Itt találja az egyes lapszámokban megjelent cikkek bővebb változatait és a felhasznált forrásokat

II. évfolyam | I. évfolyam

 

34. szám (II. évfolyam / 11.) | 2018. március 13.

Legyőzhető a Fidesz, de sokan kellünk hozzá

Minden eddiginél többen kell szavaznunk az áprilisi választáson, de sokan kellünk ahhoz is, hogy elmagyarázzuk mindenkinek, mi az a taktikai szavazás, és megismertessük a legesélyesebb ellenzéki jelölteket.

Valamennyi közvéleménykutató megegyezik abban, hogy 60 százalékos választási részvétel fölött már minden százalék a Fidesz esélyeit rontja. Hiszen nekik van egy meghatározott számú szavazótáboruk, akiket el is visznek az urnákhoz, de ezt növelni már nem tudják. Tehát minden egyes ellenzéki szavazó, aki nem rájuk voksol, növeli a reményt, hogy el lehet zavarni őket.
Hódmezővásárhely óta világossá vált, hogy még egy eddig fideszesnek tartott városban is kisebbségben vannak. Vagyis a kormányváltást akarók alkotják az országban a többséget.
A Fidesz az utóbbi hetekben megijedt, szavazói elbizonytalanodtak. A békemenetre is csak azért volt szükségük, hogy a drága pénzen megszervezett és utaztatott tömeg mutogatásával visszanyerjék az önbizalmukat, és elbátortalanítsák az ellenzékieket.
Ne hagyjuk! De, ha tényleg változást akarunk, akkor a győzelemhez mindenkinek tenni kell valamit!

Meddig várjunk a pártokra?

Semeddig. Ők ugyanis egymagukban még akkor sem tudnák megdönteni Orbán Viktor rendszerét, ha a legtökéletesebb lenne közöttük az együttműködés. Erről pedig most még nem beszélhetünk. A pártoknak volt nyolc évük ahhoz, hogy kitalálják, hogyan lehetne az ördögien kialakított választási rendszerben is legyőzni a Fideszt. Ez eddig nem sikerült nekik. Laikusként azt gondolnánk, hogy világos volt Hódmezővásárhely üzenete: legalább 50-60 körzetben egyetlen ellenzéki jelöltnek kellene szemben állnia a Fidesszel. Egyelőre azonban még a részleges megegyezések is csak módjával alakulnak. Sőt van olyan párt, a Jobbik, amelyik kijelentette, ők sehol nem léptetnek vissza jelöltet.
Ez lenne az ellenzéki győzelem receptje? Nem hisszük. Úgy tűnik, hogy végül a civileknek, a társadalomnak is aktívabban kell bekapcsolódnia a kampányba. Persze együttműködve azokkal a pártokkal, amelyek országosan vagy helyben nyitottak erre. A legfontosabb mégis, hogy tömeges legyen a részvétel és egyetlen ellenzéki jelöltre szavazzanak. De honnan tudjuk, hogy ki a legesélyesebb? Van, ahol már a pártok között is született megállapodás erről, csak a jelöltjeiket nem vonták még vissza. Ezeket az egyezségeket, és az eddigi közvéleménykutatásokat is figyelembe véve, várhatóan március 20-áig elkészül egy olyan, civilek által összeállított lista, amely segíthet a döntésünkben. Ezt követően már minden erővel az esélyes jelöltek mellett kell kampányolnunk. Ehhez nyilván megnyerhető majd azoknak a pártoknak a támogatása is, amelyek embereiért korteskedünk.

Hogyan küzdhetünk a kamupártok ellen?

Kevesen gondolhatják véletlennek, hogy sokkal több kamupárt indult el az ellenzék számára esélyes körzetekben, mint a Fidesz által nyerhetőkben. Ezért egyrészt fel kell világosítani az embereket, hogy aki kamupártra vagy annak jelöltjére szavaz, az a Fidesz hatalmát hosszabbítja meg. Másrészt ellenőriztetni kell, hogy nem éltek-e vissza az aláírásunkkal.

Az országos lista állításához szükséges feltételeket 40 párt teljesítette idén, kétszer annyi, mint négy éve. Akkor csak 18 országos lista volt, de már akkor is követhetetlenül hosszú lett a szavazólap. Idén háromszor akkora lesz.

Nyilvánvaló, hogy a törvénymódosítás, amely szerint egy ember akárhány pártot ajánlhat, pontosan azért született, hogy megkönnyítse a kamupártok aláírásgyűjtését.

Sejthető volt, hogy a kamupártok indulása a Fidesz érdekeit szolgálja, de már bizonyíték is van rá. Lévai Katalin volt MSZP-s politikusról, aki pont Karácsony Gergely MSZP-PM-es miniszterelnök- jelölt választókerületében gondolta megmérettetni magát, kiderült, hogy úgy tudta leadni az ajánlásait, hogy a Fidesz jelöltjének íveiről is másoltak át a neveket. De a hamis aláírások mellett fideszesek is aláírtak Lévainak.

Nézze meg, hogy visszaéltek-e az Ön nevével!

Ön is megtudhatja, visszaéltek-e az aláírásával, adataival: a lakcíme szerint illetékes országgyűlési egyéni választókerületi választási irodától (jegyzőtől) személyesen vagy levélben érdeklődhet, hogy a leellenőrzött ajánlások között szerepelt-e olyan, amely az ön adatait tartalmazza. Ha esetleg olyan párt jelöltjének az ívén is megtalálták a nevét, amelyet ön nem ajánlott, büntető feljelentést tehet. Ez ugyanis bűncselekmény.

Forrás: www.index.hu

https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/03/07/barki_utanajarhat_a_helyi_valasztasi_irodanal_hany_jeloltet_ajanlott/
https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/03/10/1719_egyeni_jelolt_indulhat_a_valasztason/
https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/03/08/a_fidesz_iveirol_masoltak_at_az_alairasokat_a_volt_szocialista_levai_katalin_iveire_nem_lehet_jelolt/


Mi az a taktikai szavazás?

Fontos tudni, hogy az országgyűlési választáson két szavazatunk van. Listán a pártokra szavazunk, egyéniben a pártok helyi jelöltjeire.

Listán szavazz arra a pártra, amelyik a legszimpatikusabb! Ha nincs ilyen, akkor arra, amelyik szerinted a legkisebb rossz. De ha valóban változást akarsz, érdemes olyan pártra szavazni, amelyik feltételezhetően képes átlépni a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.

Egyéniben viszont a listás szavazatodtól függetlenül szavazz arra az ellenzéki jelöltre, aki helyben a Fidesz legesélyesebb kihívója! Ha esélytelen jelöltre szavazol, a szavazatod el fog veszni, és ezzel gyakorlatilag a Fideszt erősíti.

Ha te is a legesélyesebb ellenzéki kihívóra szavazol, azzal hozzájárulhatsz ahhoz, hogy helyben megverje a kormánypárti jelöltet, és eggyel csökkentse a Fidesz parlamenti helyeinek számát. Lehet, hogy pont a te szavazatodon múlik!

És hogy a te körzetedben ki az esélyes kihívó? Függetlenek és a kis pártok jelöltjei csak akkor lehetnek esélyesek, ha nagy pártok is beállnak mögéjük, és támogatják őket. Ahol ez nem történik meg, ott a nagy pártok jelöltjei közül érdemes választani.

Vagyis egyéniben arra érdemes szavazni, akire eleve sokan szavaznak, mert csak így lehet elég szavazata a győzelemhez.

Forrás: http://viszlatketharmad.blog.hu/


Tájékozódj!

A Közös Ország Mozgalom 20 választókörzetben mérte meg, hogy ki a legesélyesebb:
www.kozosorszagmozgalom.hu

Két olyan oldal, amelyik minden körzetre ajánlást tesz. (A kettőt érdemes összevetni.)
www.taktikaiszavazas.hu
www.kireszavazzunk.hu

Fekete könyv – Korrupció 2010 és 2018 között Magyarországon
www.transparency.hu

Felismerések és Javaslatok a Közjóról:
www.mkksz.org.hu

A pártprogramok összegyűjtve
https://szavazz.info.hu/

Minden, amit a választásról tudni érdemes:
www.cka.hu/szavazz/

vissza a tetejére

33. szám (II. évfolyam / 10.) | 2018. március 6.

Zuhan a Fidesz népszerűsége – Kamupártokkal próbálják összezavarni az embereket

Már a hódmezővásárhelyi Fidesz vereség előtti felmérések is azt mutatják, hogy kormánypárt népszerűsége folyamatosan esik. A Fidesz vezetői pánikban vannak, talán ezért történhetett meg, hogy olyan pártok, akikről még soha senki nem hallott tucatjával szedték össze a szükséges mennyiségű aláírásokat. Mindez jól szervezett csalás nélkül lehetetlen.

Mindenki láthatta a nagyobb ellenzéki pártok aktivistáit, akik az utóbbi hetekben az utcákon áztak-fáztak, hogy összegyűjtsék saját jelöltjeiknek a szükséges 500 aláírást. Ez egyáltalán nem volt könnyű. Ehhez képest döbbentett meg mindenkit, hogy vagy két tucat olyan pártnak is sikerült ez, akikről még soha nem hallott senki. Olyanoknak, akiknek nincsenek helyi szervezeteik, nincsen nagy létszámú tagságuk.

Ez csak úgy lehetséges, ha egy nagy párt felajánlotta nekik a segítségét. Egy olyan párt, amelyiknek érdeke, hogy a választók számára átláthatatlanná és komolytalanná váljon a voksolás a félméteres szavazólapokkal.

Mivel a Fidesz még az előző ciklusában úgy módosította a választási törvényt, hogy egy ember akárhány pártnak aláírhatja az ajánlást, ez rendkívül megkönnyítette azok dolgát, akik tisztességtelenül járnak el. Annyit kell ugyanis tenni, hogy a nagy párt, amelyik sok támogatóval rendelkezik valamennyi választókörzetben, felkeres 600 támogatóját mondjuk 15 féle párt ajánló ívével, és megkéri őket arra, hogy szíveskedjenek aláírni mind a 15-öt. Még csak törvénytelenséget sem követnek el. Csak egy tisztességtelen csalást.

Karácsony Gergely, az MSZP-PM miniszterelnök-jelöltje meg is nevezte ezt a pártot. Szerinte „…a Fidesz szervezett módon indít “kamupártokat” az áprilisi országgyűlési választásokon az ellenzék dolgának nehezítésére.”

Pontosan ezért utálják egyre többen a Fideszt. Mert már képtelen tisztességesen gondolkodni, csak a csalásban, hazudozásban és manipulációban látja az egyetlen esélyt, hogy hatalmon maradjon. megint hülyének nézi az egyszerű embereket, abban reménykedve, hogy 30-40 párt között nem fognak tudni kiigazodni.

De az emberek már ébredeznek az országban, nem véletlen, hogy folyamatosan csökken a népszerűségük. 2017 nyara óta most a legalacsonyabb a Fidesz támogatottsága, miközben az MSZP és a Jobbik az elmúlt tíz hónap legjobb eredményét hozza a biztos szavazók körében – ez derül ki a Republikon Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából.

Forrás: www.zoom.hu www.24.hu

https://zoom.hu/hir/2018/03/05/karacsony-gergely-szerint-a-fidesz-all-a-kamupartok-mogott/

https://24.hu/belfold/2018/02/28/megroggyant-a-fidesz-araszol-felfele-az-ellenzek/


Mészáros Lőrincet, Andy Vajnát és Tiborcz Istvánt tarják az emberek a legkorruptabbaknak 

A választók 53 százaléka szerint nőtt a korrupció az elmúlt nyolc évben – derült ki egy friss közvélemény-kutatásából. A felmérés alapján 79 százalék szerint szükség volna független korrupcióellenes ügyészségre.

A magyar kormányhoz közel álló vállalkozók, illetve maguk a kormány tagjai is valamilyen módon érintettek a korrupcióban – vélekednek az emberek. Ennek a listának az élén három személy áll: Mészáros Lőrinc, Andy Vajna és Tiborcz István. Utóbbi a miniszterelnök veje, aki az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) mostani jelentéseinek köszönhetően került az érdeklődés középpontjába. Tehát ez a három személy olyan, akikről azt gondolja a magyar társadalom többsége, hogy biztosan korruptak – nyilatkozta a Závecz Research közvélemény-kutató cég vezetője.

Forrás: www.mno.hu

https://mno.hu/belfold/meszaros-es-tiborcz-is-felkerult-a-korrupcios-dobogora-2451261?utm_source=feed&utm_medium=rss


Össze-vissza hazudozik Orbán Viktor a menekült ügyben

Újabban olyan plakátok jelentek meg az országban, amelyek szerint az ENSZ (Egyesület Nemzetek Szövetsége) akar menekülteket kényszeríteni ránk. Kiderült, hogy két és fél éve éppen Orbán Viktor volt az, aki azt kérte az ENSZ-ben, egy világkvóta alapján osszák szét igazságosan a menekülteket. Majd arról beszélt, hogy egy keresztény országban nem lehetséges muszlim ellenes politika.

2015 szeptemberében az ENSZ közgyűlésén Orbán Viktor arról beszélt, hogy a „migránsok „A mi elhibázott, teljesíthetetlen várakozásokat keltő európai politikánk áldozatai. Ha nem lesz változás a jelenlegi trendekben, Európa destabilizálódni fog. Ezen tények alapján arra sürgetem a Főtitkár urat, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat e teher globális szintű megosztásáról. A nemzetközi politika minden fontosabb szereplőjének be kell fogadnia a migránsok egy részét egy világkvótarendszer részeként.” Majd így folytatta: „Én egy keresztény országból jövök, ezért hangsúlyozni szeretném, hogy a keresztény megközelítés nem tolerál semmilyen muszlimellenes politikát.

www.helyivalasz.hu

https://helyivalasz.hu/orszagos-hirek/orban-harom-eve-meg-azt-kerte-az-ensz-tl-hogy-vezessen-be-vilagkvotat-a-migransok-befogadasara


A nyugdíjasok több mint fele alig tud megélni

A nyugdíjasok 53 százaléka egyáltalán nem, vagy csak komoly lemondások árán képes megélni a nyugdíjából – derül ki a Publicus Intézet felméréséből. Ráadásul 87 százalékuknak ez az egyetlen bevételi forrása.

Miközben a kormány azt mondja, az elmúlt években nőtt a nyugdíjak vásárlóereje, a megkérdezettek nem így látják: 58 százalékuk úgy érzi, kevesebbet tud vásárolni a nyugdíjából, mint öt évvel ezelőtt.

Forrás: www.hvg.hu

http://hvg.hu/gazdasag/20180225_Elkeserito_szamok_a_nyugdijasok_tobb_mint_fele_nem_vagy_alig_tud_megelni


Demonstrálnak a hitelkárosultak

A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint 1,7 millió nem törlesztő lakossági hitelszerződés van az országban, míg az igazságügyi tárca adataiból pedig az derül ki, hogy majdnem 900 ezer háztartást, családot fenyeget a kilakoltatás réme. Az eladósodottak érdekvédelmi szervezete március 11-ére hirdet tüntetést.

A kormánytöbbséget azonban, úgy tűnik, ez nem nagyon érdekli: a napokban leszavazták azt az ellenzéki indítványt, amely gyorsított eljárásban javasolta meghosszabbítani az áprilisban lejáró kilakoltatási moratóriumot. Pedig a helyzet egyre súlyosabb. A Habitat for Humanity Magyarország nevű szervezet jelentése szerint a hitelüket, adósságaikat fizetni képtelenek élete egyre bizonytalanabb, részben azért is, mert az utóbbi évek lakhatást könnyítő kormányzati megoldásai szinte kizárólag a jobb helyzetben lévőket segítették.

A nemrégiben megalakult Adóskamara nevű érdekvédelmi szervezet 12 pontos megoldási javaslatot dolgozott ki, amelyet eljuttattak a pártokhoz is. Követeléseik nyomatékosításáért tüntetést is szerveznek.

Adósok és banki károsultak tüntetése
2018. március 11.-én vasárnap 14.00-tól
Helyszín: 1054 Budapest, Szabadság tér Bankcenter

Forrás: www.hvg.hu http.//adoskamara.hu

http://hvg.hu/gazdasag/201809__kilakoltatas__alternativ_megoldasok__ocsai_park__passziv_hazak

vissza a tetejére

32. szám (II. évfolyam / 9.) | 2018. február 27.

Hódmezővásárhely üzenete: A Fidesz legyőzhető!

A Fidesz egyik fellegvárában, a korábban Lázár János vezette Hódmezővásárhelyen verte meg a hétvégi polgármester választáson csúfosan a Fidesz jelöltjét Márki-Zay Péter független jelölt, akit az összes ellenzéki párt támogatott.

Jókor jött ez a győzelem, hiszen sokan hitték és még ma is hiszik legyőzhetetlennek a Fideszt. Pedig a recept egyszerű: minden választási körzetben egyetlen ellenzéki jelöltnek kell szemben állnia a Fidesz jelöltjével, és akkor az egész országban hasonló eredmények születhetnének az országgyűlési választásokon.

A mélyen vallásos, hétgyermekes, 45 éves közgazdász, Márki-Zay Péter egy egyszerű példával próbálta elmagyarázni a legkisebb fiának, hogy miért vállalta el a harcot a Fidesz hatalommal szemben. Magyarország most olyan, mint egy iskolai osztály, ahol van egy agresszív nagyfiú, aki mindenkivel erőszakos, és elveszi a kicsik uzsonnáját. Ő megpróbál szembeszállni ezzel a hatalmaskodóval. Előfordulhat, hogy meg fogja őt verni, de az is lehet, hogy példáján felbátorodva mellé állnak majd a kisebb gyerekek is, és együtt el tudják zavarni a nagyfiút.

Márk-Zay Péter megtette az első lépést. Bebizonyította, hogy egy olyan városban, amelyik mindent megkapott a Fidesztől, ott is meg lehet verni őket, mert az embereknek elegük van a tolvajlásból, az urizálásból, az új kastélyokból, az audikból, és a félelemkeltésből.


Hódmezővásárhelyen is megvizsgálják Orbán vejének tisztességtelen ügyleteit

Márky-Zay Péter bejelentette, hogy átvizsgálják azt a szerződést, amelyet Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a cége kötött Hódmezővásárhelyen a város közvilágításának megújítására. Innen indult el az a nagy üzlet, amelynek során harmincnál több városra kényszerítették rá a lámpacseréket, s eredményeként lett néhány év alatt milliomos Orbán Viktor veje.

Eközben a parlamenti pártok bejelentették, hogy vizsgáló bizottságot hoznak létre, amely ki fogja deríteni, hogy milyen csalások eredményeként juthatott mesés jövedelemhez Tiborcz István.


Már csak Bulgária korruptabb nálunk Európában

Magyarország az Európai Unió második legkorruptabb országa, és a saját
korábbi helyzetünkhöz képest is rosszabbul állunk – derül ki a
Transparency International legújabb jelentéséből.

Régiónkban az elmúlt hat évben hazánk korrupció elleni teljesítményének a megítélése zuhant a legnagyobbat. Globális összehasonlításban pedig Magyarország korrupciós fertőzöttsége Szenegállal van azonos szinten, teljesítménye valamivel rosszabb, mint Malajziáé és Montenegróé. Az elemzés szerint a közbeszerzések elosztásával kapcsolatos részrehajlás döntő módon
járul hozzá ahhoz, hogy a kormány-közeli oligarchák mesés módon
gazdagodnak. Ritkaság egy ilyen elemzésben, hogy egy embert név
szerint emeljenek ki. Mészáros Lőrinc azonban egy teljes bekezdést
kapott. Hazánk legismertebb gázszerelője ugyanis csak tavaly
megháromszorozta a vagyonát. A kutatók szerint a tao-támogatások jelentik
az új hűbéri rendszer egyik igazodási pontját, több tízmilliárd forint
közpénz folyt el a politikailag jól fekvő klubokhoz és sportágakhoz.

Forrás: www.hvg.hu

http://hvg.hu/gazdasag/20180221_transparency_international_korrupcio2017


Az állam titkolja, hányan fagynak halálra az országban

Évente több százan fagynak meg az utcán vagy a saját otthonukban. A 2017-es és a 2018-as számokat azonban hivatalosan senki sem árulja el. Rétvári Bence a parlamentben 2016 óta kerüli a válaszadást, pedig ötször is kérdezték. A rendőrség arra hivatkozik, hogy nem ismeri ezeket az adatokat.

Utoljára a 2014-15-ös tél fagyhalál-adatait közölte képviselői kérdésre a Belügyminisztérium: szerintük kihűlés miatt akkor 71-en haltak meg. 2016-ban Rétvári államtitkár már csak a közterületen megfagyott emberek számát árulta el – válasza szerint akkor télen 30 hajléktalan fagyott meg –, miközben a legtöbb fagyhalál nem az utcán történik, hanem otthon. Csakhogy a KSH évente frissülő táblázatában az áll: 2015-ben 168, 2016-ban 238 embert halálát okozta a hideg.

A Város Mindenkié csoport ezért beperelte az Országos Rendőr-főkapitányságot. Az adatper első tárgyalásán a rendőrség képviselője a bíró kérdésére azt felelte: azért nem adják ki az adatokat, mert ez a döntés született.

(Ha utcán alvó hajléktalant lát, hívja a Menhely Alapítvány diszpécserszolgálatának számát: +36 1  3384186)

Forrás: 444.hu168ora.hu

https://444.hu/2018/02/21/az-allam-baromira-titkolja-hanyan-fagynak-halalra-az-orszagban

http://168ora.hu/itthon/az-orban-kormany-es-a-rendorseg-is-melyen-hallgat-a-szegyenrol-hogy-hanyan-fagytak-meg-magyarorszagon-145623


A fiatalok több mint harmada menne külföldre dolgozni

Akár 600 ezer magyar is élhet az Európai Unió országaiban, friss kutatás szerint pedig további 1,2 millióan tervezik, hogy a jövőben külföldön vállalnak munkát. A velük távozó kiskorú családtagokkal ez akár 1,5 millió főt is jelenthet.

A fenti arány különösen a fiatalok körében magas, 37% – derült ki a Publicus Intézet kutatásából. Ez körülbelül 530 ezer, 30 év alatti potenciális kivándorlót jelent. A külföldi munkavégzés, mint lehetőség pedig még többüknél, 87%-ukban merül fel. Ők legjelentősebb okként az itthoni alacsony fizetést, a bizonytalan jövőt és a hazai közélet állapotát jelölték meg. A legkomolyabb veszteséget éppen az ő elvándorlásuk okozza, hiszen az átlagnál nagyobb számban dolgoznak és fizetnek adót, ráadásul az ő gyerekeik már külföldön születnek meg. Egyébként már ma is minden 6. gyerek külföldön születik!

Az utóbbi években a külföldön tanuló diákok száma is több mint a duplájára emelkedett. Az Oktatási Hivatalnál a 2012-13-as tanévben 3350 ilyen diákot tartottak számon, a 2016-17-esben viszont már 7578-at. Ezek az adatok ráadásul nem tartalmazzák azokat a magyar diákokat, akik eleve külföldön kezdték az iskolát, és így soha nem tanultak Magyarországon.

Azoknak a diákoknak egy része pedig, aki külföldre megy tanulni, akár a közép- akár a felsőfokú tanulmányai során, nem is tér vissza a Magyarországra. A további tanulmányi lehetőségek, egy jó állásajánlat vagy akár a magánéletének alakulása is eredményezheti, hogy az életének újabb szakaszát is ugyanott kezdi meg.

Forrás: www.24.hu, www.portfolio.hu, www.publicus.hu)

vissza a tetejére

31. szám (II. évfolyam / 8.) | 2018. február 20.

Leírták a fideszeseknek, hogy mit kell hazudni Orbán vejének ügyében

Rendkívül kínos az Orbán család számára, hogy az Európai Unió csalás elleni hivatala súlyos vádakat fogalmazott meg a miniszterelnök veje, Tiborcz István egyik cégével kapcsolatban. A fideszes politikusok körlevélben kapták meg, hogy milyen kérdésre, mit kell hazudniuk.

Uniós pénzből szerelt fel új, utcai  világítást  vidéki városokban az a cég, az Elios Zrt., mely több éven át Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségéhez tartozott. A cégben egy időben Simicska Lajosnak is tulajdonrésze volt, így a kormány most őt hibáztatná csalás miatt. Ugyanakkor bizonyítékok sora jelent meg arról: Tiborcznak igenis tudnia kellett az Unió által gyanúsnak talált megbízásokról.

 

Az OLAF, az Unió csalásellenes hivatala régóta vizsgálta a cég pályázatait csalás gyanúja miatt, majd most év elején a magyar ügyészségnek egy jelentést adtak át és felszólították, hogy vizsgálják ki az Elios Zrt. nevű cég furcsa közbeszerzési győzelmeit.

 

Ellenzéki politikusok és újságírók szerették volna megismerni a Brüsszelben készített anyagot, de azt a kormány nem akarta nyilvánosságra hozni.  A 24.hu online hírportál azonban valakitől megkapta és részletekben leközölte.

 

Az anyagból kiderül, hogy Orbán vejének, Tiborcz Istvánnak egy jó ismerőse és üzlettársa segített abban, hogy a közvilágítási pályázatokat olyan feltételekkel hirdessék meg, hogy azon csak a most csalással gyanúsított cég, az Elios Zrt. lehessen a nyertes.

 

A cég többek között például Hódmezővásárhely önkormányzatával is szerződött, ahol akkor  az akkori polgármester, Lázár János, mostani  kancelláriaminiszter volt. Szekszárdon Hadházy Ákos, az LMP ott élő társelnöke annak idején hangfelvételt készített arról, hogyan tárgyalt 2 évvel a projekt megvalósulása előtt (!!) a helyi polgármester a fideszes képviselők előtt az Elios üzletág igazgatójával arról, hogy hogyan fogják a pályázathoz szükséges önrész összegét az extraprofitból visszacsorgatni a városnak.

Mivel az ügy rendkívül kínos az Orbán család számára, ezért Gulyás Gergely frakcióvezető utasította a kormánypárt politikusait, hogyan kell kommunikálniuk az OLAF-jelentés ügyében. A körlevélben az áll, hogy ha kérdezik őket, akkor ezeket kell válaszolni: „Az Elios-jelentés egy brüsszeli kampányjelentés, Brüsszel beavatkozása a magyar választási kampányba”. „Orbán Viktort próbálják támadni vele, pedig az OLAF-jelentéssel érintett időszak nagy részében a Simicska Lajos vezette Közgép volt a tulajdonos.” Ha mégis felvetődne Tiborcz István neve, a fideszes képviselőknek azt kell válaszolnia: „Még egyszer megismétlem, a vizsgált időszak nagy részében a Simicska Lajos vezette Közgép volt az Elios többségi tulajdonosa.” Az igazság viszont az, hogy az OLAF által vizsgált 33 ügyből csak 3 érinti a Simicska-időszakot.

Forrás: www.24.hu www.merce.hu

 

https://24.hu/kozelet/2018/02/16/elios-ugy-sorvezetot-kaptak-a-fideszes-kepviselok/

 

https://merce.hu/2018/02/16/az-elios-ugyben-a-fidesz-kommunikacios-utasitasanak-egyik-pontja-sem-allja-meg-a-helyet/


Az elmúlt héten elfogtak egy határsértőt, erre a kormány megint kihirdette a válsághelyzetet

 

Hiába nem jönnek menekültek Magyarországra, a kormány folyamatosan azt állítja, hogy „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet” van. Ezzel a felhatalmazással ellenőrizhetetlenül szórhatják a pénzt a határvédelemre, miközben azt is sugallják, hogy itt félni kell.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a köztévében próbálta elmagyarázni, miért is van válsághelyzet. Arra a felvetésre, hogy a magyar határon nyugalom van, a főtanácsadó azt mondta: ez a napi adatokat átnézve nem felel meg a valóságnak.

Fogalmunk sincs, Bakondinak milyen a viszonya a valósággal, de a rendőrség hivatalos honlapján az szerepel, hogy a legutóbbi hét nap alatt egy, azaz egy menekültet fogtak el Magyarország területén.

Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet egyébként akkor lehetne bevezetni, ha az érkező menekültek száma egy hónap átlagában a napi ötszáz főt érne el. Mint a mellékelt ábrából is kiderül, az elmúlt egy hónapban összesen 46 olyan menekültet fogtak el, akik illegálisan lépték át a határt.

 

Forrás: www.magyarnarancs.hu

http://m.magyarnarancs.hu/villamnarancs/az-elmult-heten-elfogtak-egy-hatarsertot-erre-a-kormany-megint-kihirdette-a-valsaghelyzetet-109398


Csak januárban 97 migránst fogadott be az Orbán kormány

Önnek hazudoznak reggeltől-estig. Riogatnak a menekültekkel és fogadkoznak, hogy ide egy sem teszi be a lábát. Közben a valóság egészen más.

Azzal egyébként nincsen semmi probléma, ha valódi menekülteket fogadunk be, akik életveszély elől menekülnek. Erre köteleznek minket a nemzetközi szerződések és az emberiesség is. Azzal van baj, hogy közben az embereknek össze-vissza hazudoznak, alaptalan félelmet és gyűlöletet keltenek.

Tavaly 1291 migránst fogadott be az ország, amit igyekezett elhallgatni a kormány. Idén pedig már januárban 97-et. És akkor még nem beszéltünk arról a 20 ezer emberről, akiket pénzért, úgynevezett letelepedési kötvénnyel engedtek be. (Igaz, ebből az üzletből a haverjaik gazdagodtak.)
A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal honlapjáról egyértelműen kiderül, hogy az idei év első hónapjában 10 ember kapott menekültstátuszt, 86-an oltalmazotti elismerést, egy ember pedig befogadotti státuszt.

Forrás: www.hvg.hu

http://hvg.hu/itthon/20180217_Januar_menekultek_befogadas_magyarorszag


Soros pénzéből százmillió forintot osztottak szét a Dél-Dunántúlon

Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa százmillió forint szétosztására kérte fel a Pécsen működő Emberség Erejével nevű civil szervezetet. Ön meg fog döbbenni, hogy miket támogat a „gonosz” Soros György.

Bár a kormánypropaganda szerint Soros György migránsszervező irodákat akart nyitni ebből a pénzből, kiderült, hogy ez is egy hatalmas hazugság volt.

A százmillió forint elköltésére nyílt pályázatot írtak ki, amelyre 111 igény érkezett be.  A támogatott pályázatok közül 37 Baranya, 11 Tolna és 12 Somogy megyében valósul meg.

Csak néhány példa, hogy milyen célokra nyertek pénzt a pályázók: gasztronómiai és kulturális fesztivál, kispályás labdarúgókupa, természetjárás, cserkészkedés, egyéb sportprogramok, kórházban fekvő gyerekeknek meseolvasás, horgászati lehetőségek fejlesztése, autista gyerekek segítése. A teljes listát itt nézheti meg. http://www.eckpecs.hu )

Soros György az 1980-as évek közepe óta milliárdokkal támogatta Magyarországot. Orbán Viktor is az ő pénzéből tanult Angliában, de a Fidesz szintén rengeteg pénzt kapott tőle a párt megalakulásakor.
A hálájukat gyűlöletkeltő plakátokon fejezik ki.

Forrás: www.szabadpecs.hu

http://szabadpecs.hu/metal/item/1566-a-hatalom-szamara-kellemetlenul-jo-palyazatokat-tamogat-az-emberseg-erejevel


Fél a kormány a Diákparlamenttől

Minden eszközzel megpróbálják akadályozni a középiskolások önszerveződését. Legutóbb már attól sem riadtak vissza, hogy betiltsák azokat a helyszíneket, ahol szerepelt volna a Diákparlament.

A diákparlament országszerte szervez fórumokat a közoktatásban tanulóknak, ilyet rendeztek volna Kecskeméten is. Az eredeti helyszín egy alapítványi iskola, a Katedra Gimnázium lett volna, de az igazgató visszamondta ajánlatát, jelezve, hogy „felsőbb utasításra” nem engedélyezheti az esemény megtartását.
A helyszín elvesztése ugyanazon a napon történt, amelyen korábban a diákparlament vitára hívta Orbán Viktort.

A diákparlamentesek ezután új helyszín után néztek, de lépten-nyomon falakba ütköztek. Nagy keservesen sikerült olyan helyszínt találni, ahol be merték fogadni őket.

Forrás: www.168ora.hu

http://168ora.hu/itthon/jobb-ha-elkezdjuk-szokni-felsobb-utasitasra-betilottak-a-diakparlament-forumat-145336

vissza a tetejére

30. szám (II. évfolyam / 7.) | 2018. február 13.

Szervezett bűnözéssel vádolják Orbán Viktor vejét

Akár 12 milliárd forintot is vissza kell majd fizetnünk, nekünk adófizetőknek az Európai Uniónak, miután kiderült, hogy Tiborcz István, Orbán Viktor veje, súlyosan törvénytelen csalássorozattal nyert meg pályázatokat 35 önkormányzatnál.

Miért természetes az, hogy miután egy fiatalember, Tiborcz István feleségül vette Orbán Viktor Ráchel nevű lányát, a pár néhány éven belül milliárdos lett? Talán arra is sokan emlékeznek, a kérdés firtatásakor Ráchel öntudatosan kikérte magának, hogy az apukájának köze lenne a gazdagodásukhoz, mondván, ők a saját lábukon állnak. Nos, azóta kiderült, hogy nem a saját, hanem a mi lábunkon álltak, és csalással, bűncselekményekkel, tőlünk ellopva jutottak milliárdokhoz.

Az OLAF, az Unió csalásellenes hivatala három hete feljelentést küldött a magyar ügyészségnek, hogy vizsgálja ki az Elios Zrt nevű cég furcsa közbeszerzési győzelmeit, mert a hivatal korrupciót, sőt szervezett csalást sejt az ügyben. Ebben a cégben volt tulajdonos Tiborcz István. Orbán Viktor környezetéből először mindent tagadtak, de miután nyilvánosságra került a dokumentum, már nem lehetett mellébeszélni.

Mi is történt? Hirtelen rengeteg fideszes önkormányzat határozta el, hogy településén korszerűsíti a közvilágítást. Pályázatot írtak ki, amelyeket csodák csodájára mindig Tiborcz István cége nyert meg. Ha valamelyik önkormányzat azzal próbált kibújni, hogy neki nincsen erre pénze, kölcsönt vetettek fel vele.

Az Elios közbeszerzései közül a vizsgált 35 projekt mindegyikében felmerült a visszaélés gyanúja, és az esetek felében, 17 pályázatnál egyenesen úgy találta az OLAF, hogy szervezett csalási mechanizmust építettek ki.

A pályázatok egy részét úgy írták ki, hogy a feltételeknek csak az Elios feleljen meg.

A versenytársak pályázatait ugyanaz a személy, ugyanazon a számítógépen írta meg, és mindig ugyannyival voltak drágábbra árazva, 5 és 7 százalékkal, mint az Elios ajánlatai. Így természetesen mindig az olcsóbb ajánlatot tévő Tiborcz féle cég nyert.

Szekszárdon például Tiborcz cégtársa, Hamar Endre vállalkozása írta ki azt a közbeszerzést, amit végül az Elios megnyert. Ez természetesen súlyosan összeférhetetlen. De ők már a látszatokra sem figyelnek, hiszen Orbán rokonai, barátai büntetlenül azt tesznek ebben az országban, amit csak akarnak.

Forrás: www.merce.hu

https://merce.hu/2018/02/10/5-pontban-arrol-orban-veje-tiborcz-istvan-miert-erintett-a-szervezet-csalas-vadjaban/


A kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztos cégeinél is csalnak

Alig két hete derült ki, hogy a Szatmáry Kristóf kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztos és közeli rokonai tulajdonában álló Szatmáry Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. adata cég feltűnt a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató cégek listáján. A fideszes politikus akkor a könyvelője figyelmetlenségével magyarázta a kínos hibát.

24.hu munkatársai most Szatmáryék XVI. kerületi zöldség-gyümölcs boltjában próbálták ki, hogy vajon szabályosan működik-e az üzlet, de azt tapasztalták, hogy  „12-ből 9 esetben a bevételt nem ütötte be az eladó az online pénztárgépbe, csak betette a nyitva levő pénztárgép érméket, bankjegyeket tároló részébe”.

Forrás: www.444.hu

https://444.hu/2018/01/29/nem-egyszeru-szamlat-kapni-kereskedelempolitikaert-felelos-miniszteri-biztos-cegenel


Továbbra is keresik a szavazatszámlálókat

A Számoljuk együtt a szavazatokat Mozgalom továbbra is keresi azokat az önkénteseket, akik vállalják, hogy április 8-án egy-egy szavazókörben ügyelnek a választás tisztaságára. Jelentkezés itt: jelentkezem@szamoljukegyutt.hu

Forrás: www.szamoljukegyutt.hu


Törvénnyel köteleznék miniszterelnök-jelölti vitára Orbán Viktort

A demokratikus országokban természetes és izgalmas csúcspontja a választási kampánynak a miniszterelnök-jelöltek vitája. Mi ezt sajnos nem élvezhetjük, mert a mi jelenlegi miniszterelnökünk retteg a nyílt vitától.

Az írott szabályok erejével élesztené újjá a vitakultúrát a közéletben Karácsony Gergely, a Párbeszéd és az MSZP közös miniszterelnök-jelöltje. A két párt olyan törvénycsomagot nyújt be az Országgyűlésnek, amely kimondaná azt, hogy a pártoknak szakpolitikai vitákat kell folytatniuk. Emellett kötelezővé tennék azt is, hogy a pártvezetőknek és a választást megelőző pénteki napon

a két legmagasabb támogatottsággal rendelkező miniszterelnök-jelöltnek is  ütköztetni kelljen a véleményét.

Mint mondta, “2006 óta nem volt miniszterelnök-jelölti vita, és egyébként is egyre kevesebb az értelmes vita a közéletben. Elbeszélünk egymás mellett, és akinek nagyobb a hangja, mert több óriásplakátja van, az gátlástalanul hazudhat, mert nem kell szembesülnie az ellenérvekkel.”

Forrás: www.merce.hu

https://merce.hu/2018/02/09/torvennyel-kotelezne-miniszterelnok-jelolti-vitara-orban-viktort-karacsony-gergely/


Csak a focira lehet adakozni, az egészségügyre nem

Leszavazta a gazdasági bizottság fideszes többsége azt az MSZP-s javaslatot, amely lehetővé tette volna, hogy a cégek ne csak sportra, hanem az egészségügyre is adakozhassanak.

A vállalkozások a mostani szabályok szerint társasági adójuk (TAO) egy részét sport- vagy kulturális egyesületeknek adhatják, ahelyett, hogy befizetnék az államkasszába.

Ilyen pénzekből építettek fel a miniszterelnök háza mellett, Felcsúton, 3,8 milliárd forintból egy foci stadiont, a Pancho Arénát. A cégek társasági adó-felajánlásáról azóta több bíróság is kimondta, hogy közpénz.

Az MSZP szerint a TAO-t kiterjeszthetnék az egészségügyre és az oktatásra, hogy ott is legyenek olyan beruházások, fejlesztések, mint a sport területén. A javaslatot azonban a gazdasági bizottság fideszes többsége leszavazta, ezzel demonstrálva, hogy az egészségügyben és az oktatásban minden rendben van.

Forrás: www.hvg.hu

http://hvg.hu/gazdasag/A_A_Fidesz_nem_engedi_a_TAOpenzeket_az_egeszsegugy_es_az_oktatas_kozelebe


Február 23-án újra tüntetnek a diákok

Orbán Viktor miniszterelnök „természetesen” válaszra sem méltatta a középiskolások követeléseit. Egyrészt retteg minden nyilvános vitától, másrészt igazából nem is érdekli őt a diákok véleménye.

Mivel a diákok sem az Emberi Erőforrások Minisztériumától nem kaptak választ a 12+1 pontban megfogalmazott követeléseikre, és Orbán Viktor sem reagált, amikor vitára hívták, ezért február 23-ára még nagyobb tüntetést szerveznek a Parlament elé.

A Független Diákparlament legfrissebb közleményében ez áll:

„Mint kiderült, Orbán Viktor fél a fiatal demokratáktól, megtagadta fiatalkori önmagát és nem mer kiállni nyilvános vitára az oktatási rendszer problémáit saját bőrükön tapasztaló diákokkal.

Sajnáljuk, hogy a kormány teljes mértékben hátat fordított a diákság és a minőségi oktatás ügyének. Véleményünk szerint az oktatás az egyik legfontosabb nemzeti ügy, amely évtizedekre előre alapozza meg Magyarország jövőjét.

Éppen ezért mi, a január 19-i diáktüntetés szervezői úgy határoztunk, hogy most a döntéshozókénál magasabb szint képviselőihez, a magyar néphez fordulunk.

Mivel a kormány semmibe vette az ország jövőjéért aggódva megfogalmazott kéréseinket, ezért nekünk, magyar embereknek kell közösen rendszert váltanunk az oktatásban.”

A diákok február 23-án, pénteken 17:30-tól a Deák Ferenc térről indulva vonulnak a Parlament elé. Várnak mindenkit, aki szimpatizál velük, hogy csatlakozzon hozzájuk.

Forrás: www.nyugatifeny.hu

http://nyugatifeny.hu/2018/02/07/gyorshir-a-parlament-ele-vonulnak-a-diakok-mert-orbanek-valaszra-sem-meltattak-a-koveteleseiket

vissza a tetejére

29. szám (II. évfolyam / 6.) | 2018. február 6.

Esik a Fidesz népszerűsége

A legújabb közvéleménykutatási adatok szerint a Fidesz népszerűsége csökkenni kezdett, miközben az ellenzék pártjai növekednek. A Fidesz szavazók is kevesebben mondják, hogy biztosan elmennének szavazni, mint egy hónappal ezelőtt.

A Medián közvéleménykutató cég legutóbbi, novemberi felmérése óta a Fidesz népszerűsége a teljes népességre vetítve 39-ről 37 százalékra, a választani tudó „biztos” szavazók körében 60-ról 53 százalékra esett. A Jobbik népszerűsége a teljes népességben 11-ről 13 százalékra, míg a Jobbikon kívüli ellenzék támogatóinak összesített aránya 21-ről 23 százalékra nőtt, úgy, hogy az összes számottevő ellenzéki pártnál kimutatható némi erősödés.

A kormánypárt szimpatizánsai körében némi elbizonytalanodás figyelhető meg: novemberben még 75, most pedig 70 százalékuk mondja, hogy április 8-án biztosan elmegy szavazni. A teljes szavazókorú népességre vetítve a részvételi kedv 56 százalék, ami 4 százalékponttal több, mint négy éve ilyenkor.

Forrás: www.hvg.hu

http://m.hvg.hu/itthon/20180131_Median_Elbizonytalanodott_a_tabora_kerdes_a_Fideszgyozelem_merteke


Csak egy maradhat állva

Mármint akkor van reális esélye a Fidesz leváltásának, ha az egyéni körzetekben csak egy ellenzéki áll szembe a kormánypárt jelöltjével. Neves értelmiségiek nyílt levélben szólították fel a pártokat, hogy olyan egyességeket kössenek egymással, amely biztosítja a győzelmet.

„Abban a meggyőződésben fordulunk önökhöz – írják a pártokhoz intézett nyílt levelükben, hogy mára felismerték: külön-külön egyikük sem képes a mostani kormány eltávolítására. Ezért felszólítjuk önöket, ne akadályozzák a változást sürgető állampolgárok akaratának érvényesülését!

Hangolják össze választási stratégiájukat, mert ez az egyetlen esélyünk a demokratikus jogállam rendjének helyreállítására… Mindannyiunk közös érdekében kérjük, biztassák választóikat, hogy választókerületenként egységesen a helyben legesélyesebb ellenzéki jelöltre szavazzanak. A pártlistákra leadott szavazatokat ez értelemszerűen nem érinti, ott a pártok közötti versengés továbbra is nyitott marad. Az egyéni választókerületek közül azonban csak azokat fogják elnyerni, ahol az ellenzéki szavazatok nem oszlanak meg több jelölt között… Tegyék egyértelművé választóik előtt, hogy a programjukat nem adják fel, egymást egyebekben változatlanul politikai ellenfeleiknek tekintik, és átmeneti szövetségük az előttünk álló feladat megoldására korlátozódik.”

https://mno.hu/belfold/osszefogasra-szolitanak-fel-nyilt-levelben-kozismert-szemelyisegek-2443680

 

Ha sokan mennek el szavazni, lesz kormányváltás

Tóth Zoltán választási szakértő szerint, csak akkor van esélye a változásnak, ha a választásra jogosultak több mint 60 százaléka elmegy szavazni.

Mint mellékelt ábránkon látszik, a becslések szerint minél nagyobb lenne a részvételi arány, úgy csökkenne radikálisan a Fidesz listán megszerzett eredménye. Vagyis, aki változást akar, annak el kell mennie szavazni.

Forrás: www.tothzoltan.blog.hu www.balmix.hu

http://tothzoltan.blog.hu/2017/09/15/6_millio_szavazo_kell

 

http://balmix.hu/hu/magyar-elemzesek/11366-http-hanyeczmate-blog-hu-2018-01-15-a-kormanyvaltas-kulcsa-ajanlo-1?screen_width=1280

 


Közpénzből hazudnak Önnek

A hivatalos kampány még csak február közepén kezdődik, de a Fidesz már most beborította plakátokkal az országot, az ő hirdetéseit harsogják a rádiók és televíziók. A Soros Györggyel és az ellenzékkel kapcsolatos állításai konkrétan hazugságok. És persze mindez az Ön pénzéből, közpénzből történik.

Valamennyi ellenzéki párt már hónapokkal ezelőtt határozottan és egyértelműen kijelentette, hogy nem akarják lebontani a kerítést! Bár közülük többen értelmetlennek tartják azt, de érzékelve, hogy sok embernek biztonságérzetet ad, fel sem merül bennük, hogy megszüntessék. Ezt az álláspontjukat sokszor és sok helyen közzétették, a Fidesz mégis gátlástalanul ezzel a hazugsággal kampányol.

Csak a 2017-es első és második nemzeti konzultációhoz több részletben rendelt a Miniszterelnöki Kabinetiroda hirdetéseket bő 12 milliárd forint értékben. Az összegből közel 4 milliárd forint Mészáros Lőrinc médiacégeihez került, de más kormány közeli vállalkozók is jól jártak a propagandakampányokkal – tudta meg az Átlátszó szerkesztősége.

Elképzelhetetlenül sok pénz folyt már el arra a kampányra, amelynek egyetlen célja van, hogy Ön féljen, és azt gondolja, hogy valami iszonyatos veszedelemtől csak a Fidesz védheti meg.

Vajon meddig lehet elhitetni a fél országgal, hogy egy Amerikában élő öregember fontosabb probléma, mint mondjuk az itthoni egészségügy tragikus helyzete, vagy éppen a milliókat érintő szegénység?

A 12 milliárdot úgy a legkönnyebb elképzelni, hogy ez annyi pénz, mintha csak erre a két kampányra minden magyar embertől, a csecsemőktől a nyugdíjasokig, mindenkitől, több mint 1200 forintot vettek volna el. Pontosabban tényleg el is vettek. De ez csak két kampány költsége volt. Pénz nem számít, hiszen nem a sajátjukat költik. A Fidesz megállíthatatlanul megy tovább: levélben, telefonon, óriásplakáton, rádióban és televízióban, az internete és az újságokban ontják a hazugságokat. Nem lenne jobb helye is ennek a tengernyi pénznek?

Forrás: www.atlatszo.hu

https://atlatszo.hu/2018/02/02/tavaly-12-milliardot-koltott-sorosozos-reklamkampanyokra-a-kormany/


Szavazzon ránk a Kétfarkú Kutya Párt pályázatán!

A választáson induló pártok állami támogatást kapnak. A Kétfarkú Kutya Párt úgy döntött, hogy szétosztja ezt a pénzt. Jó ötletekkel lehet pályázni náluk, ott hát a helye a Nyomtass te is mozgalomnak, mert mi tényleg jó célra költenénk a pénzt.

A választásra minden képviselőjelölt 1 milliót, a pártok pedig attól függően, hány képviselőjelöltet tudnak állítani: 150 és 600 millió forint között kapnak támogatást, ha legalább 27 képviselőjelöltjük elindul a választáson.

„Szerencsére mi viccpárt vagyunk, ezért megengedhetjük magunknak, hogy értelmes dolgokra költsük a kampánypénzünket.” – írják a közleményükben.

Mi azzal pályáztunk, hogy a támogatásból minden megyében 20 ezer példányt osztunk szét az újságunkból.

Február 15-éig lehet szavazni a honlapjukon, a Te is dönts a kutyapártos kampánypénzről! című menüpontban.

Forrás: www.ketfarkukutya.com

 


Szegény Orbán Viktor

A most leadott vagyonnyilatkozata alapján nem nagyon mennek jól a miniszterelnök pénzügyei. Miközben barátai, mint például Mészáros Lőrinc sokszoros milliárdosok lett, neki tavaly csak 251 ezer forintot sikerült megspórolnia.

    „Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke ismertetése szerint az elmúlt évihez képest a miniszterelnök megtakarítása 742 ezer forintról 993 ezer forintra nőtt. A családi házukra felvett hitelt tovább törlesztették, a tartozás így 4.783.328 forintra csökkent.”
Egyre többen kritizálják a parlamenti képviselők vagyonnyilatkozati rendszerét, mert ez alkalmatlan arra, hogy feltárja a politikusok valódi pénzügyi és vagyoni helyzetét.

A miniszterelnök barátjának, Mészáros Lőrincnek viszont a vagyonbevallása szerint csak készpénzből van százmilliója.

Forrás: MTI www.hvg.hu

http://hvg.hu/itthon/20180201_100_milliot_tart_a_parnacihaban_Meszaros_Lorinc


Jó híreket kell gyártaniuk a kórházaknak

Megtalálták az egészségügy problémáira a megoldást. Ezen túl minden kórházigazgatónak heti két jó hírt kell küldenie a „központba”.

Ha ezt esetleg elmulasztják, figyelmeztetik őket kórházfenntartó hivatalból. 

A Népszava által felhívott intézményvezetők elismerték, hogy van ilyen feladat, de nyilatkozni egyikük sem akart.

Bízzunk benne, hogy ha Önök minden nap csupa jó híreket olvasnak majd az egészségügyről, akkor már nem fognak hinni a saját szemüknek.

Forrás: www.nepszava.hu

http://nepszava.hu/cikk/1151876-jo-hireket-rendel-a-kormany

vissza a tetejére

28. szám (II. évfolyam / 5.) – 2018. január 30.

Most a tanárok tüntettek

Múlt héten a diákok, ezen a hétvégén a tanárok demonstráltak a parlament előtt a Tanítanék és az Oktatói Hálózat szervezésében. Bemutatták azt az Oktatási Minimum nevű dokumentumot, amelyet az ellenzéki pártok szakértőivel közösen dolgoztak ki. A felszólalók között ott voltak a Független Diákparlament képviselői is.

A szónokok arról beszéltek, hogy felháborítja őket a szakképzésben és egyetemen dolgozók elnémítása, kifogásolták Balog Zoltán teljhatalmát az iskolaalapításokat érintő kérdésekben. Emellett tiltakoztak a tankerületek intézmények feletti hatalma, az iskolák államosítása és a Honvédelmi Intézkedési Terv ellen, amellyel szerintük a kormány összemossa a propagandát az oktatáspolitikával.

Majd Vekerdy Tamás üzenetét olvasták fel, aki szerint csak szabad tanárok, szabad emberek nevelhetnek szabaddá váló gyerekeket. A szabadság azt mondja a gyermeknek: az légy, aki vagy. A diktatúra pedig azt, hogy légy, akivé én akarlak tenni.

Nagy Blanka a Független Diákparlament (FDP) képviseletében szintén arról beszélt, hogy nincs szólásszabadság az iskolákban. Szerinte olyan iskolákra lenne szükség, ahol a tanárok nem félelemből végzik a munkájukat, és ahová a gyerekek nem rettegnek bemenni. Az FDP nevében arra is emlékeztetett: a 19-ei diáktüntetésen  31-éig adtak ultimátumot Balog Zoltánnak, választ pedig azóta sem kaptak.

Bemutattuk az Oktatói Hálózat és a Tanítanék kezdeményezését, az Oktatási Minimumot, amelyet a pártok oktatási szakértőivel közösen készítettek. Ennek értelmében tehát az ellenzéki pártok olyan oktatáspolitika mellett kötelezték el magukat, amely személyközpontú, esélyteremtő, és biztosítja az egyenlő bánásmódot. Kiemelten fontosnak tartják az óraszámok mérséklését, a lexikális tudás számonkérése helyett pedig a kompetenciaközpontú oktatást, és a kritikus gondolkodást helyeznék előtérbe. Elengedhetetlen a szabad intézményválasztás és átjárhatóság, és a pedagógusok adminisztratív terheinek csökkentése, valamint megbecsültségük növelése is. A közös nevező részét képezi az is, hogy évente a GDP 6 százalékát fordítsa a kormány a költségvetésből az oktatásra, és a fontos döntéseket mindig széleskörű társadalmi egyeztetés előzze meg.

Forrás: www.merce.hu

https://merce.hu/2018/01/28/a-tanitanek-osszehozta-az-oktatasi-minimumot/


Luxus magángéppel repked Európában Mészáros Lőrinc

Az osztrák felségjel alatt repülő, három milliárd forintot érő, ma tízéves Bombardier Challenger 605-ös utasai luxus bőrfotelekben ülnek, és a gép egy tankolással akár Amerikáig is elrepülhet. Egy egyszerű gázszerelő is elérhető az álmait, ha Orbán Viktornak hívják a barátját.

Luxusmagángéppel közlekedik Európában Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és bizalmasa, Szijj László, aki a milliárdos közbeszerzéseket elnyerő Duna Aszfalt tulajdonosa – számolt be a Hír TV Célpont című műsora.

A Célpont több hónapig figyelte a Bombardier típusú repülő mozgását és számos olyan utat talált, amely Mészároshoz kapcsolódik. Kedden például a gép Malagára repült, amikor éppen ott játszott edzőmérkőzést egymással Mészáros Lőrinc két focicsapata, az Eszék és a Puskás Akadémia.

Az osztrák felségjel alatt repülő, három milliárd forintot érő, ma tízéves Bombardier Challenger 605-ös utasai luxusbőrfotelekben ülnek, és a gép egy tankolással akár Amerikáig is elrepülhet. A Célpont információi szerint a gép tulajdonosa egy olyan osztrák cég, amely ahhoz az üzleti csoportosuláshoz tartozik, amely az MKB Bank privatizációjában is részt vett.

Forrás: www.444.hu

https://444.hu/2018/01/26/milliardokat-ero-magangeppel-repked-europaban-meszaros-lorinc


Milliárdos ügyben nyomoznak Orbán Viktor vejének a volt cégénél

A Pest Megyei Főügyészség nyomozást rendelt el az Elios Innovatív Zrt. ügyében, az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) javaslatára. A cég korábban Orbán Ráchel  férjéhez, Tiborcz Istvánhoz volt köthető. A házaspár egy alkalommal öntudatosan kikérte magának, hogy vagyonukat nem Orbánnak köszönhetik, ők a saját lábukon állnak.

„Orbán Viktor és veje egy lépéssel közelebb került a börtönhöz” – reagált Hadházy Ákos, az LMP társelnöke a  hivatal jelentésére, melyben súlyos szabálytalanságokat tártak fel az Elios Zrt. által 2011 és 2015 között elnyert, uniós forrásból fizetett közbeszerzésekkel kapcsolatban. A cég uniós pénzből az utcai közvilágítást modernizálta több városban. Az OLAF szerint olyannyira szabálytalan voltak a Tiborczék által elnyert közbeszerzések, hogy a hivatal azt javasolta, kötelezzék Magyarországot 40 millió euró visszafizetésére.

Hadházy Ákos a trafikbotrány egykori kirobbantója két éve folyamatosan, hetente mutat be korrupció-gyanús ügyeket a Korrupcióinfó címmel (Orbánék “Kormányinfó”-jával többnyire egy napon, csütörtökönként) tartott satótájákoztatókon. A civilben állatorvosként  dolgozó ellenzéki politikus annak idején még fideszes önkormányzati képviselőként döbbent rá: a korrupciós visszaélések nem egyszeri, rendkívüli esetek, hanem a jelenlegi rendszer lényegét jelentik. Miután a Szekszárdon élő Hadházy az egykor Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségi köréhez tartozó cég helyi közvilágítási megbízása kapcsán még fideszesként szembesült a baráti cégek napi gyakorlattá lett “helyzetbe hozásával”.

Hadházy így fogalmazott: “Először azt mondták hazudok, aztán azt, hogy az egy-egy kivételes korrupciós eset  rendszerhiba, márpedig  meggyőződésem, hogy nem más, mint “szervezett csalássorozat” folyik a közpénzek lenyúlására. Ráadásul a  választókat sem lehet megvezetni: friss közvéleménykutatás is igazolta, hogy az emberek tisztában vannak azzal, hogy “a legmagasabb szintekről vezérlik ezeket az ügyeket.” Ezeknek az  ügyeknek – a politikus szerint – igenis lesz jogi következménye: “A Tiborcz-féle közvilágítási ügynek is: ugyanis, ha vissza kell fizetnie Magyarországnak a 13 milliárd forint uniós támogatást, akkor az annyit jelent, hogy minden magyar állampolgárnak 1200 forintot be kell dobnia a miniszterelnök fiának a bulijába.”

Forrás: http://bozotharc.blog.hu/

http://bozotharc.blog.hu/2018/01/24/hadhazy_fejenkent_1200_forintot_adunk_be_miniszterelnok_fianak_a_bulijaba


Pécs után Budakeszin folytatja országos vitafórum-sorozatát a Közös Ország Mozgalom

A Többség Ereje – Ki képviseljen bennünket? címmel indít vitafórum-sorozatot a Közös Ország Mozgalom. Azt szeretnék, hogy az egyes választókerültek legesélyesebb jelöltjei bemutathassák programjukat a helyi szavazóknak. A vitákra meghívják az ott induló ellenzéki jelölteket.

A mozgalom már korábban bejelentette, hogy legalább 13 választókörzetben közvélemény-kutatásokat végeztet azért, hogy megtalálja az adott térségben a fideszes jelölt legesélyesebb kihívóját. A kezdeményezést a Közös Ország Mozgalom a hozzá beérkezett adományokból finanszírozza.

A választópolgárokat úgynevezett taktikai szavazásra biztatják, vagyis arra, hogy egyéniben a legesélyesebb ellenzéki jelöltre szavazzanak, a pártlistán pedig arra a szervezetre, amelyet a legalkalmasabbnak tartanak.

A mozgalom vezetője, Gulyás Márton a HVG-nek azt nyilatkozta, hogy  „Az ellenzéki pártok nem tudnak kormányváltást elérni az áprilisi választáson. A Fidesz azonban legyőzhető. Ugyanis az ellenzéki szavazók képesek lehetnek a szükséges számú egyéni körzetben megakadályozni, hogy a Fidesz mandátumot tudjon szerezni.” Vagyis, az ellenzéki szavazók meg tudják akadályozni az újabb kétharmadot, sőt akár a Fidesz választási győzelmét is.

2018. február 5. hétfő 18:00
Erkel Ferenc Művelődési központ
Budakeszi Fő utca 108.

Forrás: www.szabadpecs.hu www.hvg.hu

vissza a tetejére

27. szám (II. évfolyam / 4.) – 2018. január 23.

Az Y-generáció lázadása: sok ezren a diáktüntetésen

Egy sokszor leírt, apatikusnak és jövője iránt érdektelennek titulált generáció mutatta meg magát január 19-én a Független Diákparlament társszervezésében lezajlott sok ezres diákdemonstráción.

Az Alkotmány utca egészen megtelt a diákokkal, akik modern, demokratikus, a diákok igényeit figyelembe vevő, és 21. századi oktatáspolitikáért álltak ki. A demonstráción részt vett sok ezres tömeget már nem lehet elvitatni, az oktatási kormányzatnak figyelembe kell vennie végre a diákság véleményét!

A követeléseket 12+1 pontban az Emmi-nek nyújtják át a szervezők, és február 31-ig várunk rá érdemi választ, amennyiben nem kapunk, újabb, meglepetésszerű akciókkal folytatjuk a megmozdulást. Ez az eset megmutatta: a diákság attól, hogy többségében a „nagypolitika” sokszor acsarkodó, és sárdobáló világában nem szeret részt venni, igen is van véleménye, és kiáll mellette. Az pedig külön örvendetes, hogy a diákság mellett a tanárok, szülők és rengeteg szimpatizáns is kiállt. Hiszen az ügy közvetve mindenkit érint: amilyen a ma oktatása, olyan lesz a jövő Magyarországa!

Tarnay Kristóf Ábel
Kommunikációs koordinátor, Független Diákparlament
fegyvertelen.blog.hu

 

“Mit kíván a magyar diákság?

“Képezze az oktatás alapját a 21. században szükséges készségek fejlesztése! Igazságos, demokratikus és modern oktatást minden diáknak!

Neveljenek az iskolában elméleti és gyakorlati módon is kritikus gondolkodásra és felelős állampolgárságra!

Rögzítsék a diákok kötelező óraszámának maximumát heti 30 órában a középiskolában, 25 órában az általános iskolában!

Ne legyen kötelező a szakmai érettségi! Tegyék lehetővé az előrehozott érettségit minden tantárgyból! A törvényeknek megfelelően a továbbiakban minden érettségivel kapcsolatos változtatást felmenő rendszerben vezessenek be!

Állítsák vissza a korlátozás nélküli szabad tankönyv-választást!

Rendelkezzenek vétójoggal a diákönkormányzatok a diákokat érintő kérdésekben, választhassák meg szabadon a diákönkormányzatot segítő tanárt!

Ne korlátozzák az oktatási intézmények a diákok és tanárok szólásszabadságát! Ne fenyegessék őket sem formálisan, sem informálisan!

Semmilyen formában ne növeljék a tanév hosszát!

Töröljék el a nulladik órákat, ne kezdődjön a tanítás reggel 8 óránál korábban!

Ne lehessen az oktatásból kirekeszteni a 18 éven aluli diákokat!

Támogassák a diákok tudományos sikereit és versenyeredményeit! Jutalmazzák ezeket többletponttal és magasabb ösztöndíjakkal!

Hozzanak létre minden intézményben névtelen tanárértékelő rendszert, az eredményeket tegyék hozzáférhetővé!

Állítsák vissza a felsőoktatási keretszámokat legalább a 2011-es szintre a továbbtanulási esélyegyenlőség érdekében!

+ 1 Tegyék elérhetővé minden diák számára a világnézetileg semleges oktatást!

Kezdjenek két héten belül miniszteri szinten, érdemi, sajtónyilvános egyeztetést a Független Diákparlamenttel!”


A választók 53 százaléka leváltaná az Orbán kormányt

Bár sokan borúlátók azzal kapcsolatban, hogy megbuktatható-e az Orbán kormány, de a számok mást mutatnak. Az ellenzék együtt sokkal erősebb, mint a Fidesz, és már két politikusa is népszerűbb a miniszterelnöknél.

Miközben a Fidesz támogatottsága az elmúlt egy hónapban nem változott, továbbra is 26 százalékon áll az összes megkérdezett körében, addig az MSZP és a Jobbik tábora két-két százalékpontot növekedett, így mindkettő 11 százalék, ez azt jelenti, hogy mindkét párt elmozdult mélypontjáról. Derül ki a Publicus Intézet közvélemény-kutatásából, amelyet a Vasárnapi Hírek megbízásából készítettek.

A legnépszerűbb politikus Karácsony Gergely (Párbeszéd), de még Széll Bernadett (LMP) is jóval megelőzi Orbán Viktort.

Amikor azt kérdezték, hogy maradjon-e a Fidesz kormány vagy menjen, akkor csak 33 százalék szeretné továbbra is Orbánnal folytatni, míg a megkérdezettek 53 százaléka leváltaná a kormányt

Forrás: www.vasarnapihirek.hu

https://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/fokusz_kifuton_a_politikai_modellek


Számoljuk együtt! – Szavazatszámlálókat keresnek

A MENŐK – a Magyar Európai Nők Fóruma Egyesület – szavazatszámlálókat toborzó „Számoljuk együtt a szavazatokat!” mozgalmat indított, azzal a céllal, hogy aktív részvételre ösztönözze a nőket az országgyűlési választásokon.

Magyarországon ma a szavazásra jogosultak több mint fele nő, ugyanakkor a választók érdekeit képviselő nők aránya országunk parlamentjében messze elmarad ettől, csak alig 10 százalék. (Egy augusztusi ENSZ felmérés szerint ezzel az aránnyal a 158. helyen állunk a világ országainak rangsorában!!!)
A MENŐK hosszú távú célkitűzése, hogy az Országgyűlésben és a helyi önkormányzatokban a nők képviseleti aránya elérje az 50 százalékot. Fontosnak tartják, hogy minden szavazókör szavazatszámláló bizottságában legyen szavazási eljárást ismerő civil képviselő.

Csatlakozni a jelentkezem@szamoljukegyutt.h e-mail címen lehet.

Forrás: www.menok.eu


Az Európai Unió legkevésbé demokratikus állama Magyarország

Magyarország ugyan még szabad országnak minősül, de a demokrácia állapotát mérő 100 pontos skálán csak 72 pontot értünk el. Az EU második legrosszabb helyezettje Bulgária, de még ők is elértek 80 pontot. 

A Freedom House nevű nemzetközi szervezet, amely évente megvizsgálja a demokrácia állapotát a világ összes országában, a napokban tette közzé jelentését.

A régiónkból Románia 84, Lengyelország 85, Horvátország 86, Szlovákia 89, Csehország és Szlovénia 93, Ausztria pedig 94 ponton áll, az EU 28 tagállamából 16 is 90 pont fölött jár, vagyis a világ legdemokratikusabb országai közé tartoznak.

Forrás: www.hvg.hu

http://hvg.hu/itthon/20180116_Freedom_House_az_EU_legkevesbe_demokratikus_allama_Magyarorszag

 


Ingyenes képzés civil szervezeteknek

A Közélet Iskolája Fotózás és aktivizmus címmel indít tanfolyamot. Elsősorban érdekvédelmi szervezetek és önszerveződő közösségek hátrányos helyzetű tagjait várják, akik szeretnék megtanulni a fotózás alapjait és azt, hogyan hasznosíthatják a vizuális elemeket a szervezetük kommunikációjában.

Időpont: 2018. március 3-4. A képzésen a részvétel ingyenes! Jelentkezési Jelentkezési határidő: 2018. február 15.
További információk: kozeletiskolaja@gmail.com

Forrás: www.kozeletiskolaja.hu

vissza a tetejére

26. szám (II. évfolyam / 3.) – 2018. január 16.

Ingyenes képzés civil szervezeteknek
http://www.kozeletiskolaja.hu

Súlyos szabálytalanságok az Orbán veje által elnyert közbeszerzéseknél
http://m.mfor.hu/cikkek/vallalatok/Sulyos_szabalytalansagokat_talalt_az_OLAF_Orban_vejenek_kozbeszerzeseinel.html

Titokban fogadtunk be 1300 menekültet
https://24.hu/kozelet/2018/01/15/magyarazatot-varnak-orbantol-a-titokban-befogadott-1300-menekultre/
http://168ora.hu/itthon/orbanek-titokban-befogadtak-1300-menekultet-rukkolt-elo-hirtelen-az-allitassal-a-kulugyi-allamtitkar-107848

Magyar pénzből épül a horvátországi felcsúti stadion
https://g7.24.hu/piac/20180115/mar-egy-honapja-epul-a-horvat-felcsut-jobb-lesz-mint-az-eredeti/

vissza a tetejére

25. szám (II. évfolyam / 2.) – 2018. január 9.

Terrorveszéllyel riogatja a kormány az óvodákat és iskolákat
https://444.hu/2017/12/30/jovore-minden-ovodanak-es-iskolanak-fel-kell-keszulnie-a-terrortamadasra

Matolcsy: A kormány nem tartozik semmivel a volt magánnyugdíjpénztári tagoknak
http://m.hvg.hu/gazdasag/20180104_Matolcsy_a_kormany_nem_tartozik_semmivel_a_volt_magannyugdijpenztari_tagoknak

Csak a Fidesz pártalapítványát nem vizsgálja az Állami Számvevőszék a választások előtt
https://merce.hu/2017/12/29/kitalalja-vajon-melyik-part-partalapitvanyat-nem-vizsgalja-jovo-ev-elso-feleben-az-asz/

Orbán Viktor a kisemberektől kér pénzt a további gyűlöletkampányokra
https://index.hu/belfold/2018/01/02/orban_viktor_fidesz_level_kampany/
http://www.sztarklikk.hu/kozelet/nem-kell-felnie-annak-aki-nem-kuld-penz-a-fidesznek/332846

vissza a tetejére

24. szám (II. évfolyam / 1.) – 2018. január 2.

Húsz éve nem tanultak ilyen kevesen a felsőoktatásban, mint idén
https://www.portfolio.hu/gazdasag/folytatodik-a-hanyatlas-20-eves-melyponton-az-egyetemistak-szama-magyarorszagon.272007.html
https://merce.hu/2017/12/27/20-eve-nem-tanultak-ilyen-kevesen-a-felsooktatasban-mint-iden/

A kevésbé képzettek csak közmunkásnak kellenek
https://merce.hu/2017/12/25/a-kepzetlenek-foglalkoztatottsaga-tobbnyire-a-kozmunka-miatt-no/

Szegény vagy? Menj a dutyiba!
https://444.hu/2017/12/28/szegeny-vagy-ha-nem-figyelsz-az-allam-seperc-alatt-bevag-a-dutyiba

63 milliárdos közbeszerzéssel kívántak boldog karácsonyt Mészáros Lőrincnek
https://index.hu/gazdasag/2017/12/23/63_milliardos_kozbeszerzessel_kivant_boldog_karacsonyt_meszaros_lorincnek_a_ner
http://m.hvg.hu/gazdasag/20171229_Jutott_meg_egy_kozbeszerzes_az_ev_vegere_Meszaros_Lorinc_cegenek

vissza a tetejére