Itt találja az egyes lapszámokban megjelent cikkek bővebb változatait és a felhasznált forrásokat

III. évfolyam | II évfolyam / II. félév  | II. évfolyam / I. félév | I. évfolyam

85. szám (III. évfolyam/9.) | 2019. március 6.
84. szám (III. évfolyam/8.) | 2019. február 27.
83. szám (III. évfolyam/7.) | 2019. február 19.
82. szám (III. évfolyam/6.) | 2019. február 12.
81. szám (III. évfolyam/5.) | 2019. február 5.
80. szám (III. évfolyam/4.) | 2019. január 30.
79. szám (III. évfolyam/3.) | 2019. január 22.
78. szám (III. évfolyam/2.) | 2019. január 16.
77. szám (III. évfolyam/1.) | 2019. január 8.

85. szám (III. évfolyam/9.) | 2019. március 6.

Ki akarják zárni a Fideszt az Európai Néppártból

Az egész Európai Uniónak elege van már Orbán Viktorból. Felveszi az unióból érkező ezermilliárdokat, közben pedig, ahol csak tudja, mocskolja őket. A hazug plakátkampánya az országon kívül már lelepleződött. Gyűlöletet szít, miközben a magyarok 80 százaléka – köztük a fideszesek is – nagyra értékelik az Európai Uniót.

Az Európai Parlamentet ugyanúgy kell elképzelni, mint a magyart. Ott is különböző pártcsaládok ülnek, és amelyiknek a legtöbb tagja van, az adja az unió vezetését, azok töltik be a legfontosabb posztokat. Ezért, aki ebbe a pártcsaládba, az Európai Néppártba tartozik, az többet tud segíteni a saját hazájának. Amikor azt kockáztatja a hazugságaival Orbán Viktor, hogy kidobják innen, akkor nem marad majd más neki, mint az Európa ellenes jelentéktelen pártok közé beülni, akiknek semmilyen hatásuk nincsen a döntésekre.

Az Európai Néppárt 12 tagpártja kilenc országból kérte a Fidesz kizárását vagy felfüggesztését. A kérdést a párt választmányának március 20-i ülésén tárgyalják meg. 

A Fidesz elleni eljárást azt követően indítványozták a tagpártok, hogy európai szinten is felháborodást váltott ki a kormány legújabb plakátkampánya, amely az Európai Bizottság migrációs poltikája ellen irányult. Azt is rossz néven vették, hogy a plakátokon Soros György mellett Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerepel. A néppárti politikus maga is közölte: a Fidesznek nincs helye a pártcsaládban.

Forrás: www.hvg.hu

https://hvg.hu/itthon/20190304_Elinditja_az_Europai_Neppart_a_Fidesz_elleni_eljarast

Hazudnak a kormány plakátjai

Az Európai Bizottság kiadott egy tájékoztató anyagot, ami arról szól, hogy az egyik tagállam kormánya hazudozik. Ez a tagállam Magyarország.

Az Európai Bizottság egyetért: a polgároknak valóban joguk van tudni, hogy mit tesz az EU. Mi viszont azt gondoljuk, hogy az emberek tényeket érdemelnek, nem fikciót. A magyar kormányzati kampány elferdíti az igazságot, és egy „titkos terv” sötét képét igyekszik felfesteni, amelynek célja az Európába irányuló migráció ösztönzése. Az igazság azonban az, hogy nem létezik ilyen összeesküvés” – írják a Lássuk a tényeket című uniós kiadványban.

A magyar kormány állításai rossz esetben tényszerűen helytelenek, és a legjobb esetben is erősen megtévesztők. Soros Györgyhöz pedig az egésznek semmi köze. A Bizottság ezért szeretne tiszta vizet önteni a pohárba, és pontról pontra tisztázni, mi a tény, és mi a fikció.”

Ezután pontról pontra cáfolják a legújabb kormányzati kampány hét állítását.

A bizottság tudatja, hogy: 

Nincs kötelező kvóta, csak önkéntes betelepítési programok vannak.

Nem gyengíteni, hanem erősíteni akarja a bizottság a nemzeti határvédelmet.

Egyáltalán nem tervezik a migránsvízumok bevezetését.

Semmilyen migrációt segítő szervezettel sem működnek együtt.

A bankkártyákat Görögországban tartózkodó, regisztrált menedékkérők kapták, a nekik járó készpénz helyett.

A legális bevándorlás nemzeti ügy, semmi sem kötelező az ilyen programok bevezetéséből.

A menekültek befogadása és a kohéziós pénzek kifizetése között nincs összefüggés.

Forrás: www.444.hu

https://444.hu/2019/02/28/az-europai-bizottsag-a-magyar-kormany-elferditi-a-valosagot

Rekordszinten a magyar EU-tagság támogatottsága

Januárban 85 százalék volt azok aránya, akik „teljes mértékben” vagy „inkább” támogatják, hogy hazánk az unió tagja legyen.

2004 óta tartósan 70 százalékot meghaladó többség támogatta Magyarország tagságát az Európai Unióban. Ez a többség 2011 őszén valamelyest megcsappant, átlagosan kétharmadosra olvadt, majd 2014 óta ismét elérte vagy meghaladta a 70 százalékot. Tavaly a többség végig 80 százalék körül ingadozott, most, 2019 januárjában viszont korábban soha nem tapasztalt, 85 százalékos arányt ért el. Ennyien mondták, hogy „teljes mértékben” vagy „inkább” támogatják azt, hogy Magyarország az Európai Unió tagja.

A támogatottság minden szavazótáborban magas, még a legkevésbé lelkes Jobbik-szavazók körében is kétharmados (67 százalék). A Jobbikon kívüli ellenzék szavazóinak és a „bizonytalanoknak” 89 százaléka, a kormánypártiaknak 85 százaléka teszi le a voksát az EU mellett.

Forrás: www.24.hu

https://24.hu/kozelet/2019/03/01/median-rekordmagas-a-magyar-eu-tagsag-tamogatottsaga/

Kevés az érsebész, amputálják a lábakat

Döbbenetes adat került nyilvánosságra nemrégiben. Miközben legalább 15 ezer érműtétre lenne szükség, jelenleg csak 9500-ra telik az érsebészek munkaidejéből. Az általuk el nem végzett beavatkozás legtöbbször más sebészeknek ad munkát, akik amputálni kényszerülnek.

Magyarországon világviszonylatban is nagyon magas az amputációk száma, évente közel 7000 végtag teljes, vagy részleges eltávolítása történik meg keringészavar miatt. Ez két és félszerese az európai átlagnak. Például Szlovákiában lakosság arányosan negyedével kevesebbszer vágnak le lábat, és a fejlettebb országokban – Ausztriában, Finnországban, Spanyolországban – ez a szám fele, harmada a hazainak.

Abszolút hiány van érsebészből Magyarországon. Az Orvosok Lapja című szakmai újság legfrissebb száma ismertet egy felmérést, mely szerint tavaly mindösszesen 119 olyan sebészt találtak, aki végez valamilyen szintű érsebészeti ellátást, ám közöttük mindössze 71 olyan orvos volt, aki teljes munkaidejét erre a feladatra használhatta. A többiek általános sebészeti műtéteket is végeztek. Ahhoz, hogy a hazai betegek mindegyike megkapja szükség esetén ezt a speciális ellátást legalább 180 érsebész szakorvosra lenne szükség. Most a gyakorlatban ennek mintegy a harmada áll rendelkezésre. Ráadásul az érsebészek átlagéletkora 53,5 év.

Forrás: www.nepszava.hu

https://nepszava.hu/3026904_levagott-labakban-merheto-az-ersebesz-hiany

Már csak a román és albán egészségügy rosszabb a magyarnál

Lesújtó a hazai egészségügy helyezése az európai rangsorban: a 2005 óta végzett felmérések történetében az eddigi legrosszabb besorolást kapta egészségügyünk az európai fogyasztói index összevetésében. 


A magyar egészségügy 33. helyezést ért el a 35-ből: Romániát és Albániát még éppen előzzük, de vastagon előttünk jár Bulgária, nem is beszélve a mezőny első felében végzett Szlovákiáról és Észtországról. A dobogós helyeken Svájc, Hollandia és Norvégia. Ami különösen fájó: a viszonylag alacsony egészségügyi ráfordításokhoz képest is nagyon keveset sikerül kihozni a rendszerből.

A mintegy 50 mutatóból összeállított elemzés során a betegek számára fontos tényezőket vettek figyelembe, a betegjogoktól a várakozási időkön át a gyógyszerek hozzáférhetőségéig.

Az adatokból kiderül, hogy a 2012-2014 javulás után (bár a 2006-2010-es szintet akkor sem érték már el) az utóbbi három év összességében romló tendenciáját folytatva új 2018-ban mélypontra süllyedt a többi országhoz képest elfoglalt helyünk. 

Forrás: www.portfolio.hu

https://m.portfolio.hu/gazdasag/egeszseggazdasag/mar-csak-a-roman-es-alban-egeszsegugy-rosszabb-a-magyarnal.315425.html?fbclid=IwAR0w1hQXEcu9pF7IY7Tm266A5wf8TTBlGbJ5EU2OqSTrH8jOwM_Lj-0v57o

Jelentkezz szavazatszámlálónak!

A legutóbbi országgyűlési választáson a szavazókörök felében nem volt civil ellenőrzés. Ez nem fordulhat többet elő, ezért a Számoljuk együtt a szavazatokat  Mozgalom  2019. március 5-től kezdődően ismét várja minden választópolgár jelentkezését, akik részt szeretnének venni szavazatszámlálóként az Európai Parlament magyar képviselőinek május 26. választásán és/vagy az ország valamennyi települését érintő őszi önkormányzati választásokon. Magyarország összesen 10285 szavazókörébe legalább ugyanennyi elkötelezett független civil szavazatszámlálót keresnek, akik vállalják  a választások tisztaságának és átláthatóságának felügyeletét.

Jelentkezni a www.szamoljukegyutt.hu honlapon lehet.

Mészáros Lőrinc a világ leggazdagabbjai között

Egymilliárd dolláros vagyonnal Mészáros Lőrinc a világ 2057. leggazdagabb embere a Forbes legfrissebb listája szerint.

Röhej! Egy magyar falusi gázszerelő egyik-napról a másikra elkezd megnyerni minden uniós támogatást. Véletlenül pont Orbán Viktor gyerekkori barátja. Sokan gondolják azt, hogy az összelopkodott vagyon valójában nem is az övé.

Forrás: www.nyomtassteis.hu

https://24.hu/belfold/2019/03/05/meszaros-lorinc-csanyi-sandor-vilag-leggazdagabb-emberei-forbes/

Tízezer kilakoltatás három év alatt

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar összesített adatai alapján csak tavaly 3212 ingatlankiürítés történt Magyarországon, a kormány által meghirdetett családok évében. De az elmúlt három év adatait összegezve ez a szám már elérte a tízezret.  

Az 2018-as adat alig marad el az egy évvel korábban regisztrált – rekordot jelentő – 3636 kilakoltatástól.

Az elmúlt három évben az ingatlankiürítések száma csaknem elérte a tízezret.

A háttérben többnyire a devizahitelek miatt bajba került adósok fizetésképtelenné válása áll. 

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke megkeresésünkre közölte, a legtöbb intézkedés még mindig a devizahiteles ügyek miatt van, ám ezek száma némi csökkenést mutat.

Bár a családok többsége barátoknál, rokonoknál vagy bérelt lakásban húzta meg magát, akadnak olyanok is, akik nem tudnak hova menni, ilyen esetben pedig az illetékes gyámhivatalnak kötelessége a kiskorú gyermekeket kiemelni a családból és elhelyezni.

A Város Mindenkié (AVM) csoport egyébként tízezer ember és tíz csatlakozó civil szervezet nevében kereste meg nemrég az Emberi Erőforrások Minisztériumát annak érdekében, hogy gyermekes családokat ne lehessen az utcára tenni.

Forrás: www.24.hu

https://24.hu/belfold/2019/02/08/utcara-kerul-kilakoltatas-vegrehajto-csaladok-eve-ingatlankiurites/

 

vissza a tetejére

84. szám (III. évfolyam/8.) | 2019. február 27.

Összeurópai felháborodás Orbán hazug plakátkampánya miatt

Angela Merkel német kancellártól, az osztrák kancellárig rengeteg nyugati politikus ítélte el, hogy Orbán Viktor ismét hazug plakátokkal árasztotta el az országot és hergeli a magyarokat az Európai Unió ellen. Mindezzel választási csalást is elkövet, hiszen kormányzati tájékoztatásnak hazudja a Fidesz milliárdokból zajló uniós választási kampányát.

E cikk illusztráláshoz egy olyan plakátot használtunk fel, amelyre valaki szellemesen azt írta fel: Önnek is joga van gondolkodni. Nos, akkor lássuk a tényeket.

A 2018-as parlamenti választásokat nem kis részben azzal nyerte meg Orbán Viktor, hogy erőszakos migránsok (menekültek) millióival rémisztgette az embereket. Azt sugallva, hogy ettől a veszedelemtől csak a Fidesz védheti meg őket. Súlyos milliárdokból kerítést is felhúztak a déli határunkon.

A migráns áradat azonban nem jött. Nem azért, mert nekünk van kerítésünk, hanem azért, mert az Európai Unió szerződést kötött Törökországgal, akik nem engedték tovább a menekülteket. Folyamatosan segítik az Afrikai országokat is, hogy visszaszoruljon a tömeges migráció. Minden szinten megszigorították a menekültügyi eljárásokat is. Ennek köszönhetően a 2015-ös évben érkezett menekültek számát 2018-ra a tizedére csökkentették! Vagyis az Európai Unió rendkívül sikeresen kezelte a menekült kérdést.

Képzeljük el, hogy egy városban minden évben 100 betörés van, és akkor jön egy új polgármester, akinek az intézkedései révén ez a szám évi 10-re csökken. Mondhatjuk-e azt erre a polgármesterre, hogy bűnözés párti, hogy betörőket szabadított rá a városunkra, miközben éppen ezen a területen ért el fantasztikus sikereket.

Most éppen ezt teszi Orbán Viktor. Európa vezető politikusait azzal vádolja, mindent megtesznek azért, hogy migránsokkal árasszák el a kontinenst. Ez elképesztően durva hazugság. Emiatt van felháborodva egész Európa.
Orbánék plakátjain az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker mögött Soros György látható, azt sugallva, hogy a háttérből ő mondja meg Európa vezetésének, a legnagyobb országok miniszterelnökeinek, hogy mit tegyenek. Nyilvánvalóan ez is képtelenség és szemenszedett hazugság.
Ezt természetesen ők maguk is tudják. A Fideszhez szorosan kötődő Professzorok Batthyány Körének elnöke, Náray-Szabó Gábor szerint „a sorosozás nem az értelmiségnek szól.” Ugye világos? természetesen tisztában vannak azzal, hogy a tájékozottabb, tanultabb emberek nem hiszik el ezt a mesét. Ez azoknak van fenntartva, akiket minden hazugsággal meg lehet etetni, csak hogy rájuk szavazzanak.

Szél Bernadett független parlamenti képviselő az ügyészséghez fordult, mert súlyos bűncselekmény az, hogy kormányzati tájékoztatásnak álcázzák a saját pártkampányukat.

És nem fognak megállni a plakátoknál. Friss hírek szerint Orbán Viktor közpénzből minden családnak is levelet küld az unióról szóló hazugságokat megismételve.

Csak összehasonlításképpen: A 2017-es első és második nemzeti konzultációhoz kapcsolódó hirdetésekre bő 12 milliárd forintot fordítottak. De hát a közpénz nem számít, ha a Fidesz győzelméről van szó.
Eközben az ellenzéki pártoknak alig lesz pénzük arra, hogy kampányoljanak az uniós választás előtt. Vajon egyenlő eséllyel indul az ellenzék a Fidesszel szemben ezen a választáson?

Forrás: www.nyomtassteis.hu

A lengyel ellenzéknek több esze van, mint a magyarnak

Európai Koalíció néven kötött választási szövetséget vasárnap hat lengyel ellenzéki párt, hogy így vegyék fel a versenyt a közelgő uniós választásokon a Fideszhez nagyon hasonló lengyel kormányzó párttal.

Az új lengyel ellenzéki szövetség abban bízik, hogy közösen megverhetik az illiberális programot hirdető kormánypártot, illetve ha összefogásuk sikeres lesz, akkor a szövetség valamilyen formában kitarthat az őszi parlamenti, és a jövő tavaszi elnökválasztáskor is.

Magyarországon is sokan követelik a pártok összefogását, ők azonban azzal érvelnek, hogy külön akarják megmérettetni magukat a májusi uniós választáson még az önkormányzati választások előtt.

Sokak szerint azonban ennél lényegesebb lenne közösen megverni a Fideszt ezen a választáson. Mert akkor világossá válna, hogy az országban nincsen Fidesz többség, és Európának is üzennénk, hogy nem mindenki ért egyet Orbán politikájával.

Ha a pártok külön indulnak, akkor minden olyan kis párt szavazata elvész, amelyik nem éri el az 5 százalékot. A pártellenes közhangulatban kevesebben fognak elmenni, mint ha egységben látnák az emberek az ellenzéki politikai erőket.

Félő, hogy a külön indulás ismét egy újabb diadalhoz segíti Orbán Viktort.
A lengyel ellenzék ezt ismerte fel. Talán még nincsen késő Magyarországon sem észhez térni.

Forrás: www.nyomtassteis.hu

Zászlót bontott a Mindenki Magyarországa Mozgalom

Az egyik legdinamikusabban fejlődő civil szervezetnek nevezte a Nyomtass te is! mozgalmat Lukácsi Katalin elnökségi tag a február 24-én megtartott rendezvényen. Majd hozzátette, éppen ezért kötöttek stratégiai megállapodást velük.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely független polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom erélyesen követelte, hogy a hatalom hagyjon fel a nemzet megosztásával. „Nem tűrhetjük, hogy egyes magyarok ellenségnek számítsanak, hogy milliók nem tudhatják meg az igazságot, hogy a politikai vélemény elmondásával az állásából is kirúghatják, hogy míg egy szűk réteg meggazdagodik a társadalom pénzén, addig mások nélkülöznek’ – fogalmazott.

„A Mindenki Magyarországa Mozgalom nevében a „Mindenki” szó természetesen nem a Fidesz által betelepített arab és orosz bűnözőkre vonatkozik, hanem a különböző pártokhoz tartozó, különböző világnézetű állampolgárok összességére, amiből a kormány megosztó politikájától elhatárolódva nem zárunk ki sem cigányokat, sem zsidókat, sem jobbikosokat, sem szocialistákat. Egy Magyarország van, egy hazánk és egy életünk van, és nem tűrjük, hogy egy tolvaj kisebbség ezt elvegye tőlünk!” – vallott mozgalmukról egy facebook bejegyzésben Márki –Zay Péter.

A rendezvényen elhangzott, hogy mintegy négyezer tagjuk van már, akik az ország hatszáz különböző településén élnek.

legközelebbi céljuk, hogy az önkormányzati választásra minden településen megtalálják a legmegfelelőbb, valamennyi ellenzéki párt által is támogathatónak tartott közös jelöltet, mert csak így győzhető le a Fidesz.

Forrás: www.merce.hu
https://merce.hu/2019/02/25/visszaszolt-marki-zay-peter-az-uj-mozgalmat-betamado-kormanypartoknak/

Egyre több munkavállaló jön rá: erőt kell mutatni

Az audisok sikeres sztrájkja újabb lendületet adott a helyi és az ágazati érdekvédőknek, no meg a munkavállalóknak is. Utóbbiak kezdenek ráérezni a sztrájk és a sztrájkfenyegetés erejére, hiszen van, ahol elég volt csak „belengetni” egy figyelmeztető munkabeszüntetést ahhoz, hogy az a cégvezető is megadja a kívánt béremelést, amelyik addig pénzhiányra hivatkozva keményen ellenállt.

Sokan úgy vélik, a sztrájkfenyegetés legfeljebb a külföldi vagy hazai magánkézben lévő cégeknél – a versenyszférában – lehet eredményes. A március 14-ére meghirdetett közalkalmazotti országos sztrájk és a szintén készülődő pedagógusok átfogó munkabeszüntetése során kiderülhet, az állam, mint munkáltató mennyire hajlítható. Egy biztos: hosszú évek óta nem voltak ennyire bátrak és lázadók a munkavállalók, még azok sem, akikről szó szerint hét bőrt nyúzott le a munkáltatójuk.

Lázadnak a kereskedők – a Tescónál, az Auchannál, a Lidl-nél és a Sparnal is viszonylag jó eredményt értek el –, s úgy tűnik betelt a pohár a közalkalmazottak, köztisztviselők mellett a rendőröknél és a katonáknál is. Utóbbiakat nagyon nehéz lesz – lenne – munkabeszüntetésre bírni, hiszen a sztrájktörvény csaknem totálisan megfosztotta őket a leghatékonyabb eszköztől.

Ezekben a napokban a VDSZ Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezete tárgyal a dél-koreai multinacionális óriás magyarországi cégével, a Hankook Magyarország Tire Kft. vezetőivel. A Suzukinál pedig máris sikerült béremelést kiharcolni.

Ma már jól látszik, hogy a sikeres alkuhoz jelentős taglétszámú üzemi szintű szakszervezet, öntudatos és tájékozott kollektíva kell. Az is biztos, hogy csak konkrét ügyek mozgatják meg a szervezett dolgozókat, mint például a munkabér, a béren kívüli juttatás, a hűségpénz, a szabadság és a pihenőnapok igénybevételének rendje. Azt is egyre többen felismerik, hogy a sikerhez higgadt, felkészült, hiteles szakszervezeti vezetők kellenek, akikből mostanra – szerencsére – egyre több emelkedik ki a tömegből.

Forrás: www.nepszava.hu
Forrás: https://nepszava.hu/3026263_nagyvallalati-bermegallapodasok

vissza a tetejére

83. szám (III. évfolyam/7.) | 2019. február 19.

Mi fizetünk Orbán veje helyett

Az Európai Unió csalás elleni hivatala ragaszkodott ahhoz, hogy Magyarország fizesse vissza Tiborc István, a miniszterelnök veje Elios nevű cégének juttatott uniós támogatásokat, mert ahhoz sorozatos csalások révén jutottak hozzá. A kormány úgy döntött nem fizet, visszavonta az uniónak benyújtott számlákat. Vagyis végül, mi a magyar adózók fizetünk.

Az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF) dokumentumokkal bizonyította, hogy a miniszterelnök vejének cége, az Elios valamennyi pályázatában csalással nyerte el városok közvilágítására az uniós forrásokat. A magyar ügyészség mindenféle alaposabb vizsgálódás nélkül kijelentette, hogy nem történt bűncselekmény. Az Unió azonban ragaszkodott a visszafizetéshez.

Válaszul a magyar hatóságok kivették az OLAF által vitatott Elios közvilágításfejlesztési projektek számláit az uniós elszámolásból. Ez tehát azt jelenti, hogy a mintegy 13 milliárd forintnyi fejlesztést az EU költségvetése helyett végül a magyar adófizetők állják.

Forrás: www.portfolio.hu

https://m.portfolio.hu/unios-forrasok/uzletfejlesztes/elismerte-a-miniszterium-az-eu-helyett-a-magyar-adofizetok-alltak-az-elios-projekteket.313971.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator&fbclid=IwAR2ET3qqspDxUP3uySGye56lRcczgfz13sxho8PFAgvQObQ_PA75D3MYyGk

Keményebben lépnek fel a szakszervezetek

A rabszolgatörvény decemberi elfogadása óta egyre több helyről hallani, hogy munkabeszüntetésekre készülnek, vagy már túl is vannak rajta. Az Audi gyár többnapos sztrájkja a rendszerváltás óta az egyik legkomolyabb szakszervezeti siker.

A győri Audi gyár szakszervezete nem csak megfelelő béremelést ért el, hanem mintát is adott a munkavállalói érdekérvényesítésre és – valljuk be – bátorságra is. Bértárgyalási időszak lévén, fel is bátorodtak jó néhány munkahelyen az érdekvédők.

A miskolci SEG Automotive gyárban sikeres kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak február 7-én az „Életre Tervezett Munkavállalók Szakszervezete” (ÉtMOSZ) felhívására, miután a bértárgyalások nem vezettek eredményre.
A bértárgyalások eredménytelensége miatt, no meg a „többiek” sikerén felbuzdulva a hatvani Bosch-gyárban is sztrájkot emlegetett a szakszervezet, ám a munkáltató nem akart az Audi sorsára jutni, ezért inkább gyorsan kiegyezett az érdekvédőkkel.

Az esztergomi Suzuki gyárban sem elégedettek a dolgozók a béremeléssel, ezért elhatározták – már nem először -, hogy szakszervezetet alapítanak, ám még be sem jelentették a megalakulást a cégnél, máris kirúgták a titkárjelöltet, hogy csírájában elfojtsák a szerveződést. A suzukisok mégis megalakították a szakszervezetüket. A február 18-án a gyár elé érkező ellenzéki képviselőket, akik az elbocsátás miatt akartak tiltakozni, nem fogadta a vállalat vezetése.

Megmozdultak a debreceni Teva dolgozói is: csaknem ezer ember tüntetett a gyógyszergyár közelében, magasabb béreket követelve. Kilátásba helyezték a sztrájkot is, amennyiben nem sikerül megfelelő béremelésben megállapodni.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete március 14-ére országos ágazati munkabeszüntetést hirdetett, s megkezdte ennek a hosszadalmas előkészítését.

Forrás: www.merce.hu www.index.hu
https://index.hu/gazdasag/2019/02/10/tuntetni_fognak_a_teva_munkavallaloi/
https://merce.hu/2019/02/07/tobbszaz-fos-figyelmezteto-sztrajkot-tartottak-ma-a-miskolci-seg-automotive-gyarban/

A gazdagoknak jó Orbán hét pontja

Több szakértő is úgy látja, hogy a miniszterelnök által bejelentett családpolitikai intézkedések megint a legtehetősebbeknek jelentenek újabb támogatást, miközben például a családi pótlék összege 2008 óta nem emelkedett.

A rabszolgatörvény elfogadása nyomán keletkezett országos felháborodás sok kormánypárti szavazót ábrándított ki. A legfrissebb közvéleménykutatások szerint félmillió választót veszített a Fidesz. Nyilvánvaló volt, hogy valamivel el kell terelni erről a kudarcról a figyelmet.

A népességfogyás valódi probléma, amit súlyosbít, hogy a legaktívabb korban lévő fiatalok százezrei hagyják el az országot. Ám az Orbán Viktor által bejelentett családpolitikai intézkedési csomagról Nagy Beáta professzor, a társadalmi nemek tudományát oktató közgazdász-szociológus azt mondta:
„Egy érdekes kísérlet ez, mert sehol nem volt még példa arra, hogy ezekkel az eszközökkel sikerült volna megemelni a születések számát.”

Korózs Lajos, az MSZP szakpolitikusa szerint a tízmillió forintos hitel akár adósságcsapdává is válhat. Szerinte a CSOK hatására már eddig is drasztikusan emelkedtek az ingatlanárak, a beruházók egyszerűen beépítették ezt az összeget a vételárba. Hiába kap egy család két és félmillió forintot, egy hétszemélyes autót csak azok tudnak megvásárolni, akiknek egyébként is lenne rá pénzük.

Korózs emlékeztetett: már az előző ciklusban is bejelentették a bölcsődei férőhelyek növelését, 18 ezret ígértek, ebből 1000 valósult meg. Most újabb 70 ezret ígérnek, de ez Korózs szerint, egyenesen „a lehetetlen kategóriába tartozik”.

Forrás: www.index.hu www.merce.hu
https://index.hu/belfold/2019/02/12/oke_de_akkor_ettol_most_szulni_fog_a_magyar/
https://merce.hu/2019/02/11/mszp-a-ner-felesegeknek-kedvez-orban-viktor-csaladvedelmi-terve/

Erasmus – Európai Unió sikertörténet

Az Erasmus, az Unió területén tanuló egyetemi hallgatók más országok társintézményeiben való tanulmányait segítő program. Az egyik legsikeresebb és legismertebb támogatási forma, mely mostanáig több mint 2,5 millió egyetemi hallgató vett részt.

Magyarország 1998-ban csatlakozott az EU által támogatott oktatási programhoz. Több mint 60 ezer magyar felsőoktatási hallgató pályázott sikeresen. Az Erasmus a magyar főiskolások, egyetemisták számára is természetessé vált, így egy szemeszternyi időre több száz európai egyetemet, oktatási rendszert ismerhettek meg Skóciától Szicíliáig és Finnországig.

Évente több mint 5000 Erasmus hallgató érkezik magyar felsőoktatási intézményekbe vagy szakmai gyakorlatra.

A 2021-2027-as uniós költségvetés az eddiginél is többet áldoz külföldi tanulási, képzési programokra.

https://tka.hu/hir/7160/30-eves-az-erasmus-program-rekordot-dontott-az-erasmus-resztvevoinek-szama

Videós érdekérvényesítés – képzés a Közélet Iskolájában

Saját gyártású videók segítségével sok emberhez el tudjuk juttatni üzenetünket, oktathatunk, jogsértéseket dokumentálhatunk és hangot adhatunk azoknak, akik valamilyen okból a társadalom peremére szorultak.

A képzés ideje és helye: 2019. március 9-10 (szombat-vasárnap) és 23. (szombat), 10-17h. Auróra közösségi központ és Közép-európai Egyetem (CEU), Budapest
Részletek www.kozeletiskolaja.hu
Jelentkezés: kozeletiskolaja@gmail.com

Választási csalásra készül a Fidesz

A közelgő európai uniós választáson a Fidesz megint úgy akar kampányolni, hogy kormányhirdetésnek álcázza a saját reklámjait, eközben az Állami Számvevőszék segítségével már több párttól is elvonta a bevételeit, így téve lehetetlenné az aktív részvételüket a közelgő választáson.

A kormány tájékoztató akciót indít a bevándorlást ösztönző brüsszeli tervekről – közölte a kormányszóvivő. Hollik István kifejtette: minden magyar embernek joga van tudni, melyek azok a javaslatok, amelyek alapjaiban veszélyeztetik Magyarország biztonságát. Hozzátette: az eddigiekhez hasonló elemekből álló, a napokban induló akcióval szeretnének minden magyar polgárt elérni.

Eközben az ellenzéki pártok egy részét megfosztanak minden pénzüktől, hogy ne tudjanak kampányolni.

Ha az adóhivatal nem ad részletfizetési lehetőséget a Jobbiknak az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által kiszabott büntetések törlesztésére, akkor a párt ellen felszámolás indul, ami már-már a Jobbik megszűnésével fenyeget.

A Párbeszéd párt idén még egyetlen forint állami támogatást sem kapott. Őket is azzal vádolják, hogy nem tudnak elszámolni a kampánypénzekkel, holott ez a párt egyetlen forint állami támogatást sem költött el a 2018-as országgyűlési választáson. Kampányolni viszont nem fognak tudni az idei uniós választáson, ha nem érkezik meg a támogatásuk.

Forrás: MTI www.nepszava.hu
https://nepszava.hu/3025463_a-feloszlasra-is-felkeszul-a-jobbik

Magyarország már csak részben szabad

A világ legnagyobb demokráciákat védő civil szervezete, a Freedom House minden évben megvizsgálja az összes országot, abból a szempontból, hogy milyen állapotban van a szabadság és demokrácia.

E kutatás szerint a vizsgált 195 országból 86-ot (44 százalék) szabadnak tekintenek, 59-et (30 százalék) részben szabadnak, 50-et (26 százalék) pedig nem szabadnak.

Magyarország idén már csak 70 pontot kapott, kettővel kevesebbet, mint tavaly, tovább romlott ezzel a demokratikus intézmények állapota hazánkban. Ezzel átcsúsztunk a már csak részben szabad országok kategóriájába.

A szervezet értékelése szerint, köszönhető ez mindannak, ahogyan Orbán Viktor támadja a sajtót, az egyetemeket, a kutatókat, akadémikusokat, civil szervezeteket, a bíróságokat, és a magánszektort.

Forrás: www.hvg.hu
https://hvg.hu/itthon/20190205_Freedom_House_Magyarorszag_mar_csak_reszben_szabad

vissza a tetejére

 

82. szám (III. évfolyam/6.) | 2019. február 12.

.

vissza a tetejére

 

81. szám (III. évfolyam/5.) | 2019. február 6.

Nagy tervek a vidéki sajtó felszabadítására

Elszánt hangulat uralkodott az Újratervezés – Hogyan építsük újjá a vidéki nyilvánosságot? címmel megrendezett budapesti konferencián, február 2-án, amelyet a Nyomtass te is! hetilap és mozgalom szervezett. Az eseményen stratégiai megállapodást írtak alá a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalommal, amelytől azt remélik, hogy még több kistelepülésre tudják eljuttatni a valódi híreket.

Száznál is többen vettek részt – köztük szakértők, újságírók és vidéki független hírportálok szerkesztői – az Újratervezés című konferencián.
Teljes egyetértés mutatkozott abban, hogy túl kell lépni a vidéki médiahelyzet elemzésén, mert ezzel már mindenki tisztában van. Mostantól a megoldásra kell koncentrálni.

Ennek a hatalomnak a hazugság, és az általuk elfoglalt média az egyik tartóoszlopa – fogalmazott Márki-Zay Péter. Főleg vidéken kell radikális változást elérni ezen a területen – hangsúlyozta.

L. László János, a Nyomtass te is! alapító főszerkesztője úgy vélte, már néhány ezer ember képes lenne létrehozni egy olyan hálózatot, amely érezhetően meggyengítené a fideszes média totális hatalmát. Kijelentette, hogy mozgalmuk eltökélt szándéka összekapcsolni azokat a kezdeményezéseket, amelyek javítani akarnak a vidéki nyilvánosság jelen állapotán. Arra szólítanak fel mindenkit, hogy akik tényleg tenni akarnak a változásért, keressék velük a kapcsolatot. (info.nyomtassteis@gmail.com)

A rendezvény négy szekcióban zajlott, megvizsgálták a nyomtatott és az online média lehetőségeit, sorra vették a közösségi média legújabb eszközeit, valamint kiemelten foglalkoztak a finanszírozás kérdéseivel is. Valamennyi szekcióban fontosnak tartották az egymástól elszigetelten működő helyi és megyei szintű médiumok összefogását, a tapasztalatok és a jó gyakorlatok megosztását. Egyöntetű álláspont volt az is, hogy vidéken kell folytatni a megbeszéléseket.

Forrás: www.nyomtassteis.hu

Közvéleménykutatás: A turaiak kedvelik a Nyomtass te is-t

A Nyomtass te is hetilapot hat héten át bedobtuk minden Turán élő család postaládájába. Ezt követően készített felmérést tavaly év végén a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan fogadták az újságot, beszélgettek-e arról, amit a lapban olvastak, illetve szeretnék-e továbbra is rendszeresen megkapni?

A megkérdezettek közel egyharmada állította, hogy az utóbbi hetekben a postaládájában (vagy máshol) találkozott a Nyomtass te is kiadványával. Közülük nagyjából minden második (47 százalék) el is olvasta a cikkek többségét. A kérdésre, hogy mennyire érdekelték az újságban talált írások, mindössze 32 százalék válaszolt úgy, hogy egyáltalán nem. A válaszadók túlnyomó többsége (75 százaléka) ráadásul teljesen érthetőnek találta a lapban megjelent cikkeket.

Összességében egyébként a turaiak negyede értékelte ötösre az újságot, 11 százalékuk pedig négyesre. Több, mint a 50 százalék szívesen venné, ha továbbra is megkapná a Nyomtass te is heti kiadványát. Érdekes ugyanakkor, hogy a válaszadók nagyon kis hányada (14 százaléka) állította csak, hogy az újságban volt olyan információ, amelyről itt értesült először.

Arról, hogy változott-e a véleménye valamely témában a kiadvány elolvasása után, mindössze 8 százalék válaszolta azt, hogy igen. Hann Endre, a Medián igazgatója a kutatásról tartott előadásában ezzel kapcsolatban megjegyezte: a szociálpszichológiában ismert jelenség, hogy az emberek szeretnek olyan képet mutatni magukról, hogy a kialakult álláspontjukon nem könnyen változtatnak.

A kérdésre, hogy szóba került-e az újság a családtagjaival, szomszédjaival vagy a munkatársaival folytatott beszélgetésekben, vegyes választ adtak a turaiak. Míg családi körben több mint egyharmaduknál került elő a téma, a munkahelyen mindössze 7 százalékuk említette.

Végül fontos megjegyezni, hogy a válaszadók 57 százaléka szerint jó lenne, ha az újság turai és környékbeli információkat is tartalmazna.

Forrás: www.nyomtassteis.hu

Kampányszervíz civil szervezeteknek – pályázzatok ti is!

Most minden segítséget megkaphatsz tőlünk ahhoz, hogy sikert érjél el az ügyedben, ezáltal szebb, jobb hellyé tedd a világot, élhetőbbé a környezeted. Érd el társadalmilag hasznos célod egy sikeres kampánnyal! Velünk menni fog!

Mi az a Kampányszervíz?

A Kampányszervízt három ismert civil szereplő, a Civil Kollégium Alapítvány, az aHang kampányplatform és a Nyomtass te is! közösségi hetilap hozta létre, hogy szakmai és anyagi támogatással segítse civil csoportok helyi, országos vagy akár határokon is átívelő társadalmi kampányait.

A program nyerteseinek egy éven át személyes tanácsadással, hatékony képzésekkel, kampányoként százezer forinttal és egyéb eszközökkel segítjük a munkáját.

Mi mindent kaphatsz még tőlünk?
Digitális eszközöket a szervezéshez, promóciós lehetőségeket, sajtókapcsolatokat, nyomásgyakorlási és szervezési módszereket, potenciális partnereket – és készségeket mindezek hatékony felhasználásához

Kik vagytok ti?
Olyan, elsősorban vidéki csoportok és szervezetek jelentkezését várjuk, akik már elkezdtek valamilyen társadalmi ügyön vagy ügyeken dolgozni.

Számtalan témában lehettek aktívak:
#társadalmi igazságtalanságok felszámolása, #környezetvédelem #átláthatóság #infrastruktuális ügyek #közszolgáltatások #demokrácia

A jelentkezéskor előnyt jelent, ha a választott ügyetek minél konkrétabb, ha már történtek lépések az ügy sikerre vitelében, ha elkötelezett a csapat.

Kik segítenek majd nektek?

A CKA a közösségszervezés magyarországi elindítója, jelenleg 20-30 szervezettel és közösségszervezővel dolgozik az országban.
Az aHang jelenleg a legdinamikusabban növekvő petíciós és kampányplatform Magyarországon, digitális, kommunikációs és kampánytevékenységekkel segíti a helyi és országos ügyek/problémák megoldását.

A Nyomtass Te is az egyetlen közösségi módon terjesztett ingyenes hetilap, amely ma is több száz aktivistával juttatja el a független híreket Magyarország vidéki régióiba.

Hogyan pályázz?

1. Indíts egy kampányt a www.szabad.aHang.hu oldalon – ehhez minden segítséget megkapsz az aHang csapatától
2. Töltsd ki az 5 kérdéses on-line jelentkezési lapot az aHang platformon (www.aHang.hu) A kampányod linkje szükséges lesz hozzá.

Mikor mi történik?
Február 25-ig várjuk a jelentkezéseket.
Az általunk kiválasztott legjobb 10-20 kezdeményezésről szavazást indítunk aHang platformon.
Március 15-én eredményt hirdetünk.

A program a Holland Királyság Nagykövetségének támogatásával valósul meg.

Forrás: https://ahang.hu/kampanyok/kampanyszerviz/2019/01/31/

Miért tüntetnek a pártok?

Orbán Viktor szokásos évértékelőjével párhuzamosan össz-ellenzéki tüntetést szerveznek a parlamenti képviselettel bíró pártok kiegészülve a Momentummal. Elfogadhatatlannak tartják, hogy az Állami Számvevőszék segítségével akarja A Fidesz ellehetetleníteni a pártokat.

„Az ellenzéki pártok közös demonstrációt tartanak február 10-én, vasárnap délután a várbeli Szent György téren, Orbán Viktor új irodája előtt. Közösen fogjuk felemelni a szavunkat a munkavállalók életét megnehezítő rabszolgatörvény ellen, elmondjuk mi maradt ki Orbán Viktor évértékelőjéből, majd a rendezvény után az Állami Számvevőszék székháza elé vonulunk, hogy tiltakozzunk az ellenzéki pártok pénzügyi ellehetetlenítése ellen és megvédjük a magyar demokráciát. Várunk mindenkit, aki egyetért követeléseinkkel – írják közös közleményükben, amelyet aláírt a Demokratikus Koalíció, Hadházy Ákos és Szél Bernadett független képviselők, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Lehet Más a Politika, a Liberálisok, a Magyar Szocialista Párt, a Momentum illetve a Párbeszéd”

Mint ismeretes, az elmúlt hetekben majd az összes ellenzéki pártot, a Momentumot, a Jobbikot, a Párbeszédet és a Kétfarkú Kutya pártot is megbüntette az állami számvevőszék, a Jobbik büntetésének teljes összege, amit februártól kell befizetnie a pártnak, így egymilliárd forint fölé kúszott. A DK kezdeményezte az Állami Számvevőszék elnökének, a korábban fideszes országgyűlési képviselő Domokos Lászlónak a leváltását. Mindeközben a számvevőszék semmilyen hibát nem talált a Fidesz és a KDNP elszámolásában.

Forrás: www.merce.hu
https://merce.hu/2019/02/05/kozosen-tuntet-az-ellenzek-orban-viktor-evertekelojen-majd-az-asz-ele-vonul/

vissza a tetejére

 

80. szám (III. évfolyam/4.) | 2019. január 30.

Hosszú az út az általános sztrájkig

Győrben leálltak az Audi gyár dolgozói, Pécsen félpályás útlezárással tiltakoznak a szakszervezetek, több ágazatban sztrájk előkészítő bizottságok alakultak. A munkabeszüntetés nagyon erős és hatásos fegyver, egy országos sztrájkba akár a kormány is belebukhat. Ehhez azonban rengeteg munkára van még szükség.

Sokan írják a facebookon, hogy bohóckodás helyett általános sztrájkra lenne szükség. Csakhogy ez nem ilyen egyszerű. A magyar munkavállalóknak csak egy töredéke szakszervezeti tag, a sztrájktörvényt az Orbán kormány rettenetesen megszigorította, és abban is érdemes tárgyilagosnak lenni, hogy az ország többsége még egyáltalán nem áll készen az aktív ellenállásra.

Ezért a változást akarók közül mindenkinek bőven van még teendője.
Hogy mit is ér a sztrájkfegyver, azt a győri Audi gyár több ezer munkásának egyhetesre tervezett, béremelésért folytatott munkabeszüntetése mutatja meg a leglátványosabban az országnak. Ennek a gyárnak a termeléskiesése már külföldön is érezteti a hatását.

A pécsiek még a felvilágosító munkánál tartanak. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének helyi ügyvivője, Nagy Erzsébet lapunknak elmondta: két útszakaszon tartottak félpályás lezárást a Vasas Szakszervezettel együtt hat napon keresztül reggel 6 és 9 óra között. Kilométeres kocsissorok alakultak ki, de a sok kellemetlenség ellenére is kedvezően fogadták az autósok a demonstrálókat. A többségük dudálással jelezte szolidaritását. Az útlezárásokat hétfőnként folytatják.

Varga Andrea az Autonóm Területi Szakszervezet elnöke a január 19-ei miskolci tüntetésen pontokba szedte a teendőket, azok számára, akik tenni akarnak.

Írják alá a www.ahang.hu oldalon a szakszervezetek követeléseit. Csatlakozzanak civil szervezetekhez, a szívükhöz közel álló pártokhoz, lépjenek be az arra méltó a szakszervezetekbe. Ha a munkahelyükön nincs szakszervezet, alakítsanak. Beszélgessenek a barátaikkal, a szomszédjaikkal, a kollégáikkal arról, hogy milyen ma melósnak lenni. Szervezzenek találkozókat, hívjanak meg ezekre szakszervezeteket, akik megtanítják nekik, hogyan kell sztrájkot szervezni.

Forrás: www.nyomtassteis.hu

Éhbérért dolgoznak a tűzoltók

Egy tapasztalt tűzoltó kevesebbet keres 160 ezer forintnál, ezért ha nem lesz emelés, a tűzoltók tömegével fogják elhagyni a szolgálatot, figyelmeztet az egyik szakszervezet.

Drámai hangú közleményt adott ki az Egységes Tűzoltó Szakszervezet (ETSZ). Most kapták ugyanis meg a tűzoltók az illetményemelkedésükről tájékoztató parancsukat. Egy tapasztalt tűzoltó havi keresete kevesebb, mint 160 ezer forint. Ráadásul nekik 204 órát kell havonta minimum dolgozniuk.
Elfogadhatatlan, hogy a KSH által közölt adatok alapján a költségvetési szektorban a közfoglalkoztatottak nélkül számolt nettó átlagkereset 245 ezer forint, ugyanakkor egy tapasztalt tűzoltó ennek töredékét, 160 000 forint körüli összeget visz haza – áll a közleményben. Az ETSZ szerint azonnali béremelésre van szükség, hogy ne váltsanak a tüzekhez kivonuló tűzoltók munkahelyet. Továbbá a vonulós tűzoltókkal szemben támasztott fokozott fizikai és pszichikai követelmények miatt korkedvezményes nyugdíjat kell bevezetni, javasolja a szakszervezet.

Forrás: www.mti.hu/os

Vészhelyzet az egészségügyben

Ezt nem mi mondjuk, hanem egy olyan gyakorló orvos, aki a budapesti Honvéd Kórház Sürgősségi Centrumában dolgozik, és kétségbeesett levéllel fordult az intézmény vezetéséhez, amelyből néhány részlete idézünk.

„Az utóbbi időben – minden bizakodás és ígéret ellenére – egyre vállalhatatlanabbá válik a munka osztályunkon, mind emberileg mind szakmailag.

Mindennapossá válik, hogy a bent fekvő betegek későn kapnak meg valamilyen terápiát, vagy egy vizsgálat későn történik meg, esetleg elmarad, valamint betegek napokig a fektetőben ragadnak. Ez nyilvánvaló betegveszélyeztetés.

Annak ellenére, hogy „kaptunk új felszerelést”, a fektetőben a kis kórteremben nincsenek monitorok, és a III/3-as vizsgáló betegellátásra alkalmatlan, semmilyen szükséges felszerelés nincs benne, senki nem tölti fel a kifogyott készletet. Így a hosszú hétvége valamelyik napján nem volt benne EKG, vérnyomásmérő mandzsetta, infúzió, Heparin, branül ragasztó, lázmérő, és még pár dolog.

Hol van az a pont, amikor ki lehet mondani, hogy válsághelyzet van az osztályon?

Szóval kérdem én: hol a határ?”

Forrás: www.444.hu

https://444.hu/2019/01/28/vallalhatatlan-korulmenyekrol-es-a-betegek-veszelyezteteserol-ir-egy-belso-level-ami-a-honved-korhaz-surgossegi-centrumabol-szivargott-ki

Se takarék, se posta

A veszteséggel működő takarékszövetkezeti kirendeltségek tömeges bezárása nyomán a kistelepüléseken nem tudják, hogyan fogják pótolni a sokaknak az egyetlen bankolási lehetőséget jelentő szolgáltatást.

Kétségbeesetten keresi a megoldást a helyi takarékszövetkezeti kirendeltség bezárása után kialakult helyzetre Győrtelek polgármestere. Ez az egyike azoknak a falvaknak, ahol posta sem működik már, így a takarékon túli egyetlen pénzfelvételi lehetőség is megszűnt. Egy ATM automata havi 75 ezer forintos költséggel járna a falu számára – ezt pedig nem tudják kigazdálkodni.

Vannak már próbálkozások arra, hogy a Takarék Csoport egy ATM-mel felszerelt buszban működő bankkal helyettesítse a megszűnő fiókokat.
Az átmenet azonban egyelőre nem tűnik gördülékenynek: amíg 300 kirendeltség bezárása akár heteken belül megtörténhet, egyelőre nincs annyi mobilbankfiók, amely kiválthatná őket.

Van olyan javaslat, hogy új, kártyafüggetlen ATM-ek telepítésének költségeit vállalja magára a Magyar Nemzeti Bank.

Forrás: www.hvg.hu
https://hvg.hu/gazdasag/20190128_Falusi_takarekok_a_bezarasi_hullam_utan_keresik_a_megoldast

Több magyar dolgozik Ausztriában, mint Tolna megyében

2018 decemberében 94 458 magyar állampolgár dolgozott Ausztriában – az osztrák társadalombiztosítás által közölt hivatalos adatok szerint. Ez a szám nem jelent csúcsot, augusztusban ugyanis 97 133 magyar vállalt munkát Ausztriában.

Összehasonlításképpen a KSH adatai szerint Magyarországon két olyan megye is van, ahol kevesebben dolgoznak, mint ahányan Ausztriában. 2018 harmadik negyedévében Tolna megyének 93,2 ezer, míg Nógrád megyének 84,9 ezer munkavállalója volt.

Forrás: www.168ora.hu

https://168ora.hu/itthon/magyarorszag-jobban-teljesit-ausztriaban-tobb-magyar-dolgozik-mint-tolna-megyeben-osszesen-162710?fbclid=IwAR1HaAG-96hTTEakoB5voboksUJaHSTZ5t6h-tP2p_RQDkBKq6tG_VchsYs

vissza a tetejére

 

79. szám (III. évfolyam/3.) | 2019. január 22.

Oszlik a félelem vidéken is

Negyedmillió szavazót veszített a Fidesz
Magyarország összes megyéjében, megannyi kis és nagyvárosban voltak tüntetések, útlezárások a legutóbbi szombaton. Olyan kisvárosokban, ahol eddig a félelem uralkodott, ezrével vonultak utcára az emberek. A december eleje óta zajló tiltakozási hullám hatására jelentősen csökkent a Fidesz népszerűsége.

A kormány az országos demonstráció előtti napokban jelentette be, hogy nem tárgyal a szakszervezetekkel. Hiába küldött az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációs Bizottság nevében, a legnagyobb szakszervezett tömörülést vezető Kordás László elnök négypontos követeléslistát a kormánynak, nem ülnek le velük egyeztetni. A közszolgálati dolgozók bejelentették, hogy március 14-én lépnek sztrájkba, ha nem sikerül megállapodni követeléseikről a kormánnyal.
Közben az Audi győri gyárban négyezer munkás tartott kétórás figyelmeztető sztrájkot béremelést követelve.

A hétvégi országos demonstrációt követően hétfőn Pécsen folytatódott félpályás útlezárással a tiltakozás. A Baranya Megyei Szakszervezetek Akcióegysége által szervezett demonstráció minden hétköznap hajnali 5-től délelőtt 10-ig tart egészen január 31-éig

A december eleje óta tartó tiltakozások hatására zuhanni kezdett a Fidesz népszerűsége. A Závecz Research kutatóintézet január elején, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásából az derült ki, hogy a legnagyobb arányban a Fidesz támogatottsága módosult. Míg december első felében a választópolgárok 35 százaléka állt mögöttük, most 32 százalék. Ez azt jelenti, körülbelül 250 ezer választópolgárral csökkent a Fidesz-tábor.

Az ellenzéki pártok közül a Jobbik javítani tudott, a múltkori 9-ről 11 százalékra bővült a támogatottsága. Az MSZP és a Demokratikus Koalíció az előző hónapok eredményeit érte el most is, az előbbinek 7, utóbbinak 5 százalékos a tábora a teljes választói körben. A Momentum támogatottsága 3-ról 4 százalékra, a Kétfarkú Kutyapárté 2-ről 3 százalékra emelkedett az év fordulóján. Az LMP-nek harmadik hónapja stabil a pozíciója, a választókorúak 3 százaléka e pártot kedveli leginkább. A Párbeszéd és a Mi Hazánk Mozgalom – az előző hónapokhoz hasonlóan – 1-1 százalékon áll. A pártnélküliek aránya változatlan, ezúttal is 32 százaléknyian tartoznak ebbe a csoportba.

Forrás: www.index.hu

https://index.hu/belfold/2019/01/16/zavecz_tamogatokat_veszitett_a_fidesz/

Fillérekért főz a Gundel Orbán Viktornak

Országos felháborodást keltett már az is, hogy a székhelyét a Várba áthelyező miniszterelnökségnek az egyik legnevesebb luxusétterem fogja biztosítani a menzát.

A Gundel hivatalos honlapján elérhető menüben a legolcsóbb főétel közel 6000 forint, míg a legdrágább 16 500..
A menzán viszont olyan nevetséges összegekért adnak ételeket, amilyen áron a leglepusztultabb büfében sem lehet semmit kapni. Füstölt csülkös bableves 300 forintért, míg a somlói galuska 260 forint.

Forrás: www.24.hu

https://24.hu/fn/gazdasag/2019/01/08/miniszterelnokseg-gundel-arak/

Uniós választás: Együtt vagy külön?

Egyre többen javasolják, hogy egy listán induljanak az ellenzéki pártok, mert csak így kerülhető el, hogy a Fidesz az uniós választásokon is kétharmaddal győzzön. Az alábbi részletek Jávor Benedek EP-képviselő írásából valók.

Európa kevesebb, mint öt hónap múlva, májusban választ. Nem csupán az Európai Parlament 27 tagállamot képviselő tagjait választja meg, de leadott voksaikkal az európai polgárok – talán jobban, mint korábban bármikor -, az Európai Unió előtt álló lehetőségek közül is választanak. A magyar választások eredménye közvetlen hatást gyakorol arra, hogy milyen többség alakul ki a Parlamentben, hogy lesz-e szélsőjobboldali-euroszkeptikus előretörés, vagy épp ellenkezőleg, megtorpan a populisták térnyerése.

Az EP-választásnak azonban belpolitikai tétje is van. Azok, akik csupán egyfajta „éles” közvéleménykutatásnak, előzetes helyosztónak tekintik az őszi önkormányzati választások előtt, súlyosan alábecsülik az európai választás jelentőségét. A jelenlegi állás szerint az ellenzék egészen brutális vereségbe készül beleszaladni májusban.

Egy egyesével, önállóan induló ellenzéki pártokat felvonultató forgatókönyv esetén a legfrissebb teljes körű, novemberi közvéleménykutatási adatok átlagát az EP-választási rendszerre rávetítve a Fidesz a jelenlegi 12-ről 14-16-ra növelheti képviselői számát, a magyar mandátumok (összesen 21) 67-76 százalékát bezsebelve. Ami mellett az MSZP-P 2 (a legkedvezőbb adatok figyelembevételével esetleg 3), a Jobbik 2, a DK 1 mandátumra számíthat, a többiek közül egyedül a Momentumnak látszik esélye egy mandátum megszerzésére. Az uniós választási rendszer sajátossága miatt az 5 százalékot el nem érő pártok szavazatai mind elvesznek.

Mindent összevéve akár félmillió körül is lehet az így elvesző voksok mennyisége, ami egyébként nagyjából három képviselő megválasztásához lenne elég.

A külön indulásból eredő vereség támogatná azt az erősödő társadalmi meggyőződést, hogy az ellenzék képtelen érdemi válaszokat megfogalmazni a kormányzati politikai úthengerrel szemben, és a választásról választásra, csak veszít. (Miközben Orbán Viktor az Unióban is megdicsőülne, lám, a magyarok azt a politikát akarják, amit ő képvisel.)

Forrás: www.hvg.hu
https://hvg.hu/itthon/20190108_Kerem_a_teteket

Az ügyészség szerint az MTVA-ból kidobott képviselők voltak az erőszakosak

Ország-világ egyenes adásban, később videó felvételeken láthatta, hogy az MTVA biztonsági őrei milyen brutálisan távolítottak el több parlamenti képviselőt is az intézmény épületéből. Ennek ellenére a képviselők ellen indul nyomozás, akik egyébként bármilyen állami épületbe bemehetnek.

Nem nyomoznak az ellenzéki képviselők feljelentése alapján, sőt, a Központi Nyomozó Főügyészség közleménye szerint éppen ők voltak erőszakosak az MTVA épületében.

Mint emlékezetes: tavaly december 16-án ellenzéki képviselők egy csoportja bement az MTVA épületébe, hogy ott 5 pontos követeléseiket felolvastassák.
Másnap reggel pedig élő közvetítésben követhettük végig, hogy Szél Bernadettet és Hadházy Ákost szó szerint kidobják az épületből, később pedig Varju Lászlóról is meglehetősen megrendítő videó került nyilvánosságra.

Az ügyészség szerint mégis a képviselők szegtek törvényt, mint írják: „A rendbontó magatartásuk miatt velük szemben jogszerűen fellépő MTVA Fegyveres Biztonsági Őrség tagjainak eljárását akadályozták, azzal szemben tettlegesen ellenálltak.”

Forras: www.merce.hu

https://merce.hu/2019/01/21/az-ugyeszseg-szerint-az-ellenzeki-kepviselok-voltak-eroszakosak-az-mtva-epuleteben-nem-az-oket-kidobo-biztonsagi-orok/

Előválasztás főpolgármester-jelölteknek

Egy teljesen új demokratikus technikát próbálnak ki Budapesten, hogy megtalálják az ellenzéki oldal legjobb főpolgármester-jelöltjét, aki sikerrel szállhat szembe az őszi önkormányzati választáson Tarlós Istvánnal. Jelölti vitákat és előválasztást szerveznek a három eddigi jelentkezőnek.

Horváth Csaba, az MSZP és Karácsony Gergely, a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje is a zöldebb Budapestet és a jobb közösségi közlekedést nevezte céljának a baloldali pártok önkormányzati előválasztását megelőző vitán. A fővárosiakat mindketten bevonnák a fontosabb döntésekbe, minden kérdésben kikérve a véleményüket.

Egy közvéleménykutatás szerint kettejük közül Karácsony Gergelynek, Zugló polgármesterének lenne nagyobb esélye legyőzni Tarlós Istvánt az őszi önkormányzati választáson.

Az előválasztás első körében Horváth és Karácsony közül lehet kiválasztani, hogy a második fordulóban ki mérkőzzön meg a függetlenként induló Puzsér Róberttel.

Forrás: https://elovalasztas2019.hu/

https://444.hu/2019/01/20/elkepeszto-igeretekkel-vagtak-bele-az-elovalasztasi-kampanyba-a-baloldali-fopolgarmester-jeloltek

vissza a tetejére

 

78. szám (III. évfolyam/2.) | 2019. január 16.

Nem tárgyal a kormány

Sztrájkok jöhetnek az országos demonstráció után
Kétszáz helyen demonstrálnak országszerte útlezárásokkal, gyűlésekkel és felvonulásokkal a kormány pökhendi magatartása ellen január 19-én, amiért semmibe veszi a szakszervezetek négypontos követelését.

Öt nap haladékot adtak a szakszervezetek az Orbán kormánynak, hogy alakítsanak tárgyalódelegációt a követeléseik megtárgyalására. Varga Mihály pénzügyminiszter cinikus válaszában a munkaadókhoz irányította a szakszervezeteket.

Válaszul január 19-én az egész országra kiterjedő demonstrációt tartanak, miközben a különböző szakszervezeti szövetségek sorban jelentik be a felkészülést az országos sztrájkra. A dolgozók négypontos követeléseit egységesen támogatják a parlamenti pártok és rengeteg civil szervezet is.

Kampányguru: „Sorost javasoltuk ellenségnek”

Egy svájci lapnak adott döbbenetes interjúból derült ki, hogy tényleg nem létezik semmiféle Soros terv, jól megfizetett kampánytanácsadók javasolták Orbán Viktornak, hogy tegye meg fő ellenséggé Soros Györgyöt. Ötletük bejött, a megfélemlítésre alapozott kampányban ez is segítette a Fidesz győzelmét.

A Magazin nevű svájci lapnak az egyik ötletgazda, George Birnbaum mesélte el, hogyan alkották meg Arthur Finkelsteinnel közösen a tökéletes ellenségképet a Fidesz számára. Elméletük az volt, hogy ki kell jelölni a kampányban egy ellenséget, akit folyamatosan támadni lehet, és akire minden, a választók által rossznak vélt dolgot rá lehet vetíteni. Finkelstein úgy gondolta, hogy a legjobb eredményt a választók egymás ellen fordításával tudja elérni, méghozzá a félelem segítségével. Olyan témákat kell felhozni, amelyektől félnek az emberek, és ezt úgy tálalni, hogy úgy tűnjön, hogy a veszély a baloldalról jön – vallotta a kampányguru.

A Fidesz kampányához is kellett egy személy, aki nem csak irányítja a veszélyes külföldi nagytőkét, de meg is testesíti azt – ő lett Soros György, a Magyarországot támadó, és közben a háttérhatalmat irányító tökéletes ellenség.

Birnbaum máig büszke a találmányukra: „Ez volt az összes termékünk közül a legegyszerűbb. Csak be kellett csomagolni és piacra dobni.”

Forrás: www.24.hu

Sztrájkbizottságot a pedagógusoknál

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete megalakította sztrájkbizottságát, hogy a “a sztrájktörvény keretei között kényszeríthessék egyeztetésre a kormányt,” közölte a szervezet elnöke. Szűcs Tamás elmondta, hogy a túlóratörvény elleni tüntetéseken is ismertetett követelés mellett szeretnék elérni többek közt, hogy csökkentsék a tanárok terheltségét, és a kabinet állítsa vissza a “pedagógusok közoktatási törvény szerinti kötelező óraszámát, a helyettesítést, túlórákat pedig fizessék ki.”

Forrás: www.444.hu
https://444.hu/2019/01/12/sztrajkbizottsagot-alakitott-a-pedagogusok-demokratikus-szakszervezete

Országos sztrájkba kezdenek a közszolgák

Több szakszervezeti szövetség 200 ezer közalkalmazott érdekében tartana munkabeszüntetést, rendvédelmi dolgozók is csatlakoztak hozzájuk.
Országos sztrájkra készül hét szakszervezet, Összefogás néven megalapított szövetségük hamarosan ismerteti a munkabeszüntetés várható fázisait, és a közalkalmazottak 3X12 pontos követeléslistáját.

Az országos munkabeszüntetést terveik szerint közel 200 ezer munkavállaló érdekében tartanák meg. A sztrájkbejelentéshez többek között a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKKSZ) és a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD) is csatlakozott.

Közben megalakult az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság , amelynek létrehozója a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) 13 tagszervezete.

Forrás: www.nepszava.hu

https://nepszava.hu/3021836_orszagos-sztrajkba-kezdenek-a-kozszolgak

Nem kértek bocsánatot a nyugdíjak késéséért

Még mindig nincs felelőse annak, hogy nem érkeztek meg időben a nyugdíjak. Pedig a nyugdíjasok nem csak a pénzükre, bocsánatkérésre is várnak.

“Sem én, sem a tagság nem emlékszik olyan esetre, hogy késett volna a nyugdíjak kifizetése. Ráadásul éppen egy ilyen nehéz időszakban, amikor nem is 28-30 nap telt el két nyugdíj között, hanem negyven, ráadásul ünnepekkel, a fűtési szezonban. Az utolsó nyugdíj december 3-án érkezett” – nyilatkozta Némethné Jankovics Györgyi, a Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetségének (NYOSZ) elnöke, aki szerint “Nem csak a csúszással van probléma, hanem azzal is, hogy nem volt egyetlen ember, aki egyenesen kiállt volna a nyilvánosság elé, és azt mondta volna, hogy ezt és ezt rontottuk el, tisztában vagyunk a következményekkel, bocsánatot kérünk”.

Forrás: www.24.hu

Így is tiltakozhat a rabszolgatörvény ellen

Az aHang nevű internetes oldalon bárki aláírásával is kifejezheti felháborodását és követelheti a törvény visszavonását. A petíció így hangzik: „Magyar állampolgárként támogatom az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottságba (OSZD) tömörült szakszervezetek 4 pontos követelését.”

Forrás:
www.terjed.ahang.hu/campaigns/sztrajk

MMM – a szabadság kis köreit szervezik

Hivatalosan is elindult a Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely független polgármestere által kezdeményezett Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM). Egyik legfontosabb céljuk, hogy a 2019-es önkormányzati választásokra minden településen hiteles polgármesterjelöltet és képviselőjelölteket találjanak. Kezdeményezik, hogy valamennyi magyar településen alakuljanak Kossuth-körök, amelyekkel hatékony önszerveződő hálózatot hozhatnak létre.

Forrás: mindenkimagyarorszaga.hu, www.kossuthkorok.hu

Európai Ügyészség – Folytatódik az aláírásgyűjtés

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő az új évben is folytatja az aláírásgyűjtési akciót, amivel szeretné rábírni a kormányt, hogy eddigi ellenállását feladva csatlakozzon Magyarország is az Európai Ügyészséghez, amely független szervezetként jogosult bármelyik országban nyomozni korrupciós ügyekben. Az Európai Unió 28 tagállamából 22 már csatlakozott.

Hadházy szerint, ha nem csatlakozunk, elapadhat az uniós pénz, ha pedig nem jön a pénz, a kormánynak nem lesz érdeke az EU-ban maradás. Egymillió aláírást szeretnének összegyűjteni, amiből már 400 ezer megvan.

Forrás: www.europaiugyeszseget.hu

vissza a tetejére

 

77. szám (III. évfolyam/1.) | 2019. január 8.

vissza a tetejére