusában úgy módosította a választási törvényt, hogy egy ember akárhány pártnak aláírhatja az ajánlást, ez rendkívül megkönnyítette azok dolgát, akik tisztességtelenül járnak el. Annyit kell ugyanis tenni, hogy a nagy párt, amelyik sok támogatóval rendelkezik valamennyi választókörzetben, felkeres 600 támogatóját mondjuk 15 féle párt ajánló ívével, és megkéri őket arra, hogy szíveskedjenek aláírni mind a 15-öt. Még csak törvénytelenséget sem követnek el. Csak egy tisztességtelen csalást.

Karácsony Gergely, az MSZP-PM miniszterelnök-jelöltje meg is nevezte ezt a pártot. Szerinte „…a Fidesz szervezett módon indít “kamupártokat” az áprilisi országgyűlési választásokon az ellenzék dolgának nehezítésére.”

Pontosan ezért utálják egyre többen a Fideszt. Mert már képtelen tisztességesen gondolkodni, csak a csalásban, hazudozásban és manipulációban látja az egyetlen esélyt, hogy hatalmon maradjon. megint hülyének nézi az egyszerű embereket, abban reménykedve, hogy 30-40 párt között nem fognak tudni kiigazodni.

De az emberek már ébredeznek az országban, nem véletlen, hogy folyamatosan csökken a népszerűségük. 2017 nyara óta most a legalacsonyabb a Fidesz támogatottsága, miközben az MSZP és a Jobbik az elmúlt tíz hónap legjobb eredményét hozza a biztos szavazók körében – ez derül ki a Republikon Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából.

Forrás: www.zoom.hu www.24.hu

https://zoom.hu/hir/2018/03/05/karacsony-gergely-szerint-a-fidesz-all-a-kamupartok-mogott/

https://24.hu/belfold/2018/02/28/megroggyant-a-fidesz-araszol-felfele-az-ellenzek/


Mészáros Lőrincet, Andy Vajnát és Tiborcz Istvánt tarják az emberek a legkorruptabbaknak 

A választók 53 százaléka szerint nőtt a korrupció az elmúlt nyolc évben – derült ki egy friss közvélemény-kutatásából. A felmérés alapján 79 százalék szerint szükség volna független korrupcióellenes ügyészségre.

A magyar kormányhoz közel álló vállalkozók, illetve maguk a kormány tagjai is valamilyen módon érintettek a korrupcióban – vélekednek az emberek. Ennek a listának az élén három személy áll: Mészáros Lőrinc, Andy Vajna és Tiborcz István. Utóbbi a miniszterelnök veje, aki az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) mostani jelentéseinek köszönhetően került az érdeklődés középpontjába. Tehát ez a három személy olyan, akikről azt gondolja a magyar társadalom többsége, hogy biztosan korruptak – nyilatkozta a Závecz Research közvélemény-kutató cég vezetője.

Forrás: www.mno.hu

https://mno.hu/belfold/meszaros-es-tiborcz-is-felkerult-a-korrupcios-dobogora-2451261?utm_source=feed&utm_medium=rss


Össze-vissza hazudozik Orbán Viktor a menekült ügyben

Újabban olyan plakátok jelentek meg az országban, amelyek szerint az ENSZ (Egyesület Nemzetek Szövetsége) akar menekülteket kényszeríteni ránk. Kiderült, hogy két és fél éve éppen Orbán Viktor volt az, aki azt kérte az ENSZ-ben, egy világkvóta alapján osszák szét igazságosan a menekülteket. Majd arról beszélt, hogy egy keresztény országban nem lehetséges muszlim ellenes politika.

2015 szeptemberében az ENSZ közgyűlésén Orbán Viktor arról beszélt, hogy a „migránsok „A mi elhibázott, teljesíthetetlen várakozásokat keltő európai politikánk áldozatai. Ha nem lesz változás a jelenlegi trendekben, Európa destabilizálódni fog. Ezen tények alapján arra sürgetem a Főtitkár urat, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat e teher globális szintű megosztásáról. A nemzetközi politika minden fontosabb szereplőjének be kell fogadnia a migránsok egy részét egy világkvótarendszer részeként.” Majd így folytatta: „Én egy keresztény országból jövök, ezért hangsúlyozni szeretném, hogy a keresztény megközelítés nem tolerál semmilyen muszlimellenes politikát.

www.helyivalasz.hu

https://helyivalasz.hu/orszagos-hirek/orban-harom-eve-meg-azt-kerte-az-ensz-tl-hogy-vezessen-be-vilagkvotat-a-migransok-befogadasara


A nyugdíjasok több mint fele alig tud megélni

A nyugdíjasok 53 százaléka egyáltalán nem, vagy csak komoly lemondások árán képes megélni a nyugdíjából – derül ki a Publicus Intézet felméréséből. Ráadásul 87 százalékuknak ez az egyetlen bevételi forrása.

Miközben a kormány azt mondja, az elmúlt években nőtt a nyugdíjak vásárlóereje, a megkérdezettek nem így látják: 58 százalékuk úgy érzi, kevesebbet tud vásárolni a nyugdíjából, mint öt évvel ezelőtt.

Forrás: www.hvg.hu

http://hvg.hu/gazdasag/20180225_Elkeserito_szamok_a_nyugdijasok_tobb_mint_fele_nem_vagy_alig_tud_megelni


Demonstrálnak a hitelkárosultak

A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint 1,7 millió nem törlesztő lakossági hitelszerződés van az országban, míg az igazságügyi tárca adataiból pedig az derül ki, hogy majdnem 900 ezer háztartást, családot fenyeget a kilakoltatás réme. Az eladósodottak érdekvédelmi szervezete március 11-ére hirdet tüntetést.

A kormánytöbbséget azonban, úgy tűnik, ez nem nagyon érdekli: a napokban leszavazták azt az ellenzéki indítványt, amely gyorsított eljárásban javasolta meghosszabbítani az áprilisban lejáró kilakoltatási moratóriumot. Pedig a helyzet egyre súlyosabb. A Habitat for Humanity Magyarország nevű szervezet jelentése szerint a hitelüket, adósságaikat fizetni képtelenek élete egyre bizonytalanabb, részben azért is, mert az utóbbi évek lakhatást könnyítő kormányzati megoldásai szinte kizárólag a jobb helyzetben lévőket segítették.

A nemrégiben megalakult Adóskamara nevű érdekvédelmi szervezet 12 pontos megoldási javaslatot dolgozott ki, amelyet eljuttattak a pártokhoz is. Követeléseik nyomatékosításáért tüntetést is szerveznek.

Adósok és banki károsultak tüntetése
2018. március 11.-én vasárnap 14.00-tól
Helyszín: 1054 Budapest, Szabadság tér Bankcenter

Forrás: www.hvg.hu http.//adoskamara.hu

http://hvg.hu/gazdasag/201809__kilakoltatas__alternativ_megoldasok__ocsai_park__passziv_hazak

vissza a tetejére

32. szám (II. évfolyam / 9.) | 2018. február 27.

Hódmezővásárhely üzenete: A Fidesz legyőzhető!

A Fidesz egyik fellegvárában, a korábban Lázár János vezette Hódmezővásárhelyen verte meg a hétvégi polgármester választáson csúfosan a Fidesz jelöltjét Márki-Zay Péter független jelölt, akit az összes ellenzéki párt támogatott.

Jókor jött ez a győzelem, hiszen sokan hitték és még ma is hiszik legyőzhetetlennek a Fideszt. Pedig a recept egyszerű: minden választási körzetben egyetlen ellenzéki jelöltnek kell szemben állnia a Fidesz jelöltjével, és akkor az egész országban hasonló eredmények születhetnének az országgyűlési választásokon.

A mélyen vallásos, hétgyermekes, 45 éves közgazdász, Márki-Zay Péter egy egyszerű példával próbálta elmagyarázni a legkisebb fiának, hogy miért vállalta el a harcot a Fidesz hatalommal szemben. Magyarország most olyan, mint egy iskolai osztály, ahol van egy agresszív nagyfiú, aki mindenkivel erőszakos, és elveszi a kicsik uzsonnáját. Ő megpróbál szembeszállni ezzel a hatalmaskodóval. Előfordulhat, hogy meg fogja őt verni, de az is lehet, hogy példáján felbátorodva mellé állnak majd a kisebb gyerekek is, és együtt el tudják zavarni a nagyfiút.

Márk-Zay Péter megtette az első lépést. Bebizonyította, hogy egy olyan városban, amelyik mindent megkapott a Fidesztől, ott is meg lehet verni őket, mert az embereknek elegük van a tolvajlásból, az urizálásból, az új kastélyokból, az audikból, és a félelemkeltésből.


Hódmezővásárhelyen is megvizsgálják Orbán vejének tisztességtelen ügyleteit

Márky-Zay Péter bejelentette, hogy átvizsgálják azt a szerződést, amelyet Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a cége kötött Hódmezővásárhelyen a város közvilágításának megújítására. Innen indult el az a nagy üzlet, amelynek során harmincnál több városra kényszerítették rá a lámpacseréket, s eredményeként lett néhány év alatt milliomos Orbán Viktor veje.

Eközben a parlamenti pártok bejelentették, hogy vizsgáló bizottságot hoznak létre, amely ki fogja deríteni, hogy milyen csalások eredményeként juthatott mesés jövedelemhez Tiborcz István.


Már csak Bulgária korruptabb nálunk Európában

Magyarország az Európai Unió második legkorruptabb országa, és a saját
korábbi helyzetünkhöz képest is rosszabbul állunk – derül ki a
Transparency International legújabb jelentéséből.

Régiónkban az elmúlt hat évben hazánk korrupció elleni teljesítményének a megítélése zuhant a legnagyobbat. Globális összehasonlításban pedig Magyarország korrupciós fertőzöttsége Szenegállal van azonos szinten, teljesítménye valamivel rosszabb, mint Malajziáé és Montenegróé. Az elemzés szerint a közbeszerzések elosztásával kapcsolatos részrehajlás döntő módon
járul hozzá ahhoz, hogy a kormány-közeli oligarchák mesés módon
gazdagodnak. Ritkaság egy ilyen elemzésben, hogy egy embert név
szerint emeljenek ki. Mészáros Lőrinc azonban egy teljes bekezdést
kapott. Hazánk legismertebb gázszerelője ugyanis csak tavaly
megháromszorozta a vagyonát. A kutatók szerint a tao-támogatások jelentik
az új hűbéri rendszer egyik igazodási pontját, több tízmilliárd forint
közpénz folyt el a politikailag jól fekvő klubokhoz és sportágakhoz.

Forrás: www.hvg.hu

http://hvg.hu/gazdasag/20180221_transparency_international_korrupcio2017


Az állam titkolja, hányan fagynak halálra az országban

Évente több százan fagynak meg az utcán vagy a saját otthonukban. A 2017-es és a 2018-as számokat azonban hivatalosan senki sem árulja el. Rétvári Bence a parlamentben 2016 óta kerüli a válaszadást, pedig ötször is kérdezték. A rendőrség arra hivatkozik, hogy nem ismeri ezeket az adatokat.

Utoljára a 2014-15-ös tél fagyhalál-adatait közölte képviselői kérdésre a Belügyminisztérium: szerintük kihűlés miatt akkor 71-en haltak meg. 2016-ban Rétvári államtitkár már csak a közterületen megfagyott emberek számát árulta el – válasza szerint akkor télen 30 hajléktalan fagyott meg –, miközben a legtöbb fagyhalál nem az utcán történik, hanem otthon. Csakhogy a KSH évente frissülő táblázatában az áll: 2015-ben 168, 2016-ban 238 embert halálát okozta a hideg.

A Város Mindenkié csoport ezért beperelte az Országos Rendőr-főkapitányságot. Az adatper első tárgyalásán a rendőrség képviselője a bíró kérdésére azt felelte: azért nem adják ki az adatokat, mert ez a döntés született.

(Ha utcán alvó hajléktalant lát, hívja a Menhely Alapítvány diszpécserszolgálatának számát: +36 1  3384186)

Forrás: 444.hu168ora.hu

https://444.hu/2018/02/21/az-allam-baromira-titkolja-hanyan-fagynak-halalra-az-orszagban

http://168ora.hu/itthon/az-orban-kormany-es-a-rendorseg-is-melyen-hallgat-a-szegyenrol-hogy-hanyan-fagytak-meg-magyarorszagon-145623


A fiatalok több mint harmada menne külföldre dolgozni

Akár 600 ezer magyar is élhet az Európai Unió országaiban, friss kutatás szerint pedig további 1,2 millióan tervezik, hogy a jövőben külföldön vállalnak munkát. A velük távozó kiskorú családtagokkal ez akár 1,5 millió főt is jelenthet.

A fenti arány különösen a fiatalok körében magas, 37% – derült ki a Publicus Intézet kutatásából. Ez körülbelül 530 ezer, 30 év alatti potenciális kivándorlót jelent. A külföldi munkavégzés, mint lehetőség pedig még többüknél, 87%-ukban merül fel. Ők legjelentősebb okként az itthoni alacsony fizetést, a bizonytalan jövőt és a hazai közélet állapotát jelölték meg. A legkomolyabb veszteséget éppen az ő elvándorlásuk okozza, hiszen az átlagnál nagyobb számban dolgoznak és fizetnek adót, ráadásul az ő gyerekeik már külföldön születnek meg. Egyébként már ma is minden 6. gyerek külföldön születik!

Az utóbbi években a külföldön tanuló diákok száma is több mint a duplájára emelkedett. Az Oktatási Hivatalnál a 2012-13-as tanévben 3350 ilyen diákot tartottak számon, a 2016-17-esben viszont már 7578-at. Ezek az adatok ráadásul nem tartalmazzák azokat a magyar diákokat, akik eleve külföldön kezdték az iskolát, és így soha nem tanultak Magyarországon.

Azoknak a diákoknak egy része pedig, aki külföldre megy tanulni, akár a közép- akár a felsőfokú tanulmányai során, nem is tér vissza a Magyarországra. A további tanulmányi lehetőségek, egy jó állásajánlat vagy akár a magánéletének alakulása is eredményezheti, hogy az életének újabb szakaszát is ugyanott kezdi meg.

Forrás: www.24.hu, www.portfolio.hu, www.publicus.hu)

vissza a tetejére

31. szám (II. évfolyam / 8.) | 2018. február 20.

Leírták a fideszeseknek, hogy mit kell hazudni Orbán vejének ügyében

Rendkívül kínos az Orbán család számára, hogy az Európai Unió csalás elleni hivatala súlyos vádakat fogalmazott meg a miniszterelnök veje, Tiborcz István egyik cégével kapcsolatban. A fideszes politikusok körlevélben kapták meg, hogy milyen kérdésre, mit kell hazudniuk.

Uniós pénzből szerelt fel új, utcai  világítást  vidéki városokban az a cég, az Elios Zrt., mely több éven át Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségéhez tartozott. A cégben egy időben Simicska Lajosnak is tulajdonrésze volt, így a kormány most őt hibáztatná csalás miatt. Ugyanakkor bizonyítékok sora jelent meg arról: Tiborcznak igenis tudnia kellett az Unió által gyanúsnak talált megbízásokról.

 

Az OLAF, az Unió csalásellenes hivatala régóta vizsgálta a cég pályázatait csalás gyanúja miatt, majd most év elején a magyar ügyészségnek egy jelentést adtak át és felszólították, hogy vizsgálják ki az Elios Zrt. nevű cég furcsa közbeszerzési győzelmeit.

 

Ellenzéki politikusok és újságírók szerették volna megismerni a Brüsszelben készített anyagot, de azt a kormány nem akarta nyilvánosságra hozni.  A 24.hu online hírportál azonban valakitől megkapta és részletekben leközölte.

 

Az anyagból kiderül, hogy Orbán vejének, Tiborcz Istvánnak egy jó ismerőse és üzlettársa segített abban, hogy a közvilágítási pályázatokat olyan feltételekkel hirdessék meg, hogy azon csak a most csalással gyanúsított cég, az Elios Zrt. lehessen a nyertes.

 

A cég többek között például Hódmezővásárhely önkormányzatával is szerződött, ahol akkor  az akkori polgármester, Lázár János, mostani  kancelláriaminiszter volt. Szekszárdon Hadházy Ákos, az LMP ott élő társelnöke annak idején hangfelvételt készített arról, hogyan tárgyalt 2 évvel a projekt megvalósulása előtt (!!) a helyi polgármester a fideszes képviselők előtt az Elios üzletág igazgatójával arról, hogy hogyan fogják a pályázathoz szükséges önrész összegét az extraprofitból visszacsorgatni a városnak.

Mivel az ügy rendkívül kínos az Orbán család számára, ezért Gulyás Gergely frakcióvezető utasította a kormánypárt politikusait, hogyan kell kommunikálniuk az OLAF-jelentés ügyében. A körlevélben az áll, hogy ha kérdezik őket, akkor ezeket kell válaszolni: „Az Elios-jelentés egy brüsszeli kampányjelentés, Brüsszel beavatkozása a magyar választási kampányba”. „Orbán Viktort próbálják támadni vele, pedig az OLAF-jelentéssel érintett időszak nagy részében a Simicska Lajos vezette Közgép volt a tulajdonos.” Ha mégis felvetődne Tiborcz István neve, a fideszes képviselőknek azt kell válaszolnia: „Még egyszer megismétlem, a vizsgált időszak nagy részében a Simicska Lajos vezette Közgép volt az Elios többségi tulajdonosa.” Az igazság viszont az, hogy az OLAF által vizsgált 33 ügyből csak 3 érinti a Simicska-időszakot.

Forrás: www.24.hu www.merce.hu

 

https://24.hu/kozelet/2018/02/16/elios-ugy-sorvezetot-kaptak-a-fideszes-kepviselok/

 

https://merce.hu/2018/02/16/az-elios-ugyben-a-fidesz-kommunikacios-utasitasanak-egyik-pontja-sem-allja-meg-a-helyet/


Az elmúlt héten elfogtak egy határsértőt, erre a kormány megint kihirdette a válsághelyzetet

 

Hiába nem jönnek menekültek Magyarországra, a kormány folyamatosan azt állítja, hogy „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet” van. Ezzel a felhatalmazással ellenőrizhetetlenül szórhatják a pénzt a határvédelemre, miközben azt is sugallják, hogy itt félni kell.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a köztévében próbálta elmagyarázni, miért is van válsághelyzet. Arra a felvetésre, hogy a magyar határon nyugalom van, a főtanácsadó azt mondta: ez a napi adatokat átnézve nem felel meg a valóságnak.

Fogalmunk sincs, Bakondinak milyen a viszonya a valósággal, de a rendőrség hivatalos honlapján az szerepel, hogy a legutóbbi hét nap alatt egy, azaz egy menekültet fogtak el Magyarország területén.

Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet egyébként akkor lehetne bevezetni, ha az érkező menekültek száma egy hónap átlagában a napi ötszáz főt érne el. Mint a mellékelt ábrából is kiderül, az elmúlt egy hónapban összesen 46 olyan menekültet fogtak el, akik illegálisan lépték át a határt.

 

Forrás: www.magyarnarancs.hu

http://m.magyarnarancs.hu/villamnarancs/az-elmult-heten-elfogtak-egy-hatarsertot-erre-a-kormany-megint-kihirdette-a-valsaghelyzetet-109398


Csak januárban 97 migránst fogadott be az Orbán kormány

Önnek hazudoznak reggeltől-estig. Riogatnak a menekültekkel és fogadkoznak, hogy ide egy sem teszi be a lábát. Közben a valóság egészen más.

Azzal egyébként nincsen semmi probléma, ha valódi menekülteket fogadunk be, akik életveszély elől menekülnek. Erre köteleznek minket a nemzetközi szerződések és az emberiesség is. Azzal van baj, hogy közben az embereknek össze-vissza hazudoznak, alaptalan félelmet és gyűlöletet keltenek.

Tavaly 1291 migránst fogadott be az ország, amit igyekezett elhallgatni a kormány. Idén pedig már januárban 97-et. És akkor még nem beszéltünk arról a 20 ezer emberről, akiket pénzért, úgynevezett letelepedési kötvénnyel engedtek be. (Igaz, ebből az üzletből a haverjaik gazdagodtak.)
A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal honlapjáról egyértelműen kiderül, hogy az idei év első hónapjában 10 ember kapott menekültstátuszt, 86-an oltalmazotti elismerést, egy ember pedig befogadotti státuszt.

Forrás: www.hvg.hu

http://hvg.hu/itthon/20180217_Januar_menekultek_befogadas_magyarorszag


Soros pénzéből százmillió forintot osztottak szét a Dél-Dunántúlon

Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa százmillió forint szétosztására kérte fel a Pécsen működő Emberség Erejével nevű civil szervezetet. Ön meg fog döbbenni, hogy miket támogat a „gonosz” Soros György.

Bár a kormánypropaganda szerint Soros György migránsszervező irodákat akart nyitni ebből a pénzből, kiderült, hogy ez is egy hatalmas hazugság volt.

A százmillió forint elköltésére nyílt pályázatot írtak ki, amelyre 111 igény érkezett be.  A támogatott pályázatok közül 37 Baranya, 11 Tolna és 12 Somogy megyében valósul meg.

Csak néhány példa, hogy milyen célokra nyertek pénzt a pályázók: gasztronómiai és kulturális fesztivál, kispályás labdarúgókupa, természetjárás, cserkészkedés, egyéb sportprogramok, kórházban fekvő gyerekeknek meseolvasás, horgászati lehetőségek fejlesztése, autista gyerekek segítése. A teljes listát itt nézheti meg. http://www.eckpecs.hu )

Soros György az 1980-as évek közepe óta milliárdokkal támogatta Magyarországot. Orbán Viktor is az ő pénzéből tanult Angliában, de a Fidesz szintén rengeteg pénzt kapott tőle a párt megalakulásakor.
A hálájukat gyűlöletkeltő plakátokon fejezik ki.

Forrás: www.szabadpecs.hu

http://szabadpecs.hu/metal/item/1566-a-hatalom-szamara-kellemetlenul-jo-palyazatokat-tamogat-az-emberseg-erejevel


Fél a kormány a Diákparlamenttől

Minden eszközzel megpróbálják akadályozni a középiskolások önszerveződését. Legutóbb már attól sem riadtak vissza, hogy betiltsák azokat a helyszíneket, ahol szerepelt volna a Diákparlament.

A diákparlament országszerte szervez fórumokat a közoktatásban tanulóknak, ilyet rendeztek volna Kecskeméten is. Az eredeti helyszín egy alapítványi iskola, a Katedra Gimnázium lett volna, de az igazgató visszamondta ajánlatát, jelezve, hogy „felsőbb utasításra” nem engedélyezheti az esemény megtartását.
A helyszín elvesztése ugyanazon a napon történt, amelyen korábban a diákparlament vitára hívta Orbán Viktort.

A diákparlamentesek ezután új helyszín után néztek, de lépten-nyomon falakba ütköztek. Nagy keservesen sikerült olyan helyszínt találni, ahol be merték fogadni őket.

Forrás: www.168ora.hu

http://168ora.hu/itthon/jobb-ha-elkezdjuk-szokni-felsobb-utasitasra-betilottak-a-diakparlament-forumat-145336

vissza a tetejére

30. szám (II. évfolyam / 7.) | 2018. február 13.

Szervezett bűnözéssel vádolják Orbán Viktor vejét

Akár 12 milliárd forintot is vissza kell majd fizetnünk, nekünk adófizetőknek az Európai Uniónak, miután kiderült, hogy Tiborcz István, Orbán Viktor veje, súlyosan törvénytelen csalássorozattal nyert meg pályázatokat 35 önkormányzatnál.

Miért természetes az, hogy miután egy fiatalember, Tiborcz István feleségül vette Orbán Viktor Ráchel nevű lányát, a pár néhány éven belül milliárdos lett? Talán arra is sokan emlékeznek, a kérdés firtatásakor Ráchel öntudatosan kikérte magának, hogy az apukájának köze lenne a gazdagodásukhoz, mondván, ők a saját lábukon állnak. Nos, azóta kiderült, hogy nem a saját, hanem a mi lábunkon álltak, és csalással, bűncselekményekkel, tőlünk ellopva jutottak milliárdokhoz.

Az OLAF, az Unió csalásellenes hivatala három hete feljelentést küldött a magyar ügyészségnek, hogy vizsgálja ki az Elios Zrt nevű cég furcsa közbeszerzési győzelmeit, mert a hivatal korrupciót, sőt szervezett csalást sejt az ügyben. Ebben a cégben volt tulajdonos Tiborcz István. Orbán Viktor környezetéből először mindent tagadtak, de miután nyilvánosságra került a dokumentum, már nem lehetett mellébeszélni.

Mi is történt? Hirtelen rengeteg fideszes önkormányzat határozta el, hogy településén korszerűsíti a közvilágítást. Pályázatot írtak ki, amelyeket csodák csodájára mindig Tiborcz István cége nyert meg. Ha valamelyik önkormányzat azzal próbált kibújni, hogy neki nincsen erre pénze, kölcsönt vetettek fel vele.

Az Elios közbeszerzései közül a vizsgált 35 projekt mindegyikében felmerült a visszaélés gyanúja, és az esetek felében, 17 pályázatnál egyenesen úgy találta az OLAF, hogy szervezett csalási mechanizmust építettek ki.

A pályázatok egy részét úgy írták ki, hogy a feltételeknek csak az Elios feleljen meg.

A versenytársak pályázatait ugyanaz a személy, ugyanazon a számítógépen írta meg, és mindig ugyannyival voltak drágábbra árazva, 5 és 7 százalékkal, mint az Elios ajánlatai. Így természetesen mindig az olcsóbb ajánlatot tévő Tiborcz féle cég nyert.

Szekszárdon például Tiborcz cégtársa, Hamar Endre vállalkozása írta ki azt a közbeszerzést, amit végül az Elios megnyert. Ez természetesen súlyosan összeférhetetlen. De ők már a látszatokra sem figyelnek, hiszen Orbán rokonai, barátai büntetlenül azt tesznek ebben az országban, amit csak akarnak.

Forrás: www.merce.hu

https://merce.hu/2018/02/10/5-pontban-arrol-orban-veje-tiborcz-istvan-miert-erintett-a-szervezet-csalas-vadjaban/


A kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztos cégeinél is csalnak

Alig két hete derült ki, hogy a Szatmáry Kristóf kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztos és közeli rokonai tulajdonában álló Szatmáry Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. adata cég feltűnt a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató cégek listáján. A fideszes politikus akkor a könyvelője figyelmetlenségével magyarázta a kínos hibát.

24.hu munkatársai most Szatmáryék XVI. kerületi zöldség-gyümölcs boltjában próbálták ki, hogy vajon szabályosan működik-e az üzlet, de azt tapasztalták, hogy  „12-ből 9 esetben a bevételt nem ütötte be az eladó az online pénztárgépbe, csak betette a nyitva levő pénztárgép érméket, bankjegyeket tároló részébe”.

Forrás: www.444.hu

https://444.hu/2018/01/29/nem-egyszeru-szamlat-kapni-kereskedelempolitikaert-felelos-miniszteri-biztos-cegenel


Továbbra is keresik a szavazatszámlálókat

A Számoljuk együtt a szavazatokat Mozgalom továbbra is keresi azokat az önkénteseket, akik vállalják, hogy április 8-án egy-egy szavazókörben ügyelnek a választás tisztaságára. Jelentkezés itt: jelentkezem@szamoljukegyutt.hu

Forrás: www.szamoljukegyutt.hu


Törvénnyel köteleznék miniszterelnök-jelölti vitára Orbán Viktort

A demokratikus országokban természetes és izgalmas csúcspontja a választási kampánynak a miniszterelnök-jelöltek vitája. Mi ezt sajnos nem élvezhetjük, mert a mi jelenlegi miniszterelnökünk retteg a nyílt vitától.

Az írott szabályok erejével élesztené újjá a vitakultúrát a közéletben Karácsony Gergely, a Párbeszéd és az MSZP közös miniszterelnök-jelöltje. A két párt olyan törvénycsomagot nyújt be az Országgyűlésnek, amely kimondaná azt, hogy a pártoknak szakpolitikai vitákat kell folytatniuk. Emellett kötelezővé tennék azt is, hogy a pártvezetőknek és a választást megelőző pénteki napon

a két legmagasabb támogatottsággal rendelkező miniszterelnök-jelöltnek is  ütköztetni kelljen a véleményét.

Mint mondta, “2006 óta nem volt miniszterelnök-jelölti vita, és egyébként is egyre kevesebb az értelmes vita a közéletben. Elbeszélünk egymás mellett, és akinek nagyobb a hangja, mert több óriásplakátja van, az gátlástalanul hazudhat, mert nem kell szembesülnie az ellenérvekkel.”

Forrás: www.merce.hu

https://merce.hu/2018/02/09/torvennyel-kotelezne-miniszterelnok-jelolti-vitara-orban-viktort-karacsony-gergely/


Csak a focira lehet adakozni, az egészségügyre nem

Leszavazta a gazdasági bizottság fideszes többsége azt az MSZP-s javaslatot, amely lehetővé tette volna, hogy a cégek ne csak sportra, hanem az egészségügyre is adakozhassanak.

A vállalkozások a mostani szabályok szerint társasági adójuk (TAO) egy részét sport- vagy kulturális egyesületeknek adhatják, ahelyett, hogy befizetnék az államkasszába.

Ilyen pénzekből építettek fel a miniszterelnök háza mellett, Felcsúton, 3,8 milliárd forintból egy foci stadiont, a Pancho Arénát. A cégek társasági adó-felajánlásáról azóta több bíróság is kimondta, hogy közpénz.

Az MSZP szerint a TAO-t kiterjeszthetnék az egészségügyre és az oktatásra, hogy ott is legyenek olyan beruházások, fejlesztések, mint a sport területén. A javaslatot azonban a gazdasági bizottság fideszes többsége leszavazta, ezzel demonstrálva, hogy az egészségügyben és az oktatásban minden rendben van.

Forrás: www.hvg.hu

http://hvg.hu/gazdasag/A_A_Fidesz_nem_engedi_a_TAOpenzeket_az_egeszsegugy_es_az_oktatas_kozelebe


Február 23-án újra tüntetnek a diákok

Orbán Viktor miniszterelnök „természetesen” válaszra sem méltatta a középiskolások követeléseit. Egyrészt retteg minden nyilvános vitától, másrészt igazából nem is érdekli őt a diákok véleménye.

Mivel a diákok sem az Emberi Erőforrások Minisztériumától nem kaptak választ a 12+1 pontban megfogalmazott követeléseikre, és Orbán Viktor sem reagált, amikor vitára hívták, ezért február 23-ára még nagyobb tüntetést szerveznek a Parlament elé.

A Független Diákparlament legfrissebb közleményében ez áll:

„Mint kiderült, Orbán Viktor fél a fiatal demokratáktól, megtagadta fiatalkori önmagát és nem mer kiállni nyilvános vitára az oktatási rendszer problémáit saját bőrükön tapasztaló diákokkal.

Sajnáljuk, hogy a kormány teljes mértékben hátat fordított a diákság és a minőségi oktatás ügyének. Véleményünk szerint az oktatás az egyik legfontosabb nemzeti ügy, amely évtizedekre előre alapozza meg Magyarország jövőjét.

Éppen ezért mi, a január 19-i diáktüntetés szervezői úgy határoztunk, hogy most a döntéshozókénál magasabb szint képviselőihez, a magyar néphez fordulunk.

Mivel a kormány semmibe vette az ország jövőjéért aggódva megfogalmazott kéréseinket, ezért nekünk, magyar embereknek kell közösen rendszert váltanunk az oktatásban.”

A diákok február 23-án, pénteken 17:30-tól a Deák Ferenc térről indulva vonulnak a Parlament elé. Várnak mindenkit, aki szimpatizál velük, hogy csatlakozzon hozzájuk.

Forrás: www.nyugatifeny.hu

http://nyugatifeny.hu/2018/02/07/gyorshir-a-parlament-ele-vonulnak-a-diakok-mert-orbanek-valaszra-sem-meltattak-a-koveteleseiket

vissza a tetejére

29. szám (II. évfolyam / 6.) | 2018. február 6.

Esik a Fidesz népszerűsége

A legújabb közvéleménykutatási adatok szerint a Fidesz népszerűsége csökkenni kezdett, miközben az ellenzék pártjai növekednek. A Fidesz szavazók is kevesebben mondják, hogy biztosan elmennének szavazni, mint egy hónappal ezelőtt.

A Medián közvéleménykutató cég legutóbbi, novemberi felmérése óta a Fidesz népszerűsége a teljes népességre vetítve 39-ről 37 százalékra, a választani tudó „biztos” szavazók körében 60-ról 53 százalékra esett. A Jobbik népszerűsége a teljes népességben 11-ről 13 százalékra, míg a Jobbikon kívüli ellenzék támogatóinak összesített aránya 21-ről 23 százalékra nőtt, úgy, hogy az összes számottevő ellenzéki pártnál kimutatható némi erősödés.

A kormánypárt szimpatizánsai körében némi elbizonytalanodás figyelhető meg: novemberben még 75, most pedig 70 százalékuk mondja, hogy április 8-án biztosan elmegy szavazni. A teljes szavazókorú népességre vetítve a részvételi kedv 56 százalék, ami 4 százalékponttal több, mint négy éve ilyenkor.

Forrás: www.hvg.hu

http://m.hvg.hu/itthon/20180131_Median_Elbizonytalanodott_a_tabora_kerdes_a_Fideszgyozelem_merteke


Csak egy maradhat állva

Mármint akkor van reális esélye a Fidesz leváltásának, ha az egyéni körzetekben csak egy ellenzéki áll szembe a kormánypárt jelöltjével. Neves értelmiségiek nyílt levélben szólították fel a pártokat, hogy olyan egyességeket kössenek egymással, amely biztosítja a győzelmet.

„Abban a meggyőződésben fordulunk önökhöz – írják a pártokhoz intézett nyílt levelükben, hogy mára felismerték: külön-külön egyikük sem képes a mostani kormány eltávolítására. Ezért felszólítjuk önöket, ne akadályozzák a változást sürgető állampolgárok akaratának érvényesülését!

Hangolják össze választási stratégiájukat, mert ez az egyetlen esélyünk a demokratikus jogállam rendjének helyreállítására… Mindannyiunk közös érdekében kérjük, biztassák választóikat, hogy választókerületenként egységesen a helyben legesélyesebb ellenzéki jelöltre szavazzanak. A pártlistákra leadott szavazatokat ez értelemszerűen nem érinti, ott a pártok közötti versengés továbbra is nyitott marad. Az egyéni választókerületek közül azonban csak azokat fogják elnyerni, ahol az ellenzéki szavazatok nem oszlanak meg több jelölt között… Tegyék egyértelművé választóik előtt, hogy a programjukat nem adják fel, egymást egyebekben változatlanul politikai ellenfeleiknek tekintik, és átmeneti szövetségük az előttünk álló feladat megoldására korlátozódik.”

https://mno.hu/belfold/osszefogasra-szolitanak-fel-nyilt-levelben-kozismert-szemelyisegek-2443680

 

Ha sokan mennek el szavazni, lesz kormányváltás

Tóth Zoltán választási szakértő szerint, csak akkor van esélye a változásnak, ha a választásra jogosultak több mint 60 százaléka elmegy szavazni.

Mint mellékelt ábránkon látszik, a becslések szerint minél nagyobb lenne a részvételi arány, úgy csökkenne radikálisan a Fidesz listán megszerzett eredménye. Vagyis, aki változást akar, annak el kell mennie szavazni.

Forrás: www.tothzoltan.blog.hu www.balmix.hu

http://tothzoltan.blog.hu/2017/09/15/6_millio_szavazo_kell

 

http://balmix.hu/hu/magyar-elemzesek/11366-http-hanyeczmate-blog-hu-2018-01-15-a-kormanyvaltas-kulcsa-ajanlo-1?screen_width=1280

 


Közpénzből hazudnak Önnek

A hivatalos kampány még csak február közepén kezdődik, de a Fidesz már most beborította plakátokkal az országot, az ő hirdetéseit harsogják a rádiók és televíziók. A Soros Györggyel és az ellenzékkel kapcsolatos állításai konkrétan hazugságok. És persze mindez az Ön pénzéből, közpénzből történik.

Valamennyi ellenzéki párt már hónapokkal ezelőtt határozottan és egyértelműen kijelentette, hogy nem akarják lebontani a kerítést! Bár közülük többen értelmetlennek tartják azt, de érzékelve, hogy sok embernek biztonságérzetet ad, fel sem merül bennük, hogy megszüntessék. Ezt az álláspontjukat sokszor és sok helyen közzétették, a Fidesz mégis gátlástalanul ezzel a hazugsággal kampányol.

Csak a 2017-es első és második nemzeti konzultációhoz több részletben rendelt a Miniszterelnöki Kabinetiroda hirdetéseket bő 12 milliárd forint értékben. Az összegből közel 4 milliárd forint Mészáros Lőrinc médiacégeihez került, de más kormány közeli vállalkozók is jól jártak a propagandakampányokkal – tudta meg az Átlátszó szerkesztősége.

Elképzelhetetlenül sok pénz folyt már el arra a kampányra, amelynek egyetlen célja van, hogy Ön féljen, és azt gondolja, hogy valami iszonyatos veszedelemtől csak a Fidesz védheti meg.

Vajon meddig lehet elhitetni a fél országgal, hogy egy Amerikában élő öregember fontosabb probléma, mint mondjuk az itthoni egészségügy tragikus helyzete, vagy éppen a milliókat érintő szegénység?

A 12 milliárdot úgy a legkönnyebb elképzelni, hogy ez annyi pénz, mintha csak erre a két kampányra minden magyar embertől, a csecsemőktől a nyugdíjasokig, mindenkitől, több mint 1200 forintot vettek volna el. Pontosabban tényleg el is vettek. De ez csak két kampány költsége volt. Pénz nem számít, hiszen nem a sajátjukat költik. A Fidesz megállíthatatlanul megy tovább: levélben, telefonon, óriásplakáton, rádióban és televízióban, az internete és az újságokban ontják a hazugságokat. Nem lenne jobb helye is ennek a tengernyi pénznek?

Forrás: www.atlatszo.hu

https://atlatszo.hu/2018/02/02/tavaly-12-milliardot-koltott-sorosozos-reklamkampanyokra-a-kormany/


Szavazzon ránk a Kétfarkú Kutya Párt pályázatán!

A választáson induló pártok állami támogatást kapnak. A Kétfarkú Kutya Párt úgy döntött, hogy szétosztja ezt a pénzt. Jó ötletekkel lehet pályázni náluk, ott hát a helye a Nyomtass te is mozgalomnak, mert mi tényleg jó célra költenénk a pénzt.

A választásra minden képviselőjelölt 1 milliót, a pártok pedig attól függően, hány képviselőjelöltet tudnak állítani: 150 és 600 millió forint között kapnak támogatást, ha legalább 27 képviselőjelöltjük elindul a választáson.

„Szerencsére mi viccpárt vagyunk, ezért megengedhetjük magunknak, hogy értelmes dolgokra költsük a kampánypénzünket.” – írják a közleményükben.

Mi azzal pályáztunk, hogy a támogatásból minden megyében 20 ezer példányt osztunk szét az újságunkból.

Február 15-éig lehet szavazni a honlapjukon, a Te is dönts a kutyapártos kampánypénzről! című menüpontban.

Forrás: www.ketfarkukutya.com

 


Szegény Orbán Viktor

A most leadott vagyonnyilatkozata alapján nem nagyon mennek jól a miniszterelnök pénzügyei. Miközben barátai, mint például Mészáros Lőrinc sokszoros milliárdosok lett, neki tavaly csak 251 ezer forintot sikerült megspórolnia.

    „Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke ismertetése szerint az elmúlt évihez képest a miniszterelnök megtakarítása 742 ezer forintról 993 ezer forintra nőtt. A családi házukra felvett hitelt tovább törlesztették, a tartozás így 4.783.328 forintra csökkent.”
Egyre többen kritizálják a parlamenti képviselők vagyonnyilatkozati rendszerét, mert ez alkalmatlan arra, hogy feltárja a politikusok valódi pénzügyi és vagyoni helyzetét.

A miniszterelnök barátjának, Mészáros Lőrincnek viszont a vagyonbevallása szerint csak készpénzből van százmilliója.

Forrás: MTI www.hvg.hu

http://hvg.hu/itthon/20180201_100_milliot_tart_a_parnacihaban_Meszaros_Lorinc


Jó híreket kell gyártaniuk a kórházaknak

Megtalálták az egészségügy problémáira a megoldást. Ezen túl minden kórházigazgatónak heti két jó hírt kell küldenie a „központba”.

Ha ezt esetleg elmulasztják, figyelmeztetik őket kórházfenntartó hivatalból. 

A Népszava által felhívott intézményvezetők elismerték, hogy van ilyen feladat, de nyilatkozni egyikük sem akart.

Bízzunk benne, hogy ha Önök minden nap csupa jó híreket olvasnak majd az egészségügyről, akkor már nem fognak hinni a saját szemüknek.

Forrás: www.nepszava.hu

http://nepszava.hu/cikk/1151876-jo-hireket-rendel-a-kormany

vissza a tetejére

28. szám (II. évfolyam / 5.) – 2018. január 30.

Most a tanárok tüntettek

Múlt héten a diákok, ezen a hétvégén a tanárok demonstráltak a parlament előtt a Tanítanék és az Oktatói Hálózat szervezésében. Bemutatták azt az Oktatási Minimum nevű dokumentumot, amelyet az ellenzéki pártok szakértőivel közösen dolgoztak ki. A felszólalók között ott voltak a Független Diákparlament képviselői is.

A szónokok arról beszéltek, hogy felháborítja őket a szakképzésben és egyetemen dolgozók elnémítása, kifogásolták Balog Zoltán teljhatalmát az iskolaalapításokat érintő kérdésekben. Emellett tiltakoztak a tankerületek intézmények feletti hatalma, az iskolák államosítása és a Honvédelmi Intézkedési Terv ellen, amellyel szerintük a kormány összemossa a propagandát az oktatáspolitikával.

Majd Vekerdy Tamás üzenetét olvasták fel, aki szerint csak szabad tanárok, szabad emberek nevelhetnek szabaddá váló gyerekeket. A szabadság azt mondja a gyermeknek: az légy, aki vagy. A diktatúra pedig azt, hogy légy, akivé én akarlak tenni.

Nagy Blanka a Független Diákparlament (FDP) képviseletében szintén arról beszélt, hogy nincs szólásszabadság az iskolákban. Szerinte olyan iskolákra lenne szükség, ahol a tanárok nem félelemből végzik a munkájukat, és ahová a gyerekek nem rettegnek bemenni. Az FDP nevében arra is emlékeztetett: a 19-ei diáktüntetésen  31-éig adtak ultimátumot Balog Zoltánnak, választ pedig azóta sem kaptak.

Bemutattuk az Oktatói Hálózat és a Tanítanék kezdeményezését, az Oktatási Minimumot, amelyet a pártok oktatási szakértőivel közösen készítettek. Ennek értelmében tehát az ellenzéki pártok olyan oktatáspolitika mellett kötelezték el magukat, amely személyközpontú, esélyteremtő, és biztosítja az egyenlő bánásmódot. Kiemelten fontosnak tartják az óraszámok mérséklését, a lexikális tudás számonkérése helyett pedig a kompetenciaközpontú oktatást, és a kritikus gondolkodást helyeznék előtérbe. Elengedhetetlen a szabad intézményválasztás és átjárhatóság, és a pedagógusok adminisztratív terheinek csökkentése, valamint megbecsültségük növelése is. A közös nevező részét képezi az is, hogy évente a GDP 6 százalékát fordítsa a kormány a költségvetésből az oktatásra, és a fontos döntéseket mindig széleskörű társadalmi egyeztetés előzze meg.

Forrás: www.merce.hu

https://merce.hu/2018/01/28/a-tanitanek-osszehozta-az-oktatasi-minimumot/


Luxus magángéppel repked Európában Mészáros Lőrinc

Az osztrák felségjel alatt repülő, három milliárd forintot érő, ma tízéves Bombardier Challenger 605-ös utasai luxus bőrfotelekben ülnek, és a gép egy tankolással akár Amerikáig is elrepülhet. Egy egyszerű gázszerelő is elérhető az álmait, ha Orbán Viktornak hívják a barátját.

Luxusmagángéppel közlekedik Európában Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és bizalmasa, Szijj László, aki a milliárdos közbeszerzéseket elnyerő Duna Aszfalt tulajdonosa – számolt be a Hír TV Célpont című műsora.

A Célpont több hónapig figyelte a Bombardier típusú repülő mozgását és számos olyan utat talált, amely Mészároshoz kapcsolódik. Kedden például a gép Malagára repült, amikor éppen ott játszott edzőmérkőzést egymással Mészáros Lőrinc két focicsapata, az Eszék és a Puskás Akadémia.

Az osztrák felségjel alatt repülő, három milliárd forintot érő, ma tízéves Bombardier Challenger 605-ös utasai luxusbőrfotelekben ülnek, és a gép egy tankolással akár Amerikáig is elrepülhet. A Célpont információi szerint a gép tulajdonosa egy olyan osztrák cég, amely ahhoz az üzleti csoportosuláshoz tartozik, amely az MKB Bank privatizációjában is részt vett.

Forrás: www.444.hu

https://444.hu/2018/01/26/milliardokat-ero-magangeppel-repked-europaban-meszaros-lorinc


Milliárdos ügyben nyomoznak Orbán Viktor vejének a volt cégénél

A Pest Megyei Főügyészség nyomozást rendelt el az Elios Innovatív Zrt. ügyében, az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) javaslatára. A cég korábban Orbán Ráchel  férjéhez, Tiborcz Istvánhoz volt köthető. A házaspár egy alkalommal öntudatosan kikérte magának, hogy vagyonukat nem Orbánnak köszönhetik, ők a saját lábukon állnak.

„Orbán Viktor és veje egy lépéssel közelebb került a börtönhöz” – reagált Hadházy Ákos, az LMP társelnöke a  hivatal jelentésére, melyben súlyos szabálytalanságokat tártak fel az Elios Zrt. által 2011 és 2015 között elnyert, uniós forrásból fizetett közbeszerzésekkel kapcsolatban. A cég uniós pénzből az utcai közvilágítást modernizálta több városban. Az OLAF szerint olyannyira szabálytalan voltak a Tiborczék által elnyert közbeszerzések, hogy a hivatal azt javasolta, kötelezzék Magyarországot 40 millió euró visszafizetésére.

Hadházy Ákos a trafikbotrány egykori kirobbantója két éve folyamatosan, hetente mutat be korrupció-gyanús ügyeket a Korrupcióinfó címmel (Orbánék “Kormányinfó”-jával többnyire egy napon, csütörtökönként) tartott satótájákoztatókon. A civilben állatorvosként  dolgozó ellenzéki politikus annak idején még fideszes önkormányzati képviselőként döbbent rá: a korrupciós visszaélések nem egyszeri, rendkívüli esetek, hanem a jelenlegi rendszer lényegét jelentik. Miután a Szekszárdon élő Hadházy az egykor Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségi köréhez tartozó cég helyi közvilágítási megbízása kapcsán még fideszesként szembesült a baráti cégek napi gyakorlattá lett “helyzetbe hozásával”.

Hadházy így fogalmazott: “Először azt mondták hazudok, aztán azt, hogy az egy-egy kivételes korrupciós eset  rendszerhiba, márpedig  meggyőződésem, hogy nem más, mint “szervezett csalássorozat” folyik a közpénzek lenyúlására. Ráadásul a  választókat sem lehet megvezetni: friss közvéleménykutatás is igazolta, hogy az emberek tisztában vannak azzal, hogy “a legmagasabb szintekről vezérlik ezeket az ügyeket.” Ezeknek az  ügyeknek – a politikus szerint – igenis lesz jogi következménye: “A Tiborcz-féle közvilágítási ügynek is: ugyanis, ha vissza kell fizetnie Magyarországnak a 13 milliárd forint uniós támogatást, akkor az annyit jelent, hogy minden magyar állampolgárnak 1200 forintot be kell dobnia a miniszterelnök fiának a bulijába.”

Forrás: http://bozotharc.blog.hu/

http://bozotharc.blog.hu/2018/01/24/hadhazy_fejenkent_1200_forintot_adunk_be_miniszterelnok_fianak_a_bulijaba


Pécs után Budakeszin folytatja országos vitafórum-sorozatát a Közös Ország Mozgalom

A Többség Ereje – Ki képviseljen bennünket? címmel indít vitafórum-sorozatot a Közös Ország Mozgalom. Azt szeretnék, hogy az egyes választókerültek legesélyesebb jelöltjei bemutathassák programjukat a helyi szavazóknak. A vitákra meghívják az ott induló ellenzéki jelölteket.

A mozgalom már korábban bejelentette, hogy legalább 13 választókörzetben közvélemény-kutatásokat végeztet azért, hogy megtalálja az adott térségben a fideszes jelölt legesélyesebb kihívóját. A kezdeményezést a Közös Ország Mozgalom a hozzá beérkezett adományokból finanszírozza.

A választópolgárokat úgynevezett taktikai szavazásra biztatják, vagyis arra, hogy egyéniben a legesélyesebb ellenzéki jelöltre szavazzanak, a pártlistán pedig arra a szervezetre, amelyet a legalkalmasabbnak tartanak.

A mozgalom vezetője, Gulyás Márton a HVG-nek azt nyilatkozta, hogy  „Az ellenzéki pártok nem tudnak kormányváltást elérni az áprilisi választáson. A Fidesz azonban legyőzhető. Ugyanis az ellenzéki szavazók képesek lehetnek a szükséges számú egyéni körzetben megakadályozni, hogy a Fidesz mandátumot tudjon szerezni.” Vagyis, az ellenzéki szavazók meg tudják akadályozni az újabb kétharmadot, sőt akár a Fidesz választási győzelmét is.

2018. február 5. hétfő 18:00
Erkel Ferenc Művelődési központ
Budakeszi Fő utca 108.

Forrás: www.szabadpecs.hu www.hvg.hu

vissza a tetejére

27. szám (II. évfolyam / 4.) – 2018. január 23.

Az Y-generáció lázadása: sok ezren a diáktüntetésen

Egy sokszor leírt, apatikusnak és jövője iránt érdektelennek titulált generáció mutatta meg magát január 19-én a Független Diákparlament társszervezésében lezajlott sok ezres diákdemonstráción.

Az Alkotmány utca egészen megtelt a diákokkal, akik modern, demokratikus, a diákok igényeit figyelembe vevő, és 21. századi oktatáspolitikáért álltak ki. A demonstráción részt vett sok ezres tömeget már nem lehet elvitatni, az oktatási kormányzatnak figyelembe kell vennie végre a diákság véleményét!

A követeléseket 12+1 pontban az Emmi-nek nyújtják át a szervezők, és február 31-ig várunk rá érdemi választ, amennyiben nem kapunk, újabb, meglepetésszerű akciókkal folytatjuk a megmozdulást. Ez az eset megmutatta: a diákság attól, hogy többségében a „nagypolitika” sokszor acsarkodó, és sárdobáló világában nem szeret részt venni, igen is van véleménye, és kiáll mellette. Az pedig külön örvendetes, hogy a diákság mellett a tanárok, szülők és rengeteg szimpatizáns is kiállt. Hiszen az ügy közvetve mindenkit érint: amilyen a ma oktatása, olyan lesz a jövő Magyarországa!

Tarnay Kristóf Ábel
Kommunikációs koordinátor, Független Diákparlament
fegyvertelen.blog.hu

 

“Mit kíván a magyar diákság?

“Képezze az oktatás alapját a 21. században szükséges készségek fejlesztése! Igazságos, demokratikus és modern oktatást minden diáknak!

Neveljenek az iskolában elméleti és gyakorlati módon is kritikus gondolkodásra és felelős állampolgárságra!

Rögzítsék a diákok kötelező óraszámának maximumát heti 30 órában a középiskolában, 25 órában az általános iskolában!

Ne legyen kötelező a szakmai érettségi! Tegyék lehetővé az előrehozott érettségit minden tantárgyból! A törvényeknek megfelelően a továbbiakban minden érettségivel kapcsolatos változtatást felmenő rendszerben vezessenek be!

Állítsák vissza a korlátozás nélküli szabad tankönyv-választást!

Rendelkezzenek vétójoggal a diákönkormányzatok a diákokat érintő kérdésekben, választhassák meg szabadon a diákönkormányzatot segítő tanárt!

Ne korlátozzák az oktatási intézmények a diákok és tanárok szólásszabadságát! Ne fenyegessék őket sem formálisan, sem informálisan!

Semmilyen formában ne növeljék a tanév hosszát!

Töröljék el a nulladik órákat, ne kezdődjön a tanítás reggel 8 óránál korábban!

Ne lehessen az oktatásból kirekeszteni a 18 éven aluli diákokat!

Támogassák a diákok tudományos sikereit és versenyeredményeit! Jutalmazzák ezeket többletponttal és magasabb ösztöndíjakkal!

Hozzanak létre minden intézményben névtelen tanárértékelő rendszert, az eredményeket tegyék hozzáférhetővé!

Állítsák vissza a felsőoktatási keretszámokat legalább a 2011-es szintre a továbbtanulási esélyegyenlőség érdekében!

+ 1 Tegyék elérhetővé minden diák számára a világnézetileg semleges oktatást!

Kezdjenek két héten belül miniszteri szinten, érdemi, sajtónyilvános egyeztetést a Független Diákparlamenttel!”


A választók 53 százaléka leváltaná az Orbán kormányt

Bár sokan borúlátók azzal kapcsolatban, hogy megbuktatható-e az Orbán kormány, de a számok mást mutatnak. Az ellenzék együtt sokkal erősebb, mint a Fidesz, és már két politikusa is népszerűbb a miniszterelnöknél.

Miközben a Fidesz támogatottsága az elmúlt egy hónapban nem változott, továbbra is 26 százalékon áll az összes megkérdezett körében, addig az MSZP és a Jobbik tábora két-két százalékpontot növekedett, így mindkettő 11 százalék, ez azt jelenti, hogy mindkét párt elmozdult mélypontjáról. Derül ki a Publicus Intézet közvélemény-kutatásából, amelyet a Vasárnapi Hírek megbízásából készítettek.

A legnépszerűbb politikus Karácsony Gergely (Párbeszéd), de még Széll Bernadett (LMP) is jóval megelőzi Orbán Viktort.

Amikor azt kérdezték, hogy maradjon-e a Fidesz kormány vagy menjen, akkor csak 33 százalék szeretné továbbra is Orbánnal folytatni, míg a megkérdezettek 53 százaléka leváltaná a kormányt

Forrás: www.vasarnapihirek.hu

https://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/fokusz_kifuton_a_politikai_modellek


Számoljuk együtt! – Szavazatszámlálókat keresnek

A MENŐK – a Magyar Európai Nők Fóruma Egyesület – szavazatszámlálókat toborzó „Számoljuk együtt a szavazatokat!” mozgalmat indított, azzal a céllal, hogy aktív részvételre ösztönözze a nőket az országgyűlési választásokon.

Magyarországon ma a szavazásra jogosultak több mint fele nő, ugyanakkor a választók érdekeit képviselő nők aránya országunk parlamentjében messze elmarad ettől, csak alig 10 százalék. (Egy augusztusi ENSZ felmérés szerint ezzel az aránnyal a 158. helyen állunk a világ országainak rangsorában!!!)
A MENŐK hosszú távú célkitűzése, hogy az Országgyűlésben és a helyi önkormányzatokban a nők képviseleti aránya elérje az 50 százalékot. Fontosnak tartják, hogy minden szavazókör szavazatszámláló bizottságában legyen szavazási eljárást ismerő civil képviselő.

Csatlakozni a jelentkezem@szamoljukegyutt.h e-mail címen lehet.

Forrás: www.menok.eu


Az Európai Unió legkevésbé demokratikus állama Magyarország

Magyarország ugyan még szabad országnak minősül, de a demokrácia állapotát mérő 100 pontos skálán csak 72 pontot értünk el. Az EU második legrosszabb helyezettje Bulgária, de még ők is elértek 80 pontot. 

A Freedom House nevű nemzetközi szervezet, amely évente megvizsgálja a demokrácia állapotát a világ összes országában, a napokban tette közzé jelentését.

A régiónkból Románia 84, Lengyelország 85, Horvátország 86, Szlovákia 89, Csehország és Szlovénia 93, Ausztria pedig 94 ponton áll, az EU 28 tagállamából 16 is 90 pont fölött jár, vagyis a világ legdemokratikusabb országai közé tartoznak.

Forrás: www.hvg.hu

http://hvg.hu/itthon/20180116_Freedom_House_az_EU_legkevesbe_demokratikus_allama_Magyarorszag

 


Ingyenes képzés civil szervezeteknek

A Közélet Iskolája Fotózás és aktivizmus címmel indít tanfolyamot. Elsősorban érdekvédelmi szervezetek és önszerveződő közösségek hátrányos helyzetű tagjait várják, akik szeretnék megtanulni a fotózás alapjait és azt, hogyan hasznosíthatják a vizuális elemeket a szervezetük kommunikációjában.

Időpont: 2018. március 3-4. A képzésen a részvétel ingyenes! Jelentkezési Jelentkezési határidő: 2018. február 15.
További információk: kozeletiskolaja@gmail.com

Forrás: www.kozeletiskolaja.hu

vissza a tetejére

26. szám (II. évfolyam / 3.) – 2018. január 16.

Ingyenes képzés civil szervezeteknek
http://www.kozeletiskolaja.hu

Súlyos szabálytalanságok az Orbán veje által elnyert közbeszerzéseknél
http://m.mfor.hu/cikkek/vallalatok/Sulyos_szabalytalansagokat_talalt_az_OLAF_Orban_vejenek_kozbeszerzeseinel.html

Titokban fogadtunk be 1300 menekültet
https://24.hu/kozelet/2018/01/15/magyarazatot-varnak-orbantol-a-titokban-befogadott-1300-menekultre/
http://168ora.hu/itthon/orbanek-titokban-befogadtak-1300-menekultet-rukkolt-elo-hirtelen-az-allitassal-a-kulugyi-allamtitkar-107848

Magyar pénzből épül a horvátországi felcsúti stadion
https://g7.24.hu/piac/20180115/mar-egy-honapja-epul-a-horvat-felcsut-jobb-lesz-mint-az-eredeti/

vissza a tetejére

25. szám (II. évfolyam / 2.) – 2018. január 9.

Terrorveszéllyel riogatja a kormány az óvodákat és iskolákat
https://444.hu/2017/12/30/jovore-minden-ovodanak-es-iskolanak-fel-kell-keszulnie-a-terrortamadasra

Matolcsy: A kormány nem tartozik semmivel a volt magánnyugdíjpénztári tagoknak
http://m.hvg.hu/gazdasag/20180104_Matolcsy_a_kormany_nem_tartozik_semmivel_a_volt_magannyugdijpenztari_tagoknak

Csak a Fidesz pártalapítványát nem vizsgálja az Állami Számvevőszék a választások előtt
https://merce.hu/2017/12/29/kitalalja-vajon-melyik-part-partalapitvanyat-nem-vizsgalja-jovo-ev-elso-feleben-az-asz/

Orbán Viktor a kisemberektől kér pénzt a további gyűlöletkampányokra
https://index.hu/belfold/2018/01/02/orban_viktor_fidesz_level_kampany/
http://www.sztarklikk.hu/kozelet/nem-kell-felnie-annak-aki-nem-kuld-penz-a-fidesznek/332846

vissza a tetejére

24. szám (II. évfolyam / 1.) – 2018. január 2.

Húsz éve nem tanultak ilyen kevesen a felsőoktatásban, mint idén
https://www.portfolio.hu/gazdasag/folytatodik-a-hanyatlas-20-eves-melyponton-az-egyetemistak-szama-magyarorszagon.272007.html
https://merce.hu/2017/12/27/20-eve-nem-tanultak-ilyen-kevesen-a-felsooktatasban-mint-iden/

A kevésbé képzettek csak közmunkásnak kellenek
https://merce.hu/2017/12/25/a-kepzetlenek-foglalkoztatottsaga-tobbnyire-a-kozmunka-miatt-no/

Szegény vagy? Menj a dutyiba!
https://444.hu/2017/12/28/szegeny-vagy-ha-nem-figyelsz-az-allam-seperc-alatt-bevag-a-dutyiba

63 milliárdos közbeszerzéssel kívántak boldog karácsonyt Mészáros Lőrincnek
https://index.hu/gazdasag/2017/12/23/63_milliardos_kozbeszerzessel_kivant_boldog_karacsonyt_meszaros_lorincnek_a_ner
http://m.hvg.hu/gazdasag/20171229_Jutott_meg_egy_kozbeszerzes_az_ev_vegere_Meszaros_Lorinc_cegenek

vissza a tetejére